פיליפה גרגורי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית סופר ריקה פיליפה גרגוריאנגלית: Philippa Gregory; נולדה ב-9 בינואר 1954) היא סופרת אנגלייה המחברת רומנים היסטוריים. ספרה הידוע ביותר הוא "בת בולין האחרת" (2001), שזכה ב-2001 בפרס הרומן הרומנטי של השנה מאיגוד הסופרים הרומנטיים (Romantic Novelists' Association),[1] ועובד פעמיים לסרט קולנוע.

המגזין AudioFile כינה את גרגורי בשם "מלכת הסיפורת ההיסטורית הבריטית".[2]

ביוגרפיה

פיליפה גרגורי נולדה ב-9 בינואר 1954 בניירובי, אז בירת קניה הבריטית (לימים רפובליקת קניה). היא בתם השנייה של איליין וארתור פרסי גרגורי, נווט באיסט אפריקן איירווייז.[3] כשהייתה בת שלוש עברה המשפחה לבריסטול שבאנגליה.[4]

גרגורי למדה בבית הספר לבנות קולסטון,[4][5] ועברה בחינות A-level באנגלית, היסטוריה וגאוגרפיה. אחר כך למדה עיתונאות בקארדיף, והייתה חניכה בעיתון פורטסמות' ניוז. בהמשך התקבלה לאוניברסיטת סאסקס ללימודי ספרות אנגלית, ואחר כך עברה ללמוד היסטוריה.[6] היא עבדה ברדיו ה-BBC במשך שנתיים, והתחילה ללמוד באוניברסיטת אדינבורו שם עשתה את הדוקטורט שלה בספרות של המאה ה-18. גרגורי לימדה באוניברסיטת דרהאם, אוניברסיטת טיסייד, ובאוניברסיטה הפתוחה.

חיים אישיים

כשעבדה על הדוקטורט שלה על ההיסטוריה של המאה ה-18 כתבה את הרומן הראשון שלה "ויידקר". באותה תקופה חייתה בקוטג' בפניין ויי יחד עם בעלה הראשון פיטר צ'יסלט, עורך בעיתון הרטלפול מייל, ועם בתם התינוקת ויקטוריה. השניים התגרשו לפני שהספר יצא לאור.

בעקבות הצלחת הספר "ויידקר" ופרסום הספר "The Favoured Child", עברה גרגורי למידהרסט שבמערב סאסקס, המקום שם מתרחשת עלילת "טרילוגיית ויידקר". היא התחתנה עם בעלה השני פול קרטר, ולשניים נולד בן. גרגורי התגרשה שוב ונישאה לאנתוני מייסון אותו פגשה כשהייתה גרה בהרטלפול.

כתיבה

גרגורי כתבה רומנים שעלילתם מתרחשת בתקופות היסטוריות שונות, אם כי בעיקר בתקופת שושלת טיודור ובמאה ה-16. קריאה ברומנים היסטוריים המתרחשים במאה ה-17 הובילו אותה לכתיבת הטרילוגיה "ויידקר", "The Favoured Child", ו-"Meridon". הספר הבא היה "מסחר מכובד" רומן העוסק בסחר עבדים באנגליה של המאה ה-18 המתרחש בבריסטול. גרגורי עיבדה את הרומן למיני-סדרה בת ארבעה חלקים עבור ה-BBC. התסריט היה מועמד לפרס באפט"א, וזכה בפרס מהוועדה לשוויון בין הגזעים.

שני רומנים שלה מתרחשים בתקופת מלחמת האזרחים האנגלית: "Earthly Joys" ו-"Virgin Earth". גרגורי כתבה גם רומנים עכשוויים - "Perfectly Correct",‏ "Mrs Hartley and the Growth Centre",‏ "The Little House" ו-"Zelda's Cut".

רומנים אחדים שלה זכו בפרסים ועובדו לדרמות טלוויזיוניות. הרומן המצליח ביותר הוא "בת בולין האחרת" שיצא לאור ב-2001. ב-2003 עובד לסרט טלוויזיה בכיכובם של נטשה מקאלהון, ג'ודי מיי וג'ארד האריס. עם פרסומו זכה הספר בפרס "הרומן הרומנטי של השנה", ולאחר מכן יצאו לאור ספרי המשך "השוטה מחצר המלוכה", "The Virgin's Lover", "ירושת בולין", "The Constant Princess", ו-"The Other Queen". מירמקס רכשו את הזכויות על הרומן "בת בולין האחרת" ובפברואר 2008 יצא לאור סרט באותו שם.

גרגורי הוציאה לאור סדרת ספרים גם על בית פלנטג'נט ששלטו לפני בית טיודור, ועל מלחמות השושנים. ספרה הראשון "המלכה הלבנה" פורסם ב-2009 ועוסק בחייה של אליזבת וודוויל אשתו של המלך אדוארד הרביעי. "המלכה האדומה" יצא לאור ב-2009 על אודות מרגרט בופורט, רוזנת ריצ'מונד ודרבי אמו של המלך הנרי השביעי, וסבתו של המלך הנרי השמיני. "גבירת הנהרות" (2011) עוסק בחייה של ג'קרטה מלוקסמבורג, אמה של אליזבת וודוויל. הרומן "בתו של ממליך המלכים" יצא לאור ב-2012 עוסק באן נוויל, אשתו של ריצ'רד השלישי, והרומן "הנסיכה הלבנה" (2013) מתרכז באליזבת מיורק, אשתו של הנרי השביעי ואמו של הנרי השמיני. ב-2017 יצא לאור הרומן האחרון בסדרה "The Last Tudor". ב-2013 שודרה בערוץ BBC One מיני-סדרה בת עשרה חלקים "מלכה לבנה" המבוססת על הרומנים "המלכה הלבנה", "המלכה האדומה" ו"בתו של ממליך המלכים".

ספריה שתורגמו לעברית

  • בת בולין האחרת - תרגום: ענבל שגיב, אופוס, 2005
  • השוטה מחצר המלוכה - תרגום: אינגה מיכאלי, אופוס, 2006
  • ירושת בולין - תרגום: ענבל שגיב, אופוס, 2007
  • קתרין מארגון - תרגום: ענבל שגיב, אופוס, 2009
  • המלכה הלבנה - תרגום: בתיה זיסו, אופוס, 2010
  • המלכה האדומה - תרגום: בתיה זיסו, אופוס, 2011
  • הידעונית - תרגום: בתיה זיסו, אופוס, 2012
  • גבירת הנהרות - תרגום: בתיה זיסו, אופוס, 2013
  • בתו של ממליך המלכים - תרגום: בתיה זיסו, אופוס הוצאה לאור, 2014
  • הנסיכה הלבנה - תרגום: בתיה זיסו, אופוס הוצאה לאור, 2015
  • אילוף המלכה - תרגום: צפריר גרוסמן, הוצאת אופוס 2017
  • קללת המלך - תרגום: גילה וולדמן, הוצאת אופוס 2019

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פיליפה גרגורי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Awards by the Romantic Novelists' Association, 13 באוקטובר 2012 {{citation}}: (עזרה)
  2. ^ "Audiobook Review: The Red Queen (2010)". AudioFile. נבדק ב-12 בדצמבר 2014. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Jennifer Curry (2007), World Authors, 2000–2005, H.W. Wilson, p. 800
  4. ^ 4.0 4.1 Philippa Gregory walk at BBC Bristol Retrieved 6 June 2013
  5. ^ Philippa Gregory at Chroniclelive. Retrieved 6 June 2013
  6. ^ Philippa Gregory The Guardian Education interview. Retrieved 6 June 2013
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

פיליפה גרגורי25546348