פרידריך וייסמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פרידריך וייסמן
לידה 21 במרץ 1896
פטירה 4 בנובמבר 1959 (בגיל 63)
זרם פוזיטיביזם לוגי
תחומי עניין פילוסופיה של המדע, פילוסופיה של המתמטיקה
הושפע מ ויטגנשטיין, מוריץ שליק

פרידריך וייסמןגרמנית: Friedrich Waismann; ) היה פילוסוף, מתמטיקאי ופיזיקאי אוסטרי ממוצא יהודי. חבר החוג הווינאי ואחד התאורטיקנים המובילים של הפוזיטיביזם הלוגי.

חייו

וייסמן נולד בווינה ולמד מתמטיקה ופיזיקה באוניברסיטת וינה. ב-1922 החל ללמוד פילוסופיה בהנחיית מוריץ שליק, מייסד החוג הווינאי. ב-1938 נמלט לבריטניה עקב עליית הנאציזם. וייסמן עסק בפילוסופיה של המדע באוניברסיטת קיימברידג' ביו השנים 1937 ל-1939 ושימש כמרצה לפילוסופיה של המתמטיקה באוניברסיטת אוקספורד מ-1939 ועד מותו.

וייסמן ניהל דיונים נרחבים עם לודוויג ויטגנשטיין מ-1927 ועד 1936, לסירוגין. הדיונים עסקו בפילוסופיה של המתמטיקה ובפילוסופיה של השפה. שיחות אלו, שהוקלטו על ידו, פורסמו ב-"Ludwig Wittgenstein and the Vienna Circle".

חברים נוספים בחוג (ביניהם שליק, רודולף קרנפ והרברט פייגל) שוחחו אף הם עם ויטגנשטיין, אך לא באותו היקף. בשלב מסוים, חשבו ויטגנשטיין ווייסמן לשתף פעולה בהוצאת ספר, אך תוכניות אלו ננטשו לאחר שמחלוקותיהם הפילוסופיות הפכו לברורות.

ב-"Introduction to Mathematical Thinking: The Formation of Concepts in Modern Mathematics" טוען וייסמן שאמיתות מתמטיות נכונות מתוך קונבנציה ואינן הכרחיות או מאומתות. אוספים של הרצאותיו "The Principles of Linguistic Philosophy" ושל מאמריו "How I See Philosophy" פורסמו לאחר מותו.

וייסמן נפטר באוקספורד ב-4 בנובמבר 1959.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24048583פרידריך וייסמן