סימון מדינת מוצא
סימון מדינת מוצא על גבי מוצרים שונים נעשה במשך שנים רבות כדרך לקדם מכירות של מוצרים. במדינות שונות יש חוקים המחייבים סימון מדינת מוצא של מוצרים בנימוק שהדבר נדרש על מנת לאפשר לצרכן לבצע החלטה מושכלת לגבי הרכישה. עם זאת ישנם המבקרים חוקים אלו וטוענים שהם מטילים עלויות גבוהות על המשווקים, ללא תועלת מהותית לצרכנים. סימון מדינת מוצא נדרש גם במדינות מסוימות, בגלל הבדלי מיסוי בהתאם למדינת המקור.
השפעות על הצרכן
מחקר רב נעשה לגבי השפעת סימון מדינת מוצא על העדפות צרכנים, החל בשנת 1965. המחקר מצא העדפות של צרכנים לגבי מוצרים מסוימים ממדינות מוצא מסוימות אך הובעו דעות שונות לגבי היקף ההשפעה[1].
חיוב סימון מדינת מוצא
מקרה ראשון של חיוב סימון מדינת מוצא אירע לאחר מלחמת העולם הראשונה, כאשר גרמניה חויבה לסמן את מוצריה המיוצאים כמיוצרים בגרמניה, כצעד עונשין[2].
בארצות הברית הוכנסה חובת סימון מדינת מוצא בשנת 1937, עבור מוצרים רבים[3]. בשנת 2002 חוקק חוק להגנה על תוצרת חקלאית של ארצות הברית שבין השאר הרחיבה את החובה לסמן מדינת מוצא גם לבשר, פירות וירקות, פירות ים ומוצרי מזון אחרים, החל בספטמבר 2004 ולאחר דחייה נכנסו לתוקף החל מ-2009. בעקבות תלונות של קנדה ומקסיקו, קבע ארגון הסחר העולמי שדרישות הסימון נוגדות את הסכמי הסחר עליהן חתומה ארצות הברית, בכך שהן מטילות עול כלכלי כבד על תוצרת מיובאת וגורמות להעדפה של תוצרת מקומית, ללא שהן מספקות מידע מהותי לצרכן. בעקבות הקביעה של ארגון הסחר העולמי, שונו הדרישות כדי לדרוש סימון של המדינות בהן נולדו, גודלו ונשחטו, בהמות מהן יוצר בשר, ובכך לספק לצרכן מידע מפורט יותר המצדיק את העלות הנוספת של הסימון[4]. בהחלטה עוקבת שנתנה באוקטובר 2014 קבע ארגון הסחר העולמי שגם דרישות אלו אינן מקובלות עליה.
מטרת הסימון
התומכים בסימון מדינת היעד של מוצרים טוענים שמדובר על מידע חשוב לצרכנים[5]. לעומת זאת, מחקרים שצוטטו בידי ארגון הסחר העולמי טוענים שהדינמיקה של חיוב סימון מדינת מוצא דומה לדינמיקה של קביעת מכסים[6].
קביעת מדינת המקור
באזורי סחר שונים נקבעו כללים שונים לגבי היקף הייצור הנדרש במדינה מסוימת