פארקור
פארקוּר (Parkour) הוא ספורט אתגרי שפיתחו סבסטיאן פוקן (Sébastien Foucan) ודוד בל (David Belle) בצרפת בשנות ה-90 על יסוד תרגולי מכשולים של הקומנדו הצרפתי.
מקור השם "פארקור" הוא במילה Parcours בצרפתית שמשמעותה "דרך" או "מסלול". עיקר הפארקור הוא ההגעה מנקודה אחת לשנייה בצורה האפקטיבית והמהירה ביותר האפשרית, תוך התגברות על מכשולים בדרך. לעיתים כולל הפארקור ניתור מעל גדרות, מעבר קירות, סיבובים, קפיצה מגג לגג ועוד, ואינו דורש ציוד כלל מעבר לנעלי ריצה.
בניגוד לריצה חופשית (Free Run), המתמקדת באסתטיקה של התנועה ובשלמותה, הפארקור מתמקד במהירות, במעבר יעיל, בחשיבה מהירה ובתנועה זורמת. בפועל יש קוי דמיון בין התחומים עד כי לרוב לא ניתן להבדיל בין פרקור לריצה חופשית.
ענף הפארקור התפתח רבות בישראל בשנים האחרונות ובינואר 2016 הוקמה עמותה רשמית בשם "פארקור ישראל", השמה לעצמה כמטרה את קידום ענף הפארקור בישראל.[1]
ב-28 בינואר 2018 נכנס הפארקור כענף פעיל תחת התאחדות ההתעמלות הבינלאומית (FIG) ונחשב לענף התעמלות. אליפות העולם הראשונה בפארקור מתוכננת לשנת 2020.[2]
בעקבות שידור תוכנית המציאות "נינג'ה ישראל" הפארקור החל לקבל אהדה והכרה מהציבור הישראלי.
סיכונים
ניתן להתאמן בפרקור במתקנים ציבוריים המיועדים לספורט אתגרי, כגון סקייטפארקים. אך אלו אינם זמינים במקומות רבים, וחלק מהמתאמנים אף רואים באימונים במקומות מוסדרים דבר הנוגד את הפילוסופיה ה"חופשית" שבבסיס הפארקור. לכן, צעירים רבים מתאמנים בשכונותיהם במקומות שאינם מיועדים לכך ואינם בטיחותיים, כגון פארקים, גני שעשועים, מגרשים, מבני משרדים ומבנים נטושים. הועלו דאגות בתקשורת לגבי בטיחותם של אימונים אלו, כמו גם לגבי הפגיעה וההרס שנותרים במקומות ציבוריים שאינם מיועדים לאימונים אלו (כגון הרס קירות ומצבות במהלך אימון בני נוער בבית קברות).[3][4] פגיעות אלו מתרחשות למרות שפגיעה וחוסר כבוד כלפי הסביבה, האנושית והפיזית, מנוגדת לפילוסופיה של פארקור, סנטימנט שהונצח בסיסמה "Leave No Trace" (לא להשאיר עקבות).[5]
כוחות הביטחון וההצלה מביעים דאגה מהסיכונים שבקפיצה ממקומות גבוהים במהלך האימונים, ומזהירים שלא להתאמן על גגות אלא להתאמן במקומות נמוכים.[6][7] חלק משוחרי פארקור מסכימים שאכן אין לעודד אימונים במקומות גבוהים.[7][8] יש הטוענים שפארקור פחות מסוכן מענפי ספורט אתגרי בהם נעשה שימוש בעזרים כגון סנואובורד וסקי, משום שבניגוד לענפים אלו, בפארקור המתאמנים מסתמכים על גופם בלבד, עליו יש להם שליטה רבה; אך אחרים טוענים שמיעוט הפגיעות המדווחות באופן רשמי מטעה, משום שמרבית הפגיעות לא מדווחות כלל או אינן מדווחות כפגיעות בעקבות פארקור.[9]
יאמאקאסי
אומנות התנועה
מפתחי הספורט החלו את דרכם בקבוצת היאמאקאסי הצרפתית, אך לאחר פנייה מהמפיק הצרפתי לוק בסון להפקת סרט בכיכוב הקבוצה (שיצא לבסוף בשם "יאמאקאסי"), פוקן ובל עזבו את הקבוצה ופיתחו את הפארקור, בעוד שאר חברי היאמאקאסי פיתחו את הפרי ראנינג (Free Running) אשר דומה במהותו לפארקור אך משלב יותר אלמנטים חופשיים ואלתורים, בדגש על אסתטיקה וחופשיות גמורה של המתאמן בתנועותיו, לכן היאמאקאסי מבצעים יותר היפוכים ותרגילים.
