עיקרון ראשוני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בפילוסופיה ובמדע, עיקרון ראשוני הוא טענה או הנחה בסיסית שלא ניתן להסיק מכל טענה או הנחה אחרת, ואשר ממנו מוסקים כל הטענות וצורותיהן באותו התחום בעולם. חשיבת עקרונות ראשוניים היא שיטה לפתירת בעיות אשר פורסמה והוזכרה רבות על ידי היזם והמיליארדר אילון מאסק.[1] העקרונות הראשונים בפילוסופיה הם מן גישת המניע הראשון,[2] שנלמדו על ידי אריסטוטלים, וגרסאות ניואנסיות של עקרונות ראשונים מכונים אקסיומות על ידי קנטיאנים. [3]

במתמטיקה ובלוגיקה פורמלית, עקרונות ראשונים מכונים אקסיומות או הנחות יסוד. בפיזיקה ובמדעים אחרים, אומרים שעבודה תאורטית היא מעקרונות ראשונים, או מהתחלה, אם היא מתחילה ישירות ברמה של מדע מבוסס ואינה מניחה הנחות כמו מודל אמפירי והתאמת פרמטרים.

בהיגיון פורמלי

במערכת לוגית פורמלית, כלומר, קבוצה של טענות התואמות זו את זו, ייתכן שניתן להסיק חלק מהאמירות מהצהרות אחרות. לדוגמה, בסילוגיזם, "כל בני האדם הם בני תמותה; סוקרטס הוא אדם; סוקרטס הוא בן תמותה" ניתן להסיק את הטענה האחרונה מהשתיים הראשונות.

עיקרון ראשון הוא אקסיומה שלא ניתן להסיק מאף אחת אחרת בתוך אותה מערכת. הדוגמה הקלאסית היא של היסודות של אוקלידס; שמהן ניתן להסיק מאות הנחות גאומטריות.

אנליזת עקרונות ראשוניים ביצירת חדשנות

אנליזת עקרונות ראשוניים, היא שיטת חשיבה לפתרון בעיות אשר הוצעה על ידי היזם המיליארדר אילון מאסק לפתירת בעיות שלעיתים קרובות מכונות כ"בלתי אפשריות", ובנוסף משמשת רבות יזמים מצליחים רבים ברחבי העולם כגון לארי אליסון וג'נסן הואנג.[4]

תהליך החשיבה לפתירת בעיות ממשיות

אנליזת עקרונות ראשונים מתבצעת על ידי פירוק בעיה או שאלה לאמיתות הבסיסיות שלה ובנייתה מחדש בצורה פשוטה וברורה יותר אשר מסתמכת על אמיתות בסיסיות, ואשר מהן מוסקות כל שאר האמיתות המתבטאות בצורותיהן השונות בעולם. היא מיועדת כדי להימנע מדעות קדומות חסרות בסיס מציאותי (לדוגמה, הטענה כי פתרונות מוצלחים אינן נעשו בעבר מעולם) אשר מסתירות את המציאות האובייקטיבית של פתרון והבנת הבעיה אשר אין לה עוררין מדעי ריאליסטי שהוכיח אותה כשגויה (בהייתכן ואכן קיימת).

השיטה כוללת:

  1. העלאת שאלה או בעיה אשר נדרשים או מעוניינים לפתור או לענות עליה.
  2. פירוק השאלה או הבעיה לגורמים הבסיסיים ביותר שלה באמצעות שאלה חזרתית של "מהם המרכיבים הבסיסים בנושא זה?" או באמצעות טכניקת חמש שאלות מדוע כדי לחפור לאמת עמוקה יותר עד למציאת עיקרון ראשוני.
  3. הטלת ספק בהנחות המקובלות בחברה אשר לעיתים מסתירות את העיקרון הראשוני האחראי לה עם מסקנות חסרות בסיס מדעי או אימפריאלי.
  4. בנייה מחדש של פתרון חדשני מהעקרונות הראשונים באמצעות שילובן בצורה יצירתית וחדשנית תוך כדי השוואה חזרתית עם האמיתות הבסיסיות הללו.

אימות זיהוי עיקרון ראשוני

  • אינו מסוגל להתפרק יותר מבלי לאבד ממשמעותו החיונית.
  • רלוונטי בצורה אוניברסלית בתוך תחום עיסוקו.
  • נתמך על ידי הוכחות לוגיות ובעלות יכולת בדיקה.
  • נשאר נכון ללא תלות בהקשר או פרספקטיבה.
  • ניתן לשימוש לצורך הפקת תופעות מסובכות יותר.

דוגמאות של עקרונות ראשוניים נפוצים בעולם

אתגרים בזיהוי עיקרון ראשוני

אתגרים בשימוש תדירותי של חשיבת עקרונות ראשוניים

  • היכרות היסטורית והתפתחות הרעיונות בנושא.
  • הבנה עמוקה בתחום או העיסוק הנחקר.
  • יכולות חשיבה לוגית וחשיבה ביקורתית מפותחות.

