פרוטיאה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןפרוטיאה
מיון מדעי
פרוטיאה

פרוטיאה (שם מדעי: Protea) הוא סוג של צמחים פורחים מדרום אפריקה. לעיתים הפרוטיאה נקראת גם ״עצי הסוכר״ - sugarbushes (אפריקאנס: suikerbos). במסורת המקומית, פרח הפרוטיאה מייצג שינוי ותקווה. השימוש בפרחי הפרוטיאה לצורכי נוי וקישוט מקובל מאוד ברחבי העולם ואף בישראל יש חקלאים המגדלים אותם לצורך זה, אם כי הענף לא התפתח כל כך עקב קשיים שונים בגידול הצמח.

אֶטִימוֹלוֹגִיָה

סוג הפרוטיאה נקראה בשנת 1735 על ידי קרל לינאוס על שמו של האליל היווני פרוטאוס, שיכול היה להחליף את צורתו כרצונו. הסיבה לשם זה כי קיים מגוון כה רחב של צורות לפרח זה. הסוג של לינאוס נוצר על ידי מיזוג מספר סוגים שפורסמו בעבר על ידי הרמן בוארווה, למרות שלא ידוע בדיוק אילו מהסוגים של בוארווה נכללו בפרוטיאה של לינאוס היות שעם כל פרסום השתנו הסוגים של הפרוטיאה.

טקסונומיה

משפחת הפרוטיאות (Proteaceae) שאליו משתייך זן הפרוטיאה היא זן עתיק בין מכוסי הזרע. עדויות מאובנים אבקה מציע זני הפרוטיאה הקדומים גדל ביבשת גונדוואנה בתקופת הקרטיקון העליון. משפחת הפרוטיאות נחלקת לשני תתי משפחות: הפרוטיאודיאה (Proteoideae), נפוץ בדרום אפריקה, וגרווילאודיה (Grevilleoideae), המרוכז באוסטרליה, בדרום אמריקה ואזורים קטנים נוספים של גונדוואנה שכיום הם חלק ממזרח אסיה. באפריקה קיים סוג זה במדגסקר, ואילו דרום אמריקה ואוסטרליה חולקות הרבה סוגים נפוצים - הדבר מצביע על היפרדות מאפריקה הרבה לפני שהם נפרדו זה מזה.

הפצה

רוב הפרוטיאות צומחות מדרום לנהר לימפופו (Limpopo River ) עם זאת, פרוטיאת הקילימנג'רו נמצאת באזור העליון של הפארק הלאומי- הר קניה. 92% מהמינים צומחים רק באזור פלורסטיק קייפ Cape Floristic Region,שהוא חגורת קרקע צרת חוף הררית המשתרעת מקלנוויליאם עד לגרהאמסטאון שבדרום אפריקה. את המגוון העשיר ויוצא הדופן של המינים הצומחים בפלורסטיק קייפ מייחסים כי הוא נגרם חלקית על ידי הנוף המגוון שכולל אזורים שונים שבו אוכלוסיות יכולות להיות מבודדות אחת מהשנייה ועם הזמן להתפתח כמינים נפרדים שונים.

היסטוריה בוטנית

פרוטיאה משך את תשומת הלב של בוטנאים בביקור כף התקווה הטובה במאה ה -17. מינים רבים הוכנסו לאירופה במאה ה-18 ונהנו מפופולריות ייחודית בזמן בקרב בוטנאים.

רבייה

הפרוטיאה מעובדת כיום בלמעלה מ -20 מדינות. והרבייה מוגבלת לאקלים ים תיכוני ולתת יבשת טרופית. ישנן שלוש קטגוריות של תכונות אשר צריכות להתקיים לפני פיתוח זנים חדשים.​​טיפוח הפרוטיאה לוקח זמן רב ולכן תכנון טוב בעת פיתוח תוכנית הרבייה ומטרותיה הוא בעל חשיבות גבוהה. מינים אחדים של פרח הפרוטיאה, כמו פרח פרוטיאה המלך, הם פרחים מאביקים עצמיים. מיני פרוטיאה אחרים, לעומת זאת, כמו Cordata פרוטיאה, פרוטיאה decurrens ואת scabra פרוטיאה הם עצמיים בקנה ובכך עליהם להסתמך על אבקנים שנישאים באוויר עבור קבוצת זרע מתאימה. המאביקים העיקריים בטיפוח פרוטיאה הם ציפורים וחרקים מעופפים. שילובים בין סוגי זני האבקות היא מועדפת כיוון ששיטת הרבייה הזו מספקת מגוון גנטי באוכלוסייה. כאשר בטיפוח Proteas, מגדלים משתמשים האבקת יד כשיטה אחרת להעביר אבקה מפרח אחד למשנהו.

השלבים הבאים נמצאים בשימוש על ידי מגדלים לביצוע האבקה ידנית:

  1. כיוס התפרחת, אשר מכילה פרחים סגורים בלבד, עם שקית ניילון.
  2. קיצוץ 10-20 פרחים ברחבי הקיבול ברגע שהפרחים הראשונים יפתחו
  3. אחרי שלושה ימי ניתן להתחיל את האבקה באמצעות הנחה על ידי קיסם שיניים. הפרח אמור שוב להיות מכוסה בשקית פלסטיק ומסומן עם מידע המכיל תג לגבי הזרע וכן מועד האבקה. צעד זה אמור לחזור שוב ושוב עד שכל הפרחים נפתחים.
  4. קצירת ראש זרע לאחר 9 -12 חודשים לאחר שיובש בטמפרטורות פחות או יותר ב 40 °C כדי להסיר את המשקעים שבזרע.
  5. הנבטת הזרעים בסתיו באמצעות מים חמים ותנאים אופטימליים.

הפרוטיאה (Proteas) פורח בדרך כלל בזמן האביב. המבנה הכללי של ראש פרח פרוטיאה מורכב ממסה של פרחים על כלי קיבול העשוי מגבעול חזק הניצב לו. השחלה מוגנת על ידי כלי הקיבול ובכך לא גלויה כאשר מסתכלים על הפרחים, האבקנים לעומת זאת, מופיעים בחלק העליון של הפרח ובכך יכולים בקלות להעביר את האבקה אל החרקים והציפורים ינדדו איתם למקומות אחרים ויעזרו בהנבטתם.

ישנן ארבע שיטות עיקריות של בחירת פרחים פרוטיאה לגידול נוסף: מבחר המוני, ברירת שבטי צמח יחיד, מבחר ההיברידי, ומבוקרי אבקת מהמבחר ההיברידי. ארבע השיטות העיקריות לטיפוח צמחים פרוטיאה הן רבייה (טיפוח עם זרע). כאשר הפרוטיאה Proteas מעובדת באמצעות זרעים, הצעד הראשון בתהליך הטיפוח הוא לחטא את הזרעים על ידי השריה במים בטמפרטורה של 50 מעלות צלזיוס במשך 30 דקות. הנביטה של ​​הזרעים תתרחש על פני תקופה של 14 עד 28 ימים. הזרעים הנובטים צריכים להיות נטועים בתוך גובה בינוני בעציצים כי השורשים המתפתחים אורכם בערך 10mm. שיטה נוספת לגידול היא ריבוי וגטטיבי (טיפוח עם גזרים), אשר ממשמש כדי להשיג אוכלוסייה פרוטיאה גדולה של הגנוטיפ הזהה. שיטת טיפוח זה מאפשרת גידול צמחי פרוטיאה היברידיים ללא איבוד של מאפייניהם הייחודיים.

סיווג

פרח הפרוטיאה נמצא בתוך המשפחה הענקית של פרוטיסיה (Proteaceae), הם חברים של תת-המשפחה פרודיאה (Proteoideae), אשר מונים זנים גם בדרום אפריקאים ובאוסטרליה.

לקריאה נוספת

  • Littlejohn, G.M. (2002). Breeding Technology for Protea. Fynbos Research.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פרוטיאה בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

פרוטיאה31085238Q227822