פרידה ג'אבר-בראנסי
לידה |
1978 (גיל: 47 בערך) טייבה |
---|---|
מדינה | ישראל |
עיסוק | עיתונאית |
סוג כתב | עורכת ראשית של פנורמה ופאנט |
פרידה ג'אבר-בראנסי (בערבית: فريدة جابر برانسي; נולדה ב-1978) היא עיתונאית ישראלית ועורכת ראשית של העיתון פנורמה (בערבית بانوراما) ואתר האינטרנט פאנט (בערבית بانيت). נחשבת לאשת התקשורת המובילה במגזר הערבי בישראל.
ביוגרפיה
נולדה בטייבה לבסאם ג'אבר ולעאידה. בני המשפחה שותפים לקבוצת המדיה פנורמה. הבת, פרידה ג'אבר-בראנסי, עורכת ראשית. אחיה שאדי ג'אבר, הוא המנהל הטכני של אתר פאנט, ואשתו נסרין ג'אבר היא עורכת באתר הנשים, ניסוואן. אח נוסף, פאדי ג'אבר, הוא עורך מוסף הרכב השבועי של פנורמה ונהג מרוצי ראלי, ואשתו נווארה ג'אבר היא עורכת באתר ניסוואן, פורטל הנשים הערבי-ישראלי[1]. הבן הצעיר, סאמי ג'אבר, הוא עורך דין שגם מגיש את מהדורת החדשות השבועית באתר פאנט[2]. משפחת ג'אבר נחשבת לאחת העשירות ובעלות ההשפעה במגזר הערבי בישראל.
ג'אבר-בראנסי מעידה על עצמה שכבר מגיל צעיר גילתה עניין רב בחדשות ובאקטואליה, והייתה מתלווה לעיתים לאביה בסאם ג'אבר ומנסה לקחת עמו חלק במלאכת כתיבת החדשות לרשת ב' ברדיו. את הניסיון הראשון שלה כעיתונאית עשתה כאחת מאנשי פמליית העיתונאים שליוותה את יצחק רבין בנסיעתו לארצות הברית ב-1995, לטקס חתימת הסכם השלום אוסלו ב'.
היא בעלת תואר בוגר בחוג למדעי המדינה והיסטוריה של המזרח התיכון באוניברסיטת חיפה, וסיימה קורס לימודי פרסום ושיווק של איגוד המפרסמים בתל אביב. בעלה דר' קייס בראנסי הוא רופא שיניים. לזוג שני ילדים והם מתגוררים בטייבה.
ג'אבר בראנסי נבחרה בשנת 2013 לרשימת 50 הנשים החזקות בישראל של "פורבס"[3]. מעמדה כעיתונאית ערבית ישראלית מאפשר לה להיות בקיאה בהלכי הרוח של הציבור הערבי לצד אלו של הציבור היהודי וכך לראות תמונה שלמה יותר מצדדים שונים.
אחד הנושאים שהיא מתרכזת בהם הוא קידום מעמד האישה הערבייה בישראל ושילובן של הנשים הערביות במעגל העבודה. במטרה זו היא עוסקת בדיווח על סיפורי הצלחה נשיים במגזר הערבי. באותם זמנים שבהם התחילה את עבודתה כעיתונאית, לא היה מקובל בחברה בערבית לחשוף תיאורים של נשים ועל נשים, ובוודאי שלא לפרסמם בעיתונות. בכתבותיה תרמה ג'אבר-בראנסי לשינויים בדעת הקהל בנושאים אלו לקידום חשיפת פעולתן של הנשים. בנוסף, היא גם ייסדה את אתר האינטרנט "ניסואן" (نسوان - בערבית, "נשים") אשר פונה במיוחד לקהל הנשי ונותן להן במה. האתר מתרכז במעמד ומצב האישה הערבייה בתוך גבולות ישראל והוא ייחודי בכך.
קבוצת פנורמה שג'אבר-בראנסי חברה בה, רכשה גם חלק גדול ממניות ערוץ הטלוויזיה הערבית הלא TV, וגם שם היא מעוניינת לקדם נושאים אלו[4].
ג'אבר-בראנסי המגדירה עצמה כערבייה ישראלית, נלחמת למען צדק חברתי גם בחברה הערבית, קידום מעמד האישה הערבייה בפרט וקידום הזכויות של ערביי ישראל בכלל. היא מודה שככלל ישנו מאבק הקשה לכל הנשים, אולם הוא מורכב יותר לאישה ערבייה שרוצה להתקדם בחיים ובקריירה שלה; שכן האישה הערבייה נמצאת גם במצב של מאבק מול העולם הגברי הערבי, תפיסות העולם השמרניות והמשפחה הערבייה"[5].
