צבי הירש שיליס (שילת)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: מכלולזציה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: מכלולזציה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.

תבנית אמן ריקה צבי הירש שיליס (שיל"ת) (פולנית: Hirsch Hersz Herschel[1]; ‏ 1899-1987) היה צייר יהודי יליד פולין.

חיו

שיליס נולד בבלחטוב בשנת 1899, למד ציור בלודז' ובוורשה מילדותו. משנת 1932 היה חבר באגודת הציירים בפולין, והציג בורשה, בלודז', בקרקוב, ובוילנה[2]. נחשב לאחד הציירים הפולניים הנחשבים לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה.[3] ציוריו מאותה עת מביאים לידי ביטוי את שאיפת בני דורו לעולם יפה יותר. לימד ציור, על תלמידיו ניתן למנות את הצלם מנדל גרוסמן.

ב-1940 נכלא בגטו לודז', שם נרצחו הוריו, אחיו, אשתו ובתו. כמו כן נאסר במחנות הריכוז אושוויץ, אורניינבורג, פלוסנבירג ודכאו, שם היה עד לשחרור הגטו. בשחרור היה מוזלמן ושקל 37 קילו בלבד.

מפקד גטו לודז', הנס ביבוב, התרשם מכישרונו של שיליס והותיר אותו בחיים כדי שיצייר פורטרטים רשמיים של קציני אס אס שעבדו בגטו[4]. כמו כן נשלח לצייר ציורים מוזמנים מחוץ לגטו[5]. במחתרת, שיליס צייר סצנות מחיי הגטו. בהיעדר חומרי-ציור, צייר על גבי שקים ישנים, על פיסות נייר קטנות ועל גיליונות שיצר מקרטונים. את צבעיו הכין מצבעי טקסטיל ובכך פיתח טכניקת ציור חדשה בה השתמש בציוריו גם בתקופות מאוחרות[6]. את ציוריו מגטו לודז' החביא והם נותרו מוסתרים עד לשחרור הגטו ב-1945, אז נתגלו והגיעו לידי הוועד היהודי. שכשהדבר נודע לשיליס, ששהה אז במחנה עקורים, הוא פנה אליהם במכתב בו תיאר את ציוריו ואת המקומות בהם הוצפנו או נתלו - כולל אחדים במשרדו של רומקובסקי, ואף ביקש שישלחו לו לפחות צילומים של יצירותיו למזכרת[7].

בין השנים 1945 ועד 1950 שיליס התגורר במינכן. בשנת 1948 התקיימה במינכן תערוכה של יצירות שצייר בגטו. תערוכה נוספת נערכה במינכן ב-1950 בחסות הוועד היהודי. בין השנים 1950 עד 1956 התגורר בפאריס. בתקופה זו למד ציור והציג תערוכות בטרקליני אמנות ובגלריות.

בשנת-1957 עלה לישראל והתגורר שנתיים וחצי בקריית חיים, בביתם של הסופר מרדכי הלל קרושניץ ורעייתו מינה, שהכירו אותו מיהדות שארית הפלטה באזור האמריקני בגרמניה. בשנת 1958 השתתף בתערוכה ראשונה של עולים חדשים. בשנת 1960 עבר לגור בקריית האמנים בצפת, לשם הגיע כעבור מספר שנים אף האמן יעקב מיטלר שהיה מורה-הציור של שיליס בלודז'. השניים היו מעמודי התווך של קהילת האמנים בצפת.

שיליס חי בצפת עד ליום מותו ב-1987. ערך תערוכות-יחיד בתל אביב, בחיפה ובצפת. ציוריו כוללים רישומי דיוקנאות, טבע דומם ונופים, כמו-גם ציורים רבים מגטו לודז' וממלחמת העולם השנייה אותם צייר מתוך הזיכרון. ציוריו נמצאים באוספים פרטיים ובמוזיאונים, ביניהם במוזיאון יד ושם, בבית לוחמי הגטאות, במכון ההיסטורי היהודי בוורשה (Jewish Historical Institute in Warsaw) במוזיאון ברוקלין ובמוזיאון ארצות הברית לזכר השואה.

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ וכן, Tzvi, Shillis Schilis / Shilish Hersh Zvi Szylis
  2. ^ מוזיאון ישראל, מרכז מידע לאומנות ישראלית, ערך צבי ה. שיליס (שיל"ת)
  3. ^ ArtCult - News of the Art Market - Around Jewish Art
  4. ^ אנציקלופדיית ייווא ליהודים במזרח אירופה, ערך Art and the Holocaust עמוד 4
  5. ^ נקבע על פי אישור עבודה בבית חולים שהנפיק היודנראט בלודז' לצייר הרש שיליס, נמצא ב'בית לוחמי הגטאות'.
  6. ^ Joseph Rudavsky, To Live with Hope, to Die with Dignity: Spiritual Resistance in the Ghettos, p. 162
  7. ^ עדות SZYLIS HIRSZ - 4876 - מפעל לתרגום עדויות השואה מיסודו של יוסלה כרמין – קיבוץ מגן
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

צבי הירש שיליס (שילת)28658138