פרפור חדרים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מחלה ריקה. פרפור חדריםאנגלית: Ventricular Fibrillation ובראשי תיבות VF או V-fib), נקרא גם פרפור לב, הוא מצב חריף ומסכן חיים של אי סדירות בפעולת הלב, שעיקרו הפסקת הפעילות הסדירה של קוצב הלב הראשי המייצר גירויים חשמליים, הגורמת לאי סדר מכני בפעולות החדרים בלב. מצב זה גורם לאספקת דם בלתי סדירה לגוף, ועלול להוביל לאיבוד ההכרה, וללא טיפול מתאים לגרום לנזק גופני חמור ובמקרים רבים אף למוות.

מנגנון

לב האדם מגורה לפעול על ידי פולסים חשמליים שמקורם בתאי ההולכה החשמלית של הלב. מערכת ההולכה החשמלית מורכבת מתאים שפעילותם מעבירה זרם חשמלי מסודר מהקוצב הראשי (ה-SA node) לכל תאי הלב. הזרם החשמלי מגרה את תאי שריר הלב להתכווץ, וכך מושג כיווץ מסודר של שריר הלב, המאפשר שליחת דם בצורה מיטבית לכל חלקי הגוף. קוצב זה שולח במצב תקין 60 - 90 גירויים חשמליים בדקה. מקוצב זה, הממוקם בפרוזדור הלב הימני, ממשיך הזרם בתעלות מיוחדות ומכווץ את כל שריר הלב, לפי סדר מסוים.

תאי שריר הלב מיוחדים בכך שכל אחד מהם יכול להפוך לקוצב חשמלי. במצב רגיל הקוצב הראשי הוא מהיר יותר וחזק יותר על כן הוא 'שולט' על קצב הלב. במצב של פרפור חדרים, נפגע מסיבה כלשהי קצב פעולתו של הקוצב הראשי. תאים מסוימים בלב, שלא מקבלים גירוי חשמלי, שולחים גירויים חשמליים לא-סדירים, כפיצוי על חוסר פעילותו של הקוצב הראשי, ויוצרים גירויים רבים שפועלים על שריר הלב בו-זמנית. הגירוי אינו מתואם ולכן הפעולה החשמלית לא יכולה לייצר את הפעילות המכנית של הלב. אם מקור הגירויים האלה הוא תאים שנמצאים בחדרי הלב, אז המצב מוגדר כפרפור חדרים.

אקג של פרפור חדרים מדגים את הפעילות הלא סדירה של החדרים
אקג של פרפור חדרים

גורמים

אחד הגורמים העיקריים לפרפור חדרים, הוא איסכמיה של שריר הלב. במצבים בהם לא מקבל שריר הלב חמצן במידה מספקת, תאי שריר הלב עוברים למצב של דחק, ומשגרים אותות חשמליים במטרה לשפר את החמצון שלהם, על ידי הגברת קצב פעימות הלב. ריבוי מוקדים חשמליים כאלה מובילים לפרפור, ואם מקורו בחדרים, הרי שזהו פרפור חדרים. במצב של אוטם בשריר הלב יש הפרעה בזרימת הדם לרקמת שריר הלב, תאי הלב לא מקבלים אספקת חמצן ראויה, ועלול להתרחש מצב של פרפור חדרים. גורמים נוספים עלולים להיות הפסקת נשימה (על רקע טביעה, למשל), השפעה חשמלית חיצונית על הגוף (במקרה של התחשמלות, למשל), או כתוצאה מהשפעת תרופות או חומרים אחרים.
לרוב, פרפור חדרים מתרחש באנשים מבוגרים, אך הוא עלול להופיע גם בגילאים צעירים יותר, בנוכחות מחלות ילדות או בהשפעת גורמים חיצוניים.

סכנות

הסכנה הבולטת ביותר שעולה ממצב של פרפור חדרים היא מוות. הסיבה לכך היא, שמכיוון שיש הרבה מוקדים שגורמים לכיווץ לא אחיד של שריר הלב, אין כיווץ והרפיה מסודרים של הלב, ופעולת הזרמת הדם לא יכולה להתבצע ביעילות. כתוצאה מכך לא ניתן להרגיש בדופק של אדם שעובר פרפור חדרים, כי כיווץ הלב מאוד לא יעיל. לכן, אדם שחוֹוה פרפור חדרים יאבד את הכרתו במהירות, וייגרם נזק למוחו תוך זמן קצר.

טיפול

לאדם שעובר פרפור חדרים, אין דופק על אף שישנה פעילות חשמלית, שכן מאחר שהיא אינה סדירה היא אינה מייצרת פעילות מכנית של הלב, ולמעשה הלב אינו פועל. יש לבצע על אדם זה החייאה מלאה, בדיוק כמו במקרה של חוסר פעילות חשמלית בלב. יש להזעיק עזרה מיידית למקום האירוע.

הטיפול הבסיסי כולל ביצוע עיסויי חזה והנשמות על מנת לספק לגוף את החמצן והפרפוזיה הדרושים לו. מטרתו של טיפול זה היא שימור הפרפוזיה לאיברי הגוף ובעיקר למוח, על מנת למנוע מוות של תאי המוח. הטיפול הדפנטיבי בהפרעת קצב זו כולל מתן שוק חשמלי בעזרת דפיברילטור. השוק החשמלי משתק את כלל הפעילות החשמלית בלב, ומאפשר לקוצב הראשי לשוב ולשלוט על קצב הלב. לאחר שקצב הלב שב לסדרו, מתאפשרת גם הפעילות המכנית ובכך גם יכולת הזרמת הדם של הלב. מלבד שוק חשמלי, ישנן גם תרופות שמאפשרות השגת שליטה על פעילותו החשמלית של הלב.

בישראל קיים חוק לפיו יש להציב דפיברילטורים במקומות ציבוריים שבהם נמצאים יותר מ-500 איש, במטרה לקצר את זמן הטיפול במקרים של פרפור חדרים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פרפור חדרים בוויקישיתוף

הערות שוליים


הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32805108פרפור חדרים