עור ברווז
עור ברווז או סימור שיער (Cutis Anserina), הוא מצב בו בלוטות השיער שבעור, אשר נמצאות בבסיס של שערות הגוף, מתנפחות לזמן קצר באופן לא רצוני. הדבר קורה בתנאי קור (במצב קדם-היפותרמיה) או כאשר מתנסים בפחד עז, לרוב בנוסף לצמרמורת ובמצבי ורגעי התרגשות.
עור הברווז נוצר כאשר שרירים קטנטנים בבסיס כל שערה, מתכווצים וגורמים לשיער להזדקף. הרפלקס נוצר על ידי מערכת העצבים הסימפתטית, אשר בדרך כלל אחראית לתגובת הילחם או ברח בגוף.
עור ברווז אצל בני אדם הוא תוצאה של התכווצות שרירי זוקפי השיער התורמים לחימום הגוף במידה מסוימת. לרפלקס שני שימושיים עיקריים אצל יונקים:
- הרפלקס גורם לשערות לסמור וכך יוצר אשליה שבעל החיים גדול יותר מכפי שהוא באמת, וזו במטרה להרתיע את הגורם המאיים.
- במצב של קור, הרפלקס לוכד שכבה של אוויר קרוב לעור, ושכבה זו משמשת כמבודד טבעי, ועוזרת לשמור על חום הגוף של היונק.
לעיתים אדם חש בעור ברווז וצמרמורות דווקא כשאינו קר או פחד עז, אלא דווקא במצבים או סיטואציות אינטנסיביות או מרגשות. כבר נצפה בבני אדם ששערם מסתמר כאשר הם מקשיבים למוזיקה או קול רדיופוני. לעיתים עור ברווז קורה בלי סיבה נראית לעין.
מקור השם
המונח "עור ברווז" נובע מהקשר של התופעה לעור ברווז. נוצות אווז צומחות מנקבוביות באפידרמיס הדומות לזקיקי שיער אנושיים. כשתולשים נוצות של ברווז, לעור שלו יש בליטות במקום שבו היו הנוצות, והגבשושיות הללו מזכירות את התופעה האנושית.
לא ברור מדוע נבחר העוף המסוים, ברווז, בעברית שכן רוב הציפורים האחרות חולקות את אותה תכונה אנטומית. שפות אחרות אגב לעיתים משתמשות במיני ציפוירם ובעלי חיים אחרים. לדוגמה, תרנגולת או עוף משמשים בוייטנאמית, קוריאנית, יפנית, פינית, הולנדית, לוקסמבורגית, צרפתית, ספרדית ופורטוגזית. אווז משמש באנגלית, גרמנית, יוונית, איטלקית, שוודית, דנית, נורווגית, פולנית וצ'כית. אוקראינית ורוסית למשלל המילה מתארת דווקא נמלים (כנראה בגלל התחושה הנלווית שדומה לנמלים שזוחלות על העור).
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: סימור שיער |
ערך מילוני בוויקימילון: עור אוז |
ערך מילוני בוויקימילון: עור ברוז |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: עור ברווז |
- מערכת וואלה! NEWS, אנשים שחווים עור ברווז הם בריאים ומאושרים יותר, באתר וואלה!, 24 בספטמבר 2018
הערות שוליים
עור ברווז33537579Q684782