פרנצ'ישק בנש
בנש בשנות העשרים |
פרנצ'ישק בנש (Franciszek Banaś; 12 בפברואר 1901 – 1985) היה שוטר במשטרה הפולנית במהלך הכיבוש הגרמני של פולין במלחמת העולם השנייה. הוא הוכר כחסיד אומות העולם בשל עזרתו ליהודים בגטו קרקוב.
ביוגרפיה
פרנצ'ישק בנש, קתולי לפי אמונתו, הצטרף למשטרת פולין בשנת 1924. ב-1941 הוצב לשמירה בשער גטו קרקוב. הוא התעלם באופן קבוע מניסיונות להבריח מזון ותרופות לתוך הגטו ואף סייע להם. כאשר החלו אקציות (פעולות לאיסוף ולשילוח יהודים להשמדה) בגטו הוא סייע ליהודים לברוח ממנו ונתן להם כתובות של אנשים שאליהם יוכלו לפנות בבקשת עזרה. ב-1943, בעת חיסול הגטו, הוא שיחד איש אס אס כדי לאפשר לשני יהודים - רוזה יעקובוביץ' ובנה תדאוש - לברוח מהגטו. בין היהודים שהציל בנש בפעולותיו היו גם בני משפחת הופמן, הרב לברטוב ושני בניו ומרים שיין בת השלוש. כולם נותרו בחיים לאחר השואה.
בנש כתב לימים כי היה מזועזע ממעשי הרדיפה והרצח בגטו והוסיף: "כיצד יכול אדם לרצוח כך אנשים חסרי ישע? מי נתן לו את הזכות לרצוח אנשים אחרים?".
בשנת 1980 הכיר מוסד יד ושם בבנש כחסיד אומות העולם.
בנש היה בין שוטרים פולנים אחדים שהוכרו כחסידי אומות העולם. על פי מחקרו של ההיסטוריון הפולני יאן גרבובסקי היו מעשיהם יוצאי דופן בקרב שוטרי המשטרה הפולנית: רבים מהם שיתפו פעולה עם הגרמנים ברדיפת היהודים בפולין וברציחתם, הגם שבמקביל היו פעילים במחתרת האנטי-נאצית הפולנית.
קישורים חיצוניים
- פרנצ'ישק בנש, באתר יד ושם
- Story of Rescue - Banas Franciszek, באתר Polish Righteous
- עופר אדרת, הם נחשבו לגיבורים לאומיים. הם גם רצחו יהודים בהמוניהם, באתר הארץ, 11 ביוני 2020
31889439פרנצ'ישק בנש