עמוד תאורה
עמוד תאורה הוא עמוד המשמש להתקנת גוף תאורה אחד או יותר בגובה מעל פני השטח.
שימושים
השימוש הנפוץ ביותר בעמודי תאורה הוא לתאורת חוץ, ובפרט לתאורת רחובות, רמזורים ותמרורים מוארים. שימושים נפוצים נוספים הם לתאורת מגרשי ספורט, מקומות בהם מתבצעות עבודות תחת כיפת השמיים, מגרשי חניה, תאורת ביטחון, רציפים, ועוד.
נדיר יותר שימוש בעמודי תאורה בתוך חללים סגורים - בדרך כלל כאשר מדובר בחלל גבוה מאוד שאינו מאפשר תחזוקה של גופי תאורה אם יותקנו בתקרה, או מסיבות עיצוביות (ליופי).
מבנה
מכיוון שרוב עמודי תאורה מותקנים בשטחים פתוחים, עליהם להיות מסוגלים לעמוד במאמץ לחיצה אופקי כתוצאה מרוחות או מגע, בנוסף ליכולת לשאת את משקלם של גופי התאורה. עם זאת, אין לצפות מעמודי תאורה שיעמדו בפגיעת כלי רכב.
עמוד
העמוד עצמו חלול ועשוי פלדה מגולוונת או אלומיניום. עמודי תאורה מיוצרים במגוון של גבהים, צורות וחתכים. בנוסף, מיוצרים עמודים מעוצבים.
המאפיין החשוב ביותר של עמודי תאורה הוא גובהם. רוב עמודי התאורה הם בגבהים של 2.5 עד 45 מטר. הגובה המינימלי נועד למנוע פגיעה מקרית בגוף התאורה. ככל שעמוד תאורה גבוה יותר כן הוא חייב להיות רחב יותר על מנת לשמור על יציבות העמוד.
חתכים אופייניים של עמודי תאורה הם חתך עגול, מרובע ומצולע (לרוב מתומן). החתך יכול להיות אחיד לכל אורך העמוד, או להשתנות במקטעים או להשתנות באופן רציף (חרוט). קיימים גם עמודי תאורה שאינם ישרים אלא מכופפים בחלק מאורכם או אף לכל אורכם.
עמודים מעוצבים כוללים רכיבים של פרזול.
בתחתית העמוד מרותך בדרך כלל אוגן עם חורים, המשמש להצמדת העמוד לבסיסו.
בסיס
על מנת לייצב את עמוד התאורה הכרחי לחבר אותו לבסיס יציב. ברוב המקרים מותקן כל עמוד תאורה על בסיס משל עצמו (כלומר שאינו חלק ממבנה אחר), שמבוצע על ידי יציקה של בטון לתוך בור במידות שיבטיחו את יציבות העמוד. ביציקת הבסיס נשתלים גם מוטות פלדה עם תבריג חיצוני, עליהם מוצב העמוד ומפולס באמצעות אומים.
זרועות
אם נדרש להתקין על העמוד יותר מגוף תאורה אחד, או להרחיק את גוף התאורה מהעמוד (למשל כשעמוד לתאורת רחוב ניצב רחוק ממרכז הדרך ומטעמי יעילות נכון להתקין את גוף התאורה מעל הדרך), מתווספות לעמוד זרועות. זרוע של עמוד תאורה יכולה לשאת גוף תאורה אחד או יותר.
סוגי הזרועות הנפוצים הם זרוע בודדת, זרוע כפולה בתצורת 180° ובתצורת 90°, זרוע משולשת בתצורות 2×90° או 360°, זרוע מרובעת, זרוע H המשמשת להתקנת מספר זרקורים - נפוצה במגרשי ספורט.
תא אביזרים
בחלקו התחתון של עמוד התאורה מותקן תא אביזרים בו נמצאים אמצעי המיתוג של גופי התאורה וחיבורי ההארקה של העמוד.
רכיבים נוספים
רכיבים נוספים שניתן למצוא על עמודי תאורה הם שלבי טיפוס המאפשרים טיפוס על עמודים גבוהים ללא צורך בסולם מיוחד, מחזיקי דגלים, שקעי חשמל, מצלמות אבטחה. לעיתים משמשים עמודי תאורה גם לתליית שלטי חוצות.
חיבור לחשמל
חיבור עמודי תאורה לחשמל מתבצע באמצעות כבל תת-קרקעי החודר לעמוד דרך צינורות ביציקת הבסיס. הכבל מתחבר לציוד המיתוג שבתא האביזרים, ומתא זה עולים כבלים בהתאם לכמות גופי התאורה שעל העמוד בתוך עמוד התאורה עד לגופים.
בעמודי תאורה מבודדים שרחוקים ממקור הזנה חשמלית מופעלים גופי התאורה באמצעות מערכת של פנל סולרי ומצבר.
הארקה
מכך שעמודי תאורה מחוברים לחשמל, עשויים מחומר מוליך ונמצאים במקום נגיש לבני אדם ובעלי חיים, נובעת סכנת התחשמלות גבוהה. על מנת להקטין סכנה זו מוארקים כל עמודי התאורה באופן משולש: בסיס הבטון של העמודים משמש כאלקטרודת הארקה, לעמוד מחובר מוליך הארקה שטמון בקרקע וכן מוליך ההארקה של מעגל ההזנה החשמלית.[1]
תחזוקה
עמודי תאורה חשופים באופן ממושך לתנאי סביבה משתנים, בהם חום, קור, רוחות, רטיבות ועוד. בנוסף, עלולים עמודי תאורה להיפגע מכנית (למשל פגיעה "קלה" של רכב). כתוצאה מאלה עלולות להיווצר תקלות כהתרופפות של העמוד או של חלקים ממנו, שיתוך, פגמים בבידוד החשמלי ובהארקות. ככל שמשך הזמן בו מותקן העמוד ארוך יותר, ההסתברות שתיווצר בו תקלה עולה. בדיקות סטטיסטיות באירופה העלו כי לאחר 20 שנה מההתקנה מתגלות תקלות ב-3 אחוז מהעמודים.[2] על מנת לצמצם קריסה של עמודי תאורה ופגיעות ברכוש ובנפש ניתן לבצע בדיקות תקופתיות של יציבות העמודים, ובמידת הצורך לתקנם או להחליפם.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- כ-3,000 עמודי תאורה בירושלים מוגדרים בסכנת נפילה, באתר mynet ירושלים, 2019-12-23
הערות שוליים
- ^ אורי מאור, דגשים בביצוע אמצעי הגנה בפני חישמול במיתקני תאורה חיצוניים, פאזה אחרת, אוגוסט 2016
- ^ יציבות עמודי תאורה – מעבדות
31778242עמוד תאורה