צבעי קומסי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "קומסי" מפנה לכאן. לערך העוסק בעיר בגאנה, ראו קומאסי.
תוצאות אלקטרופורזה צבועות בקומסי כחול, צבע המשמש לצביעת חלבונים

צבעי קומסיאנגלית: Coomassie dyes) הם משפחת צבעים המשמשים לצביעת חלבונים, במקור הצבעים פותחו לצביעת צמר וכונו בשם זה לציון הכיבוש הבריטי של העיר קומאסי שבגאנה (בשנת 1896). הצבע הראשון שהתגלה והנפוץ ביותר הוא קומסי כחול R-250 (האות R מציינת reddish- אדמדם, 250 חוזק הצביעה). סוגים נוספים של צבעי קומסי הם: כחול G-250 (ירקרק) וסגול R-150 (אדמדם). צבעי קומסי נקשרים בסביבה חומצית לחלבון בשארים בעלי קבוצות ארומטיות (היסטדין, פנילאלנין טריפטופן וטירוזין) וכן לארגינין. קישור הצבע לחלבון הוא בקשר בין מולקולארי די-פולרי.

שימושים מעבדתיים לצביעת קומסי

  • צביעת ג'לים: שימוש מעבדתי נפוץ לצבעי קומסי הוא צביעת חלבונים אחרי הפרדת חלבונים באלקטרופורזה על ג'ל. לאחר הפרדת חלבונים בג'ל אקרילאמיד ניתן לצבוע את החלבונים על ידי טבילתם בתמיסת צבע קומסי בעודף למשך מספר שעות. התמיסה בדרך כלל מורכבת מקומסי כחול R-250 בריכוז 0.25% מומסת במים. לאחר צביעת הג'ל יש להסיר את הצבע המיותר בעזרת תמיסת דיסטיינר המכילה 40% מתנול, 10% חומצה אצטית ו-50% מים. התמיסה ממיסה את עודפי הצבע ומאפשרת את גילוי החלבונים. לרוב הג'ל מכיל מספר סמני גודל - חלבונים בגודל ידוע המאפשרים את קביעת גדלי החלבונים השונים. ניתן לשמור את בג'ל הצבוע מספר ימים במים או לזמן ארוך יותר בחומצה אצטית 7%. לחלופין ניתן ליבש את הג'ל.
  • שיטת ברדפורד: שיטה לקביעת ריכוז חלבון בתמיסה. השיטה מבוססת על שינוי צובעו של קומסי כחול G-250 בסביבה חומצית מירקרק לכחול בנוכחות חלבונים (מ-465nm ל-595nm).

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
צבעי קומסי23488511