פרוספר מונטאן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לוח קיר לזכרו

פרוספר מונטאןצרפתית: Prosper Montagne; ‏14 בנובמבר 186522 באפריל 1948) היה שף צרפתי, מחברם של ספרים ומאמרים רבים על אוכל, בישול וגסטרונומיה, שהידוע שבהם הוא לארוס גסטרונומיק.

ביוגרפיה

פרוספר מונטאן נולד וגדל בקרקסון. לאחר שסיים את לימודיו בבית הספר, שאף להיות ארכיטקט, אולם הדבר לא התממש. אביו רכש מלון ב-Quatre Saisons בטולוז ולקח אותו כשף.

הוא למד כשוליה בגראן הוטל בפריז וב-Hotel d'Angleterre בקוטרה (בראשותו של אלפונס מיון), אחרי-כן עבד במספר מסעדות בפריז וסן רמו, כמו גם באוטל דה פארי במונטה קרלו. ב-1900 הוא שב לפריז, שם נהיה שף ב-Pavillon d'Armenonville,‏ Pavillon Ledoyen (לדואיין), ולבסוף בגראן הוטל, שם כיהן עשר שנים. אחרי כן פתח מסעדה משלו, Montagné, שהצליחה מאוד בשנות ה-20 של המאה ה-20, ויצר תבשילים חדשים, אך לבסוף סגר אותה ושימש כיועץ ל- Queen Pédauque וארגן תחרויות ותצוגות גסטרונומיות רבות. במלחמת העולם הראשונה פיקח על המטבחים של מדינות ההסכמה.

הוא כתב ספרי בישול רבים, בכללם (Le grand livre de cuisine אותו החשיב כיצירת המופת שלו), La grande cuisine illustrée ולארוס גסטרונומיק בשיתוף עם פרוספר סאל (Prosper Salles)‏ Bonne chère, pas chère, La cuisine diétique, Les délices de la table, Le livres des cuisines militaires, Mon menu, and Le festin occitan, הוא גם כתב בעיתונים וכתבי עת רבים והיה עורכו של Revue culinaire.

באנציקלופדיה בריטניקה נכתב עליו: "אחרי מארי-אנטואן קארם שני האנשים שלהם הייתה ככל הנראה ההשפעה הגדולה ביותר על המטבח הצרפתי, ועל המטבח העולמי בכללותו, היו פרוספר מונטאן ואוגוסט אסקופייה. מונטאן היה אחד מהשפים הצרפתים הגדולים ביותר בכל הזמנים, והבטיח לעצמו מקום בהיסטוריה של הגסטרונומיה בכך שיצר את לארוס גסטרונומיק (1938), האנציקלופדיה הבסיסית של המטבח הצרפתי. עוד בהיותו צעיר... הגיע למסקנה שיש להשיל את כל הקישוטים המוגזמים." [1]

על שמו נקרא מועדון פרוספר מונטאן (Club Prosper Montagne), אגודה של חובבי ומקצועני המטבח הצרפתי, אותה ייסד רנה מוראן. [2]

הוא נבחר לאביר לגיון הכבוד.

עבודותיו

  • The feast Occitan, Villelongue d'Aude: Atelier du Gue, 1980. (OCLC 20904650)
  • Larousse Gastronomique, Paris: Larousse, 1938. (OCLC 248141300)
  • The Treasure of the Mediterranean cuisine, with 70 doctors of France. Paris: Éditions de la Tournelle 1938. (OCLC 18127289)
  • The delights of the table, or, The Four Seasons Gourmet; Paris: Flammarion 1931. (OCLC 38944023)
  • The ledger of kitchen, Paris, E. Flammarion 1929. (OCLC 6987071)
  • Cheap good food without meat, Paris: Pierre Lafitte, 1918. (OCLC 46814054)

מקורות

  • Prosper Montagne, a great leader disappears in Joan B. Barondeau, CURNONSKY gastronomic memories ... Verlag Curnonski (מסת"ב 9783940814036)
  • Roger Lamoise, The life and work of Prosper Montagne: master chef and culinary writer, 1865-1948Malakoff J. Lanore, LT, 1995. (מסת"ב 9782862682457)
  • Larousse Gastronomique, Clarkson Potters Publishers, New York, 2001, p. 756.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פרוספר מונטאן בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34668408פרוספר מונטאן