סרפדת
תבנית מחלה ריקה
סִרְפֶּדֶת (ידועה גם כחרלת ובשמה הלועזי אורטיקריה) היא פריחה אלרגית נפוצה המתבטאת בהופעה פתאומית של חבּורות אדומות בעור. גודל החבורות 5 מ"מ או למעלה מזה, הן מגרדות, ופעמים רבות העור סביבן חיוור. התגובה האלרגית יכולה לנבוע ממגע ישיר עם חומר אלרגני או כתוצאה ממזון או אלרגן אחר, כגון תרופות. לעיתים קרובות הסרפדת היא רק ביטוי עורי לתגובה אלרגית העשויה להתבטא גם בלב או בדרכי הנשימה ולגרום אז לתגובה המכונה אנפילקסיס.
אורטיקריה היא שם נרדף למושג "תפרחת עורית" (hives). תפרחת עורית מתבטאת ברבדים מורמים ומגרדים בעור, בעלי צורות, גדלים או צבעים שונים, שיכולים להופיע בכל מקום על פני הגוף. לאנשים רבים שלקו באורטיקריה יש גם נפיחויות בעור[1], מצב זה נקרא "אנגיואדמה" ובדרך כלל מופיע בעפעפיים, בשפתיים, באיברים מוצנעים, בלשון, בכפות הידיים ובכפות הרגליים.
תרופות העלולות לרוב לגרום לסרפדת הן: התרופה לסוכרת אמריל (סופונילוריאה: גלימפריד), פניצילין, אספירין, סולפונאמידים ותרופות כנגד אפילפסיה. ואולם, כל תרופה עשויה לגרום לסרפדת אם החולה המקבל אותה אלרגי כלפיה. מזונות עיקריים היכולים לגרום לסרפדת (אורטיקריה) הם: חלב, ביצים, בוטנים, אגוזים ודגים, אך כל מזון אחר עשוי לגרום גם כן לתגובה אלרגית שתתבטא בחרלת. סרפדת עלולה להיגרם גם כתוצאה ממועקה נפשית, או דחק (סטרס). סרפדת יכולה להופיע כתופעת לוואי של החיסון המרובע MMRV (כנגד חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות-רוח)[2].
הופעת התסמינים
חַבּוּרוֹת (אזורים מוגבהים המוקפים בסיס אדום) הנגרמות מסרפדת (אורטיקריה) יכולות להופיע בכל מקום על פני העור. בין אם הגורם לכך הוא אלרגיה או לא, שחרור מורכב של מתווכים דלקתיים, כולל היסטמין מתאי פיטום עוריים, גורם לדליפת נוזל מכלי דם שטחיים.
אנגיואדמה היא מצב הקשור לכך (הנגרם מסיבות אלרגיות ולא אלרגיות); הוא נובע מבצקת ודליפת נוזל לעור המגיעה מכלי דם עמוקים יותר.
נגעים דמויי אורטיקריה הגורמים לכאב, הנשארים על העור במשך יותר מ-24 שעות, או המשאירים חַבּוּרָה, עלולים להצביע על מצב חמור יותר הנקרא Urticarial Vasculitis.
נגעי אורטיקריה הנגרמים על ידי מגע חד על פני העור (לעיתים מופיעות כקווים על העור), נגרמים בשל מצב שפיר הנקרא Dermatographic Urticaria.
סיווג הסרפדת
- סרפדת חריפה (acute urticaria)- נמשכת מספר ימים בתגובה למגע או חשיפה לאלרגן כלשהו. התגובה האלרגית היא מסוג ראשון (immediate hypersensitivity), והיא תדעך מעצמה כשהחשיפה לאלרגן תיפסק[3][4][5].
- סרפדת כרונית (chronic urticaria)- כאשר הפריחה מופיעה באופן יומיומי ונמשכת לאורך תקופה העולה על שישה שבועות. הגורמים לסוג זה של סרפדת הם מורכבים לאבחון וכוללים חיכוך מכני, קור, שמש, גורמים פסיכולוגיים, זיהומים כרוניים או התפתחות נוגדנים עצמיים.
- סרפדת כרונית ספונטנית (chronic spontaneous urticaria)- באורטיקריה כרונית ספונטנית התפרחת העורית והאנגיואדמה מופיעים ללא אזהרה, נמשכים לפחות 6 שבועות, הגורמים לסרפדת כרונית ספונטנית אינם ניתנים לזיהוי[6][7], העור שונה מאדם לאדם לכן ההרגשה של סרפדת כרונית ספונטנית שונה מאדם לאדם.
טיפול בסרפדת
בשלב הראשון, יש לזהות את הגורם האלרגני ולבודד אותו ממגע עם החולה. בשלב שני, ניתן לטפל בתכשירים אנטיהיסטמינים. אם החולה אינו מגיב לתכשירים אלה, ניתן להוסיף טיפול בסטרואידים במינון נמוך או גם טיפולים תרופתיים אחרים המשפיעים על מערכת החיסון.
ה-FDA אישר טיפול בנוגדן IgE, Omalizumab שם מסחרי- זולייר Xolair) לטיפול בחולי סרפדת. בעקבות זה הוכנסה התרופה לסל התרופות בישראל ב-2015 לחולי סרפדת קשים שלא הגיבו לכל הטיפולים עד אז.
קישורים חיצוניים
- סרפדת, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
- ד"ר מונה ינקוביץ כידון, אורטיקריה כרונית - עדכני ל-2022 - Chronic urticaria, באתר ויקירפואה
- ארנון כהן, אורטיקריה, באתר שירותי בריאות כללית, 14.11.2022
הערות שוליים
- ^ M. Maurer, K. Weller, C. Bindslev-Jensen, A. Giménez-Arnau, Unmet clinical needs in chronic spontaneous urticaria. A GA2LEN task force report1: Unmet clinical needs in chronic urticaria, Allergy 66, 2011-03, עמ' 317–330 doi: 10.1111/j.1398-9995.2010.02496.x
- ^ קופ"ח מכבי, תופעות לוואי לחיסון המרובע
- ^ מחלות אלרגיות, באתר משרד הבריאות, 2021
- ^ אורטיקריה: סוגים, גורמים ודרכי טיפול, באתר BEOK, 2019
- ^ חרלת (אורטיקריה) ואנגיואדמה - פריחה עורית, באתר הספריה הוירטואלית מט"ח
- ^ T. Zuberbier, W. Aberer, R. Asero, C. Bindslev-Jensen, Methods report on the development of the 2013 revision and update of the EAACI/GA 2 LEN/EDF/WAO guideline for the definition, classification, diagnosis, and management of urticaria, Allergy 69, 2014-07, עמ' e1–e29 doi: 10.1111/all.12370
- ^ Malcolm Greaves, Chronic urticaria, Journal of Allergy and Clinical Immunology 105, 2000-04-01, עמ' 664–672 doi: 10.1067/mai.2000.105706
הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.
סרפדת40177355Q187440