עמותת מצמיחים להפחתת אלימות וניכור בבתי ספר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית ארגון ריקה עמותת מצמיחים להפחתת אלימות וניכר בבתי ספר היא עמותה ללא מטרות רווח, שפיתחה מודל חדשני ומדיד להפחתת תוקפנות ויצירת אקלים חיובי בבתי הספר בישראל. ב-2024 שונה שם העמותה ל"אקדמיית מצמיחים". העמותה הוקמה בשנת 2004 על ידי גאורג רוסלר ויוני צ'ונה והיא מפתחת אסטרטגיות וכלים מקצועיים להתמודדות עם בריונות, אותם היא מיישמת באמצעות סדנאות התערבות אינטנסיביות של שלושה ימי לימודים מלאים המועברות במאות כיתות מדי שנה. נוסף על כך, מעביר המרכז קורסי הכשרה למורות, יועצות ומנהלות במערכת החינוך. מודל 'תלמידים מצמיחים' שפותח על ידי העמותה, נשען על מחקרים אמפיריים המוכיחים כי עיקר התוקפנות בקרב ילדים ונוער נובעת מרצון לשפר ולשמר את מעמדם החברתי בקרב קבוצת השווים להם.[1]

מודל מצמיחים

כמענה למחקרים המציגים כי חלק ניכר מהדינמיקה החברתית בכיתה נובע ממאבק להשגת פופולריות, המטרה של מודל מצמיחים היא לייצר תמריצים להתנהגות פרו-חברתית באמצעות מיתוג חיובי של התנהגויות מסוימות. חיזוק התנהגויות אלו מתבצע באמצעות העברת מסרים דרך קבוצת השווים (התלמידים), אשר דרך הנחיה של משחק, עיבוד, שאילת שאלות והמשגה, מאותתים לחברי כיתתם אילו התנהגויות זוכות להוקרה ואילו לגינוי. על מנת לעודד שינוי התנהגות, השיטה מעודדת אמירת שמות מפורשת בהקשרים חיוביים. תלמידים שמציינים תלמידים אחרים שנהגו באופן מצמיח כלפיהם מסייעים ביצירת מודלים חיוביים לחיקוי מתוך הקבוצה.

פיתוח המודל והקשר לאקדמיה בישראל ובשאר העולם

מודל מצמיחים מבוסס על הטמעת ידע שנאגד מתוך מספר ארגונים וביניהם ”האקדמיה ללימודי אלימות” הפועלת בגרמניה (Gewald Akedemir), שיטת ארגון AVP האמריקאי (אנ') והשיטה של ארגון IRRP ‏(אנ'), זאת לצד שילוב ידע שפותח בעבודת שטח של קרוב ל-15 שנים.

בוועדה הפדגוגית של הוועד המנהל של מצמיחים חברים בין השאר פרופ' אבי עשור (אוניברסיטת בן-גוריון) וד"ר יעקב גוטרמן ראש המרכז להכשרה ולפיתוח מנהלים בסמינר הקיבוצים.
לאורך השנים הביא מרכז מצמיחים לישראל מומחים מהאקדמיה ומארגונים מובילים מחוץ לישראל. במקביל מודל מצמיחים מועבר כיום במסגרת קורסים אקדמיים במוסדות לימוד בארץ (אוניברסיטת בן-גוריון, מכללת כנרת, מכללת אורנים ועוד) ומחוץ לישראל (אוניברסיטת היידלברג ועוד).

פעילויות המרכז

  • סדנאות לתלמידים - המרכז מעביר סדנאות בבתי ספר ובמסגרות חינוך בלתי פורמליות, לתלמידים בכיתות ד'-יב'. סדנת מצמיחים היא סדנה אינטנסיבית הנערכת לאורך 3 ימי לימודים רצופים מלאים, במתכונת של דינמיקה קבוצתית ובהשתתפות מחנך/ת הכיתה וכוללת מגוון של תרגילים ומשחקים אשר מציפים התנהגויות אותנטיות בקרב ילדי הכיתה ובכך מאפשרים עיבוד, וניתוח של נורמות התנהגות.

מטרת הסדנה היא הנחת יסודות לתהליך כיתתי של קידום אקלים חברתי חיובי והפחתת תוקפנות לצד הכשרת המחנכים בכלים ובמתודות של השיטה.

  • סדנאות קצרות בנושא בריונות רשת - המרכז מעביר סדנאות חד יומיות לתלמידים בכיתות ד-י"ב העוסקות בנושא התוקפנות ברשתות החברתיות ובהשפעת הרשת על התקשורת החברתית בכיתה. הסדנאות נערכות במתכונת של דינמיקה קבוצתית, וכוללות מתודות משחקיות ושיח.
  • הכשרת אנשי חינוך - הידע המעשי שצבר המרכז מתוך שנים של התנסות בכיתות, מתועל לטובת הכשרת אנשי חינוך בשיטת מצמיחים. המרכז מעביר מדי שנה קורסי הכשרה למורים/ות ויועצים/ות בשיטת מצמיחים.

בשנת 2018 פרסם המרכז את הספר מצמיחים ברשת אשר זכה להערכה של אנשי אקדמיה ושטח מובילים.

מחקר

מחקר הערכת אפקטיביות תוכנית ההתערבות של מרכז מצמיחים בהפחתת תוקפנות חברתית בכיתות - נערך בשנת 2024 בהובלת פרופ' אבי עשור מבית הספר לחינוך באוניברסיטת בן-גוריון ועדי דרור מאקדמיית מצמיחים. [2]

המחקר נועד לבחון את השפעת התוכנית על תלמידים ומחנכות שהשתתפו בתוכנית לעומת קבוצת ביקורת, המהווה קבוצת השוואה של תלמידים בני אותו גיל ובעלי מאפייני רקע דומים שלא השתתפו בתוכנית.

המחקר בחן שינויים בתוקפנות חברתית בכיתה, בתפיסה לפיה תוקפנות משפרת מעמד חברתי, בתחושת השייכות בכיתה ובתחושת המסוגלות של המחנכות להתמודד עם נושא האקלים החברתי בכיתה. המחקר בחן את מידת המגויסות ללמידה ואת מידת היישום של מושאי ההתערבות, קרי מחנכות הכיתות, והבחין בקבוצת ההתערבות בין שתי קבוצות: קבוצת מגויסות נמוכה, וקבוצת מגויסות בינונית-גבוהה.

ההבחנה נעשתה על פי המדדים הבאים: נוכחות/היעדרות ואיחורים בסדנה ובמפגשי הליווי, שביעות רצון/חוסר שביעות רצון מההתערבות, מוטיבציה/התנגדות ללמידה ויישום, יישום/חוסר יישום בכיתה לאחר הסדנה.  

במחקר השתתפו 1430 תלמידים ותלמידות בכיתות ה'/ו' בחמישה עשר בתי ספר מהחינוך הממלכתי יהודי, במרכז הארץ לאורך 4-5 חודשים במהלך שנת הלימודים. במסגרת המחקר, התלמידים ומחנכות הכיתות שהשתתפו בתוכנית והתלמידים ומחנכות הכיתות שהשתתפו בקבוצת הביקורת מילאו שאלונים טרם יישום התוכנית, בתום יישום התוכנית ו–4 חודשים לאחר יישום התוכנית. שלוש נקודות המדידה אפשרו לבחון את ההשפעה ארוכת הטווח של ההתערבות.

ממצאי המחקר העידו על ירידה מובהקת בתפיסה לפיה תוקפנות חברתית משפרת מעמד בקבוצת ההתערבות בעלת המגויסות הגבוהה, בשונה מקבוצת הביקורת ומקבוצת ההתערבות בעלת המגויסות הנמוכה, בהן לא נמצא שינוי משמעותי. בנוסף נמצאה עלייה מובהקת בתחושת המסוגלות של המחנכות לטפל בנושא האקלים החברתי, בקבוצת ההתערבות בעלת המגויסות הגבוהה, בשונה משתי הקבוצות האחרות בהן נמצאה מגמת ירידה בתחושת המסוגלות.

כמו כן, בכיתות מקבוצת ההתערבות בעלת המגויסות הגבוהה קיימת מגמת ירידה ברמת התוקפנות בכיתה, בעוד שבשתי הקבוצות האחרות יש מגמה הפוכה של עליה בתוקפנות בכיתה. כתוצאה מכך הפער הבעייתי שנמצא בין קבוצת המגויסות הגבוהה לבין הקבוצות האחרות לפני ההתערבות, מצטמצם בעקבות התוכנית.

קיימת מגמה קרובה למובהקות סטטיסטית של עלייה בתחושת שייכות בקבוצת המגויסות הגבוהה מול ירידה בתחושת השייכות בשתי הקבוצות האחרות.

הערכה

לצד מדדי הערכה פנימיים הנערכים מיד בתום הסדנאות, מדי שנה חברת TNS מעריכה את פעילויות המרכז כדי למדוד את אפקטיביות הסדנאות המועברות בכיתות כחצי שנה לאחר ההתערבות[3] באתר משרד החינוך (מאגר התוכניות) מדורגת התוכנית באנונימיות על ידי מנהלי בתי ספר בציון ממוצע של 93[4]. בשנת 2018 פרסם פרופ' עמוס רולידר מהמחלקה למדעי ההתנהגות במכללה האקדמית כנרת ממצאים ממחקר שערך על השפעות התערבות בשיטת 'מצמיחים' על רמת ההצקות בכיתות ד' ז' וח'[5]

על הישגים אלה ונוספים זכה המרכז בפרס יושב ראש הכנסת לאיכות חיים פרס יושב-ראש הכנסת לאיכות החיים בתחום הפחתת אלימות בחברה הישראלית לשנת 2015[6] וכן בתו "מידות" לאפקטיביות.

הישגים נוספים

  • מרכז מצמיחים נבחר בשנת 2010 על ידי הקרן החדשה לישראל וקרן IVN כסטארט-אפ חברתי מהמובילים בישראל
  • מרכז מצמיחים באתר זוכה תו "מידות" לאפקטיביות בשנים 2015 ו-2018[7]
  • מרכז מצמיחים זוכה ב-2015 בפרס יושב ראש הכנסת לאיכות חיים[8]
  • מרכז מצמיחים מוציא לאור ספר מקצועי בנושא הפחתת ביריונות ברשתות החברתיות- "מצמיחים ברשת", הוצאת ניב - 2018
  • יוני צ'ונה, מנכ"ל ומייסד מרכז מצמיחים מרצה בכינוס האומות המיוחדות בז'נבה בנושא הפחתת אלימות ברשתות החברתיות, כמומחה עולמי לתחום- 2023

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

  • עמותת מצמיחים להפחתת אלימות וניכור בבתי ספר, ברשת החברתית פייסבוק
  • עמותת מצמיחים להפחתת אלימות וניכור בבתי ספר, באתר גיידסטאר ישראל
  • [1], 'לבד מול כולם' מיקי חיימוביץ ערוץ 10
  • מצמיחים - המרכז להפחתת אלימות בבתי הספר (2016-02-18), מנכ"ל מרכז מצמיחים, יוני צ'ונה, בתוכנית "סדר יום" עם קרן נויבך, נבדק ב-2019-04-24, ראיון עם יוני צ'ונה בתוכניתה של קרן נויבך "סדר יום" ברשת ב'.(youtube)

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

עמותת מצמיחים להפחתת אלימות וניכור בבתי ספר40074612Q65250958