מקור השם
מקור השם יאמאקאסי בשפת הלינגלה, אשר מדוברת ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו וברפובליקה של קונגו, משמעות הביטוי "גוף חזק, נפש חזקה או אדם חזק", אך פירושה בקרב דוברי השפה בצרפת קרוב יותר ל"אנרגיה גבוהה".
ריצה חופשית
ריצה חופשית (מאנגלית: freerunning) היא ענף ספורט נפרד שהתפתח מהפרקור, אם כי הדמיון בין הענפים כה רב עד כי לרוב הביטויים משמשים לחלופין. השוני העיקרי בין הענפים הוא הגדרת המטרות- בעוד בפרקור המטרה היא חציה מהירה ויעילה ככל הניתן מסלול מסוים, בריצה חופשית המטרה היא אינטראקציה אסתטית ומהנה עם המרחב ומתקניו. דבר זה מתבטא גם בתחום הספורטיבי בכך שתחרויות ריצה חופשית מנוקדות לפי אסתטיקה ואתגר, בדומה להתעמלות על ענפיה, ולכן כוללים תרגילים אסתטיים כמו סלטות, בעוד תחרויות פרקור מנוקדות לפי מהירות, בדומה לתחרויות ריצה.
מושגי יסוד בפארקור
- קט-פס וולט (Catpass vault) - ריצה לעבר מעקה, הנחת ידיים, מעבר הרגליים בין הידיים, נחיתה והמשך ריצה; השם תורגם ישירות מצרפתית, שמו בצרפתית Saut de Chat, "קפיצת חתול", לעיתים נקרא "מאנקי וולט" (Monkey Vault).
- וולט (vault) - לקפוץ מעל או לעבור מכשול במיוחד עם שימוש של הידיים (לא בהכרח).
- טְרָייסֶר (traceur) - אדם אשר עוסק בפארקור ומתאמן בספורט (תרגום מצרפתית: "קליע" או "חץ").
- פֶרסיז'ן (Precision) - קפיצה מאובייקט לאובייקט עם נחיתה והישארות על האובייקט.
- קאט ליפ (Cat Leap) - צבירת תנופה לעבר קיר, קפיצה, קיפול הרגליים ותפיסת הקצה על ידי הידיים, ומצב של תלייה.
- וולראן (WallRun) - צבירת תנופה לעבר קיר, וטיפוס מהיר בעזרת בעיטה בקיר והיתלות על החומה בעזרת הידיים.
- רול (Roll) - גילגול על הקרקע שבא לאחר נחיתה, כדי להקל על הברכיים.
- בלאנס (Balance) - הליכה על מעקה דק תוך שמירה על שיווי משקל.
- אנדרבָר (UnderBar) - השחלת הגוף דרך מרווח במעקה.
- דיסמאונט (Dismount) - ממצב תלייה על מעקה (Cat Leap) קפיצה 180 מעלות אחורה.
- פופ וולט (Pop Vault) - צבירת תנופה לעבר קיר, טיפוס מהיר בעזרת הרגל, מעבר עם היידים, נחיתה בצד השני והמשך ריצה.
- רוורס וולט (Reverse Vault) - ריצה לעבר מעקה אחיזה במעקה עם הידיים קפיצה לעבור את המעקה לעזוב את הידיים וסיבוב של 360 מעלות.
- קונג וולט (kong vault) - ריצה לעבר מכשול ארוך (שולחן למשל), צלילה על המכשול, הנחת הידיים, דחיפת הגוף קדימה ומעבר.
- טיק טאק (Tic Tac) - האצה זוויתית לעבר קיר, קפיצה, צעד על הקיר עם הרגל הרחוקה ובעיטה עם הקרובה (טיק: אותו הדבר רק בלי הצעד).
- דרופ (Drop)- קפיצה ממקום גבוה למקום נמוך.
- טֶרן וולט (Turn Vault) - מעבר מכשול, סיבוב של 180 מעלות והיתפסות יציבה.
- לייזי וולט (Lazy vault) - קפיצה מעל מכשול מהצד כאשר יד אחת מונחת עליו ויד שנייה עוזרת לדחוף לקראת הנחיתה.
- וולספין (WallSpin) - ריצה לעבר אובייקט ישר או אלכסוני וקפיצה וסיבוב 360 מעלות מסביבו.
- 180 וולט (180 Vault) - כאשר הגוף נמצא בכל צורה, ואחיזה באובייקט מסוים וקפיצה 180 מעלות המקיף חצי מהאובייקט.
- 360 וולט (360 Vault) - כאשר הגוף נמצא בכל צורה, ואחיזה באובייקט מסוים וקפיצה 360 מעלות, המקיף את כל האובייקט.
- ספייד וול (Speed Wall) - ריצה ותפיסה עם יד על אובייקט מסוים וסיבוב של 180 מעלות מעל האובייקט כשאתה רץ על הקיר.
- קריין (Crain) - כאשר מזנקים מאזור נמוך לגבוה, והנחיתה מתבצעת כאשר רגל אחת מונחת לפני העלייה הסופית, ואחת בעלייה הסופית.
- קאש (Kash) - קפיצה לעבר אובייקט, אחיזה באובייקט ומעבירים את הרגליים בין הידיים ועזיבה, וכאשר עוזבים, מניחים את הידיים שוב על האובייקט כאשר הידיים מאחורי גבכם, והרגליים מופנות למעלה.
- ספיד (Speed) - ריצה לעבר אובייקט, מניחים יד אחת על האובייקט, קופצים מעל האובייקט צדדית/ישר (תלוי על כיוון הריצה), ודוחפים עם היד קדימה.
- דאש (Dash) - ריצה לעבר אובייקט, קפיצה מעל האובייקט, והנחת שתי הידיים מאחורי גבכם ודחיפה עם שתי הידיים.
- לייץ' (Lache) - אחיזה באובייקט עם הידיים והרגליים כלפי מטה, וקפיצה מאובייקט לאובייקט רק בעזרת הידיים.
- ג'אמפ אפ (Jump Up) - ריצה לעבר המעקה וקפיצה עליו עם שתי הרגליים ביחד במדויק.
- קריין (Crane) - ריצה לעבר הקיר וקפיצה עליו רגל אחרי רגל.
- טרוולינג קונג (traveling kong) - ריצה לעבר שולחן רחב וארוך, קפיצת קונג או מאנקי רגילה עם מעיין "צעד" או שניים עם הידיים.
- פרנסול - קאט ליפ עם סיבוב של 360 מעלות.
קישורים חיצוניים
- פארקור, באתר התאחדות ההתעמלות הבינלאומית
- הסרט "יאמאקאסי", במסד הנתונים הקולנועיים IMDb (באנגלית)
- עומר שוברט, מה מוביל אנשים שפויים לעשות ספורט אקסטרים כמו פארקור?, באתר הארץ, 6 ביולי 2017
הערות שוליים
- ^ עמותת "פארקור ישראל"
- ^ Fédération Internationale de Gymnastique, www.gymnastics.sport
- ^ Gravestone vaulting teenagers condemned over YouTube stunt
- ^ Rooftop-jumping youths arrested
- ^ Leave No Trace, באתר Parkour Visions
- ^ Student Stuntmen, טיים מגזין
- ^ 7.0 7.1 Youths on roofs, הגרדיאן
- ^ Parkour FAQ for Parents, Pacific Northwest Parkour Association
- ^ Jump First, Ask Questions Later, וושינגטון פוסט
פארקור36827465Q483693