ג'אבר-בראנסי מציינת את נתוני הצפייה של אתר פאנט, כגורם המעצים ומחזק את מאבקיה החברתיים. על-פי Google Analytics יש לאתר למעלה מ-1.5 מיליון כניסות ליום, מספר החברים באתר הפייסבוק שלו עומד על 570 אלף, והעיתון "פנורמה" מופץ ב-35 אלף עותקים וזוכה לכ-100 אלף כניסות גולשים בשבוע לאתר העיתון. סך הכניסות היומיות לאתר "ניסוואן" הן כ-150 אלף כניסות. הנתונים האלה מציבים את "פאנט" במקום השלישי בישראל וברביעייה המובילה של אמצעי התקשורת בעולם הערבי לצד האתרים של אלג'זירה, "מאכתוב" ו"קורה"[6]. סקר TGI, דירג את אתר פאנט במקום הראשון בקרב האתרים הערביים בישראל, עם כ־87% חשיפה בקרב המגזר הערבי[3].
לג'אבר-בארנסי השקפת עולם ברורה באשר ליחס השלטון בישראל לערבים אזרחי ישראל. בעבר התבטאה מספר פעמים נגד חוסר השוויון הקיים לדעתה בין המגזרים. לטענתה, "אם ישראל רוצה להיות במקום טוב בארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי היא חייבת לממש את הפוטנציאל הקיים בחברה הערבית"[3]. ג'אבר-בראנסי מודעת לכך שעדיין לא נפתרו כל הבעיות, אולם עצם העובדה שמספר הנשים העובדות עולה היא חשובה ומעודדת את המשך במאבק[7]. לדעתה על המדינה לדאוג ולעודד את העלייה במספר המועסקות הערביות ולאפשר להן תנאים הבסיסיים כמו תחבורה נגישה ונוחה. נושא נוסף שמקדמת הוא המאבק בעוני במגזר הערבי. מקומה בקדמת התקשורת הערבית מאפשר לה להשפיע.
נשואה ואם לשניים. מתגוררת בטייבה[8].
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ציטוטים בוויקיציטוט: פרידה ג'אבר-בראנסי |
- הארון תחאוכו, ערבים ברשת: המלחמה של פרידה ג'אבר ודיאנה חדד, באתר של "רשת 13", 6 במרץ 2006 (במקור, מאתר "nana10")
- שרית מנחם, "אני לא מכניסה שום דבר שמעורר מחלוקת", באתר הארץ, 7 באוקטובר 2009
- חגית גינזבורג, כך הפכתי לעיתונאית המובילה במגזר הערבי, באתר כלכליסט, 20 באוגוסט 2015
הערות שוליים
- ^ שלי פריצקר, משפחה אחת בחזית התקשורת הערבית בישראל: "לא סתם הסיומת של האתר שלנו היא co.il", באתר כלכליסט, 11 במאי 2011
- ^ יואב שטרן, האתר הגדול ביותר שאתם לא מכירים, באתר הארץ, 6 בפברואר 2009
- ^ 3.0 3.1 3.2 אהוד כהנים, 49. פרידה ג'אבר בראנסי בדירוג "הנשים החזקות ביותר בישראל 2013", באתר "פורבס ישראל, 17 במרץ 2013
- ^ חגית גינזבורג, כך הפכתי לעיתונאית המובילה במגזר הערבי, באתר כלכליסט, 20 באוגוסט 2015
- ^ הארון תחאוכו, ערבים ברשת: המלחמה של פרידה ג'אבר ודיאנה חדד, באתר של "רשת 13", 6 במרץ 2006 (במקור, מאתר "nana10")
- ^ ליאת רון, עורכת "פאנט": אין דבר שלא ייכנס לאתר - חוץ מפגיעה בנביא מוחמד, באתר גלובס, 14 במאי 2012
- ^ נעמה תורן, אישה, ערבייה, עורכת ראשית: "אני בלחץ אדיר - לא פשוט להיות בתפקיד הזה", באתר אייס, 7 במרץ 2015
- ^ סיפורי מנהלים - פרידה ג'אבר בראנסי, באתר "mako" - מתוך התוכנית "אנשים"
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] פרידה ג'אבר-בראנסי27315774