פסאודו-היסטוריה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבצע 1005 היה מבצע אותו ערכה גרמניה הנאצית בתחילת שנת 1943, בעקבות תבוסותיה, שמטרתו הייתה להשמיד כל עדות לרצח ההמוני של יהודים שבוצע במסגרת מבצע ריינהרד. זה היה אחד הניסיונות המוקדמים ביותר להכחשת שואה, שהתרחש עוד בעת שרצח העם של היהודים עדיין נמשך. יש הסבורים כי ההכחשה של רצח העם הוא חלק בלתי נפרד מרצח העם עצמו.[1]

פסאודו-היסטוריה הוא מונח המתייחס לניסיונות לעוות או להציג מצג שווא של התיעוד ההיסטורי, לעיתים רבות תוך שימוש בשיטות הדומות למחקר היסטורי אקדמי תוך הסתמכות על ספקולציות, בדיות ו/או הטיה אידאולוגית. יצירות פסאודו-היסטוריות בדרך כלל לא עומדים בסטנדרטים היסטוריוגרפיים קפדניים, עושה שימוש סלקטיבי או מטעה בראיות, ודוחות את הקונצנזוס הקיים בקרב החוקרים בנושא. הנרטיבים הפסאודו-היסטוריים נוצרים לרוב מהרצון לקדם אג'נדה פוליטית, דתית או אידאולוגית מסוימת.

נרטיבים פסאודו-היסטוריים רבים נוהגים לכלול טענות סנסציוניות או להיות מבוססות על שקר גדול אשר סותר ישירות עובודת היסטוריות מבוססות.[3] לעיתים רבות אלו שמקדמים נרטיבים פסאודו-היסטוריים טוענים שלהיסטוריונים מהזרם הכללי יש אג'נדה נסתרת לדכא את התזה שלהם, ולעיתים רבות הם משתמשים בתיאוריות קונספירציה שונות על מנת לחזק הנחת יסוד זו.

יצירות פסאודו-היסטוריות נוטות להסתמך על מקורות לא אמינים, כמו מיתוסים ופולקלור, תוך התעלמות מראיות מהימנות הסותרות את קביעותיהם.

מאפיינים

  • היעדר מקורות ראשוניים - לעיתים רבות ישנה התעלמות או פירוש לא נכון למסמכים היסטוריים ראשוניים, תוך העדפה להסתמכות על מקורות משניים או ספקולציות.
  • הצגה סלקטיבית של נתונים או ראיות ("קטיף דובדבנים") - המחברים של היצירות הפסאודו-היסטוריות נוטים להשתמש באופן סלקטיבי רק במידע שתומך בטענותיהם, תוך התעלמות מכל הראיות שסותרות את טענותיהם.
  • היעדר ביקורת עמיתים - יצירות פסאודו-היסטוריות לרוב לא מתפרסמות בכתבי עת אקדמיים ולא עברו תהליך ביקורת עמיתים קפדני בו מעורבים מומחים בתחום.

דוגמאות לפסאודו-היסטוריה

רוויזיוניזם היסטורי לצורך קידום אג'נדות פוליטיות:

דוגמאות נוספות:

  • טענות ספקולטיביות ושנויות במחלוקת על כך שתרבויות פרה-היסטוריות מתקדמות כמו אטלנטיס היו ציווליזציות אמיתיות, למרות היעדר ראיות ארכאולוגיות אשר מאמתות זאת.
  • תיאוריות החייזרים הקדומים - טענות ספקולטיביות ושנויות במחלוקת על כך שחוצנים ביקרו בכדור הארץ לכל אורך ההיסטוריה, יצרו קשר עם בני האדם, והשפיעו על ההתפתחות של תרבויות אנושיות, טכנולוגיות ודתות (כולל בניית מבנים עתיקים כמו הפירמידות) - על אף שאותן התאוריות לא מבוססים על ראיות ארכאולוגיות או היסטוריות מהימנות.
  • תאוריית גאווין מנזיס(אנ') - טענה ספקולטיבית ושנויה במחלוקת לפיה הסינים הגיעו לאמריקה לפני כריסטופר קולומבוס.

ההשפעה של פסאודו-היסטוריה

לפסאודו-היסטוריה יכולות להיות השפעות ניכרות כולל:

  • הפצת מידע מוטעה - טענות היסטוריות כוזבות עלולות להתפשט באופן נרחב לאורך זמן, ולעוות את ההבנה הציבורית של העבר.
  • שימוש ככלי תעמולה - ממשלות ותנועות אידאולוגיות שונות עשויות במקרים שונים לחתור לקדם פסאודו-היסטוריה על מנת להצדיק מדיניות, תביעות טריטוריאליות או נרטיבים לאומניים.
  • שחיקת אמון הציבור במחקר לגיטימי - הפופולריות של נרטיבים פסאודו-היסטוריים עלולה לערער את האמון של הציבור במחקר האקדמי ובמתודולוגיה ההיסטורית.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פסאודו-היסטוריה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. Herf, Jeffrey (2006). The Jewish Enemy: Nazi Propaganda during the World War II and the Holocaust. Harvard University Press. p. 127. ISBN 978-0-674038-59-2.
  2. Marchand, Laure; Perrier, Guillaume (2015). Turkey and the Armenian Ghost: On the Trail of the Genocide (באנגלית). McGill-Queen's Press. pp. 111–112. ISBN 978-0-7735-9720-4. The Iğdır genocide monument is the ultimate caricature of the Turkish government's policy of denying the 1915 genocide by rewriting history and transforming victims into guilty parties.
  3. "Joseph Goebbels On the "Big Lie"". www.jewishvirtuallibrary.org. נבדק ב-2024-03-27.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

פסאודו-היסטוריה40613626Q11146759