פולי קפה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פולי קפה קלויים

פולי קפה הם החלק הפנימי המצוי בתוך הפרי של צמח הקפה.

היסטוריה

מקורו של הקפה מיוחס לפי המסורת לאזור חבש (כיום אתיופיה), שם גידלו תושבי אזור קפה (Kaffa) את הצמח במשך מאות שנים. לפי אגדה מפורסמת מהמאה ה-9, רועה עיזים אתיופי בשם קלדי הבחין כי עיזיו נעשו נמרצות במיוחד לאחר שצרכו פירות אדומים מצמח מסוים. הוא טעם את הפירות בעצמו, וחווה תחושת ערנות יוצאת דופן. נזירים מקומיים החלו להשתמש בהם כדי להישאר ערים בזמן תפילות הלילה, וכך החלה הפצת השימוש בקפה.

הקפה הגיע לחצי האי ערב במאה ה-15, שם הוא גודל תחילה בתימן. העיר מוחא (Mocha) הפכה למרכז מסחר חשוב, ושמה הפך מזוהה עם סוג מסוים של קפה. המוסלמים הפיצו את המשקה דרך צפון אפריקה, מצרים, ולאחר מכן לטורקיה ולפרס. הקפה שימש בתחילה כמשקה טקסי דתי אך עד מהרה הפך נפוץ גם בקרב הציבור.

במאה ה-17 הגיע הקפה לאירופה, תחילה לאיטליה ומשם הופץ לערים מרכזיות כמו פריז, לונדון, ווינה. הקפה עורר מחלוקות דתיות ואף הוכרז על ידי כמה אנשי דת כנוזל שטני, אך לבסוף אושר רשמית על ידי האפיפיור קלמנס השמיני, שטען כי טעם המשקה טוב מדי מכדי שיהיה מהשטן.

במאה ה-18 החלו מעצמות אירופה לגדל קפה בקולוניות טרופיות: ההולנדים באינדונזיה, הצרפתים באיים הקריביים, הבריטים והפורטוגזים בהודו ובברזיל. בכך הפך הקפה למוצר חקלאי עולמי ולסחורה בינלאומית חשובה, שתרמה גם לגידול העבדות באותם אזורים.

מראה חיצוני

הפרי של צמח הקפה הוא בצבע ירוק כאשר הוא בתהליך גדילה ההופך לאדמדם כאשר הוא בשל.

הפירות הם עגולים וקטנים יחסית ומורכבים מקליפה חיצונית שתחתיה מצוי החלק הרך של הפרי. בחלק הפנימי מצוי הגרעין המורכב מקליפה שלה שתי שכבות: שכבה קשה ושכבת מוץ. תחת שתי השכבות הללו מצוי פול הקפה עצמו, הנקרא בעולם הבוטניקה אנדוספרם.

סוגי הקפה הנפוצים

קליית פולי הקפה

זהו החלק האחרון בתהליך עיבוד הקפה בו מקבלים הפולים את הארומה הייחודית להם. נפרט בקצרה על תהליך זה.

  • פולים ירוקים – חומר הגלם הטבעי לפני הקלייה.
  • ייבוש נוזלים – בשלב הראשון של הקלייה עוברים הפולים תהליך ייבוש שבו הם מאבדים נוזלים בסך כולל של מעל עשרה אחוזים ממשקלם
  • פצפוץ ראשון – בהמשך הקלייה הפולים מתנפחים וקרומם מתחיל להתייבש,
  • פצפוץ שני – לאחר שלב זה, פולי הקפה עדיין בעלי חומציות גבוהה יחסית ומתיקות נמוכה. לאחר קלייה נוספת חמיצותם תרד ומתיקותם תעלה.

לאחר סיום תהליכי הקלייה יעברו הפולים טחינה, ולאחר מכן ניתן להכין מהם תערובות קפה שמטרתן ליצור איזון טעמים. כך למשל משלבים סוגי קפה יקרים עם זולים יותר כדי להוזיל את מחיר התערובת, או למשל מערבבים פולים חומציים עם פולים במתיקות גבוהה כדי לשלוט בטעם הקפה הרצוי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פולי קפה בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
פולי קפה31879602