סתימה (ביוב)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

סתימה בביוב היא בעיה הנוצרת בצנרת הביוב כתוצאה מהצטברות של משקעים בצנרת או חדירה של גורמים חיצוניים כמו שורשי עצים לצנרת, ומפריעים לזרימת המים התקינה בצנרת.

גורמי הסתימה

סתימות ביוב נגרמות בעיקר עקב הצטברות של משקעים בצנרת, מי השופכין לרוב עתירי שומנים שמפורקים על ידי חיידקים שנמצאים בדרך כלל בסביבות עתירות שומנים שכאלה, ומונעים מהשומן להצטבר על דפנות הצינור, חומרי ניקוי חריפים ומסירי שומנים כמו אקונומיקה פוגעים במושבות החיידקים, והיעדרן מאט את תהליך ניקוי המערכת ופירוק השומנים, כתוצאה מכך, חומרים שונים, כמו שאריות מזון ושומנים מסוגים שונים (שמן בישול או שומן מן החי) נדבקים ומצטברים על דפנות הצנרת, ועם הזמן סותמים את המעבר. ככל שמתעבה המחסום גדל הסיכוי שייתפסו בו גורמים נוספים שיסייעו בהאצת התהליך, כמו מגבונים לחים המושלכים לעיתים לאסלה אך אינם מתפרקים כמו נייר טואלט, שערות, מוצרי היגיינה נשיים ועוד.

סתימות חמורות יותר עשויות להתרחש בצנרת הראשית של הבניין או בצנרת העירונית עקב הצטברות פסולת בנייה, שאריות בטון או ברזלים, שורשי עצים שחדרו לתוך הצינורות או פסולת ביתית שהושלכה לביוב ונתפסה בהמשך הצינור.

נזקי סתימת ביוב

סתימת ביוב עלולה לגרום להצפת ביוב (אנ') שעלולה לגרום למפגע סביבתי חמור ולתחלואה.

פתיחת הסתימה

שרברב פותח סתימה באמצעות 'נחש' ברזל

סתימה בצנרת הביתית ניתנת לפתיחה בקלות יחסית, באמצעות פתיחת פתח הניקוז וסילוק הגורמים המפריעים. במקרה של סתימה במקלחת למשל ניתן לפתוח ולהסיר את הרשת הסוגרת את פתח הניקוז, ולפנות את גורם הסתימה (שלרוב נובעת משערות שנסחפו לניקוז). סתימה בכיור המטבח או המקלחת, נדרש בדרך כלל לפתוח את הסיפון שמתחת לכיור, שם מצטבר מרבית הלכלוך ברוב המקרים.

במקרים של סתימה קשה ניתן להשתמש בחומר כימי מיוחד מנקז סתימות (אנ'). ניתן לשפוך בסיס חזק כמו סודה קאוסטית לצינור (בשימוש באמצעי זה חובה להיזהר משאריות החומר שעלולים להשאר בצנרת).

במקרים של סתימה קלה ניתן גם להזרים מים חמים לתוך הצנרת הסתומה במטרה להמס את שכבות השומן, או להשתמש בפומפה, שימוש נכון בפומפה מתאימה עשוי להביא לפתיחת הסתימה הביתית בקלות ובמהירות.

במקרים של סתימה קשה שאינה נפתרת באמצעים הביתיים או שלא ידוע מיקומה, ניתן להיעזר בשירותיו של השרברב, במרבית המקרים צריך להחדיר קפיץ מיוחד לתוך צנרת הביוב על מנת לפתוח את הסתימה, שיטה זו יעילה בעיקר בסתימות בתוך הצנרת הביתית ואינה יעילה בקווי ביוב מרכזיים.

במקרה של סתימה בצינור בעל קוטר רחב כמו בצנרת העירונית, ניתן לפתחה באמצעות ביובית, שבה ישנו צינור מים בלחץ גבוה מאד אשר מגיע אל הסתימה ומפורר אותה.

מניעה

רוב הסתימות ניתנות למניעה באמצעות הקפדה על ניקיונם של חורי ניקוז המים, מניעת חדירה של גורמים זרים והסרת הלכלוך לעיתים קרובות.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
סתימה (ביוב)25746203