פרוגרמה
באדריכלות, פרוגרמה היא מסמך המפרט את הדרישות והתנאים שלפיהם יש לתכנן מבנה, שכונה, מוסד ציבורי וכדומה. במסמך כזה מפורטים, בעיקר:
- ייעודו של המבנה או השטח.
- אילו פונקציות הוא אמור לכלול (כיתות לימוד, משרדים, מחסנים, חניה וכו').
- כמה אנשים צפויים להשתמש בו.
- אילוצים תקציביים או סביבתיים.
- צרכים עתידיים.
פרוגרמה מכינים בשלב הראשוני ביותר של המיזם, עוד לפני תחילת התכנון האדריכלי. מטרתה להוות בסיס להגדרת הצרכים והדרישות של המזמין, ולתת למתכנני המיזם כיוון ברור למה נדרש מהמבנה או מהמרחב המתוכנן.
בהכנת הפרוגרמה משתתפים בדרך כלל היזם – הוא זה שמניע את התהליך, מגבש את המטרות הראשוניות ומזמין את הכנת הפרוגרמה. לעיתים זה משרד ממשלתי, רשות מקומית, מוסד ציבורי (כגון אוניברסיטה או בית חולים) או יזם פרטי. היזם נעזר בייעוץ, לעיתים על ידי אדריכל או יועצים אחרים, אשר אוספים את הנתונים מהשטח ומהמזמין, מסכמים את צורכי המשתמשים, קובעים אילו פונקציות דרושות במיזם ומה היקפן וגם מציעים חלופות תכנוניות במידת הצורך. לפעמים משתתפים בהכנת הפרוגרמה גם יועצים לתחומים טכניים (תחבורה, בטיחות, אנרגיה, קיימות וכו'), בעיקר במיזמים מורכבים.
לעיתים יעורבו בהכנת הפרוגרמה גם משתמשים עתידיים או בעלי עניין – במוסדות ציבוריים, נהוג לקיים ראיונות או סדנאות עם נציגי משתמשים (למשל, צוותי הוראה במקרה של בית ספר, רופאים במקרה של מרפאה וכו') כדי להבין את הדרישות האמיתיות של השטח.
פרוגרמה41206364Q25212231