אסטרטגיות נוספות לפיתוח ולמידת עיקרונות ראשוניים

  • חיפוש אחר פרספקטיבות מגוונות ודעות המומחים בתחום.
  • היתעדכנות במחקרים אחרונים בתחום עיסוקך.
  • פיתוח הרגל של הטלת ספק בהנחות ובמסקנות, אפילו במוסכמות המקובלות באופן נרחב בדעת הקהל בעולם.
  • שימוש בניסויים מחשבתיים כדי לבדוק את מגבלות ההבנה שלנו.

פילוסופיה

בפילוסופיה "עקרונות ראשונים" הם מהסיבה הראשונה[2] המכונה בדרך כלל עמדות וטיעונים אפריוריים, העומדים בניגוד למונחים, נימוקים או טיעונים אפוסטיורים, בכך שהראשונים פשוט מניחים ומתקיימים לפני תהליך החשיבה. והאחרונים נגזרים או מסיקים לאחר תהליך ההגיון הראשוני. עקרונות ראשונים מטופלים בדרך כלל בתחום הפילוסופיה המכונה אפיסטמולוגיה, אך הם גורם חשוב בכל ספקולציה מטאפיזית .

בפילוסופיה "עקרונות ראשונים" הם לעיתים קרובות שם נרדף במקצת לאפריורי, דטום והנמקה אקסיומטית .

פילוסופיה יוונית עתיקה

בפילוסופיה היוונית העתיקה, עקרון ראשון שממנו נגזרים עקרונות אחרים נקרא arche [5] ומאוחר יותר "עיקרון ראשון" או "יסוד". בהרחבה, הכוונה עשויה להיות "מקום ראשון", "שיטת ממשל", "אימפריה, ממלכה", "רשויות" [6] המושג של קשת הותאם מהקוסמוגוניות המוקדמות ביותר של הסיודוס והאורפיזם, דרך התיאוריות הפיזיקליות של הפילוסופיה הפרה-סוקרטית ואפלטון לפני שהפכו לפורמליות כחלק מהמטאפיזיקה על ידי אריסטו . Arche מתועתק לעיתים גם כ- arkhé ) היא מילה יוונית עתיקה בעלת חושים ראשוניים "התחלה", "מקור" או "מקור פעולה": [7] מההתחלה, או הטיעון המקורי, "פקודה". [8] העיקרון או היסוד הראשון תואם את "החומר הבסיסי האולטימטיבי" ו"העיקרון האולטימטיבי בלתי ניתן להדגמה". [9]

פילוסופיה מודרנית

דקארט

דקארט, שהושפע עמוקות מאוקלידס, היה רציונליסט שהמציא את שיטת הפילוסופיה הבסיסית. הוא השתמש בשיטת הספק, הנקראת כיום ספק קרטזיאני, כדי לפקפק באופן שיטתי בכל מה שהוא יכול לפקפק עד שנשאר עם מה שהוא ראה כאמיתות שאין להטיל ספק בהן גרידא. תוך שימוש בהצעות המובנות מאליהן כאקסיומות שלו, או יסודות, הוא המשיך להסיק מהן את כל גוף הידע שלו. היסודות נקראים גם אמיתות אפריוריות . ההצעה המפורסמת ביותר שלו היא "Je pense, donc je suis" ( אני חושב, לכן אני, או Cogito ergo sum ), שהוא ציין בשיח שלו על השיטה היה "העיקרון הראשון של הפילוסופיה שחיפשתי."

בפיזיקה

בפיזיקה, אומרים שחישוב הוא מעקרונות ראשונים, או מהתחלה, אם הוא מתחיל ישירות ברמת חוקי הפיזיקה הקבועים ואינו מניח הנחות כמו מודל אמפירי ופרמטרים מתאימים .

לדוגמה, חישוב של מבנה אלקטרוני באמצעות משוואת שרדינגר בתוך קבוצה של קירובים שאינם כוללים התאמת המודל לנתונים ניסיוניים היא גישה ab initio.

הפניות

  1. עקרונות ראשוניים בהכרת הטבע [10]
  1. ^ רוצים חדשנות בחברה? חיזרו להתחלה כמו מאסק או חברו את הנקודות כמו ג'ובס | כלכליסט, באתר calcalist, ‏2022-06-30
  2. ^ 2.0 2.1 First cause | philosophy | Britannica.com https://www.britannica.com › topic › first-cause
  3. ^ Vernon Bourke, Ethics, (New York: The Macmillan Co., 1966), 14.
  4. ^ Startup Archive (2024-03-09), Jensen Huang explains how he designed NVIDIA from first principles, נבדק ב-2024-07-21
  5. ^ ἐξ ἀρχῆς λόγος:
  6. ^ (in plural: ἀρχαί),
  7. ^ ἐξ ἀρχῆς
  8. ^ ἀρχή, A Greek-English Lexicon
  9. ^ Peters Lexicon:1967:23
  10. ^ פרק תשיעי עקרונות ראשונים וחלקיקים אחרונים בהכרת הטבע, באתר kotar.cet.ac.il

.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

עיקרון ראשוני39475501Q536351