פטר קארל פברז'ה
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אמן ריקה.
פטר קארל פברז'ה או קארל גוסטאבוביץ' פברז'ה (ברוסית: Карл Густавович Фаберже; 30 במאי[1] 1848 - 24 בספטמבר 1920) היה תכשיטן ואמן רוסי אשר נודע בשל ייצור ביצי פברז'ה עבור המשפחה הצארית של רוסיה בבית המלאכה המשפחתי "בית פברז'ה".
היסטוריה
פטר קארל פברז'ה נולד בסנקט פטרבורג שברוסיה. הוא היה בנם של התכשיטן גוסטב פברז'ה (ממוצא גרמני) ורעייתו שארלוט יונגסטדט (ממוצא דני). משפחתו של גוסטב פברז'ה הייתה משפחה הוגנוטית שנמלטה מפיקרדי שבצרפת בעקבות ביטול צו נאנט בצו פונטנבלו. המשפחה נמלטה לברלין, ובשנת 1800 המשיכה לליבוניה שבסמוך לים הבלטי (באותה עת הייתה עיר זו בשליטת רוסיה), בה נולד אביו, גוסטאב.
פטר קארל התחנך בסנקט פטרבורג עד שנת 1860, עת שהוריו עברו לדרזדן. פטר קארל למד בבית הספר לאמנויות ולמלאכה של דרזדן. בשנת 1864 יצא פטר קארל ל"טיול הגדול" בהתאם לאופנת התקופה, והשתלם במסעו אצל תכשיטנים בגרמניה, צרפת ואנגליה.
בשנת 1872, בהיותו בן 26, שב לסנקט פטרבורג, ונשא לאישה את אוגוסטה יוליה יעקובס. בסנקט פטרבורג המשיך לעבוד בעסק המשפחתי, ובין היתר עבד עבור מוזיאון הארמיטאז' בקטלוג ושחזור מוצגים.
בשנת 1882 מונה פברז'ה למנהל החברה המשפחתית. קארל ואחיו הצעיר אגאתון, תכשיטן אף הוא, הציגו תכשיטים בתערוכת כל-רוסיה שנערכה במוסקבה בשנת 1882, בה זכה קארל במדליית זהב. בתערוכה זו הציגו בין היתר שחזור של צמיד זהב מהמאה הרביעית לפנה"ס. איכות השחזור הייתה כה טובה, שהצאר אלכסנדר השלישי הכריז כי הוא אינו מסוגל להבדיל בין הצמיד המקורי לשחזור, ולכן הורה שעבודות בית פברז'ה יוצגו בארמיטאז' כדוגמה לתכשיטנות הרוסית המודרנית.
בשנת 1885 העניק הצאר לבית פברז'ה את התואר "תכשיטן מיוחד של החצר הקיסרית".
ביצי פברז'ה
- ערך מורחב – ביצת פברז'ה
הביצה הראשונה, שכונתה "תרנגולת" הוכנה עבור הצאר אלכסנדר השלישי בשנת 1885 כמתנה לרעייתו, הצארינה מריה פיודרובנה. הצאר ורעייתו, התלהבו מהביצה והחליטו כי יזמינו מבית פברז'ה ביצה נוספת עבור חג הפסחא מדי שנה לאחר מכן. הביצים הוכנו מדי שנה, ובניגוד למקובל, לא הוזמנו לפי דרישת הצאר, אלא תוכננו ועוצבו על ידי פברז'ה עצמו, כאשר הצאר ומשפחתו לא ידעו מה תהא צורת הביצה ונושאה עד קבלתה. הדרישה היחידה הייתה שכל ביצה תכיל הפתעה.
יורשו של אלכסנדר, הצאר ניקולאי השני נהג להזמין שתי ביצים מדי שנה - אחת לאימו ואחת לאשתו אלכסנדרה פיודורובנה. מסורת זו נמשכה עד מהפיכת אוקטובר.
פרסומו של בית פברז'ה
בעקבות הצלחת ביצי פברז'ה הפך בית פברז'ה לבית המלאכה הגדול ביותר ברוסיה לייצור תכשיטים, ונפתחו סניפים נוספים במוסקבה, אודסה, קייב ולונדון. בית המלאכה ייצר למעלה מ-150,000 תכשיטים ויצירות אמנות בין השנים 1882–1917.
בשנת 1900 ייצג פברז'ה את רוסיה בתערוכה העולמית שנערכה בפריז, אולם מאחר שקארל פברז'ה היה אחד השופטים בתערוכה, מוצגיו לא השתתפו בתחרויות. יחד עם זאת התכשיטים זכו במדליית זהב לאות כבוד, ופברז'ה מונה לאביר לגיון הכבוד - התואר הגבוה ביותר שניתן בצרפת.
בשנת 1916 נאמד הונו של בית פברז'ה ב-3 מיליון רובלים.
המהפכה הרוסית
בעקבות פרוץ מהפיכת אוקטובר בשנת 1917 השתלטו על בית המלאכה מועצת עובדיו, ובשנת 1918 הולאם בית המלאכה על ידי הבולשביקים, וכל רכושו הוחרם.
קארל פברז'ה עזב את סנקט פטרבורג לריגה, וממנה נמלט לגרמניה. ראשית התיישב בבאד הומבורג ולאחר מכן בוויסבאדן. אז'ן, בנו הבכור של פברז'ה ורעייתו של פברז'ה נמלטו לפינלנד במזחלת וברגל בעוברם את הגבול בין המדינות בדצמבר 1918.
ביוני 1920 הגיע אז'ן לווייסבאדן, וקרל ורעייתו התאחדו בלוזאן שבשווייץ (יתר הבנים נותרו ברוסיה).
פטר קארל פברז'ה לא התאושש מהמהפכה ומאבדן עסקו, ונפטר ב-24 בספטמבר 1920 מרוב צער. רעייתו נפטרה בשנת 1925. בשנת 1929 אפרו של קארל פברז'ה הועבר מלוזאן ונקבר בקבר רעייתו בקאן שבצרפת.
משפחתו
לקארל ולרעייתו נולדו ארבעה בנים: אז'ן פברז'ה (1874–1960), אגאתון פברז'ה (1876–1951), אלכסנדר פברז'ה (1877–1952), וניקולאי פברז'ה (1884–1939).
הנצחה
ישנם שני מוזיאונים המוקדשים לעבודתו: מוזיאון פברז'ה בעיר באדן-באדן בגרמניה ומוזיאון פברז'ה בסנקט פטרבורג.
קישורים חיצוניים
- קורות חיים
- בית פברז'ה - קורות חיים של בני המשפחה
- הסבר על ה"דודל" (שרבוט גוגל) שפרסמה גוגל לציון יום הולדתו ה-166 של פברז'ה, באתר מנוע החיפוש "גוגל" (באנגלית), 30 במאי 2012
שגיאות פרמטריות בתבנית:בריטניקה
פרמטרי חובה [ 1 ] חסרים
הערות שוליים
- ^ 18 במאי לפי הלוח היוליאני
32438883פטר קארל פברז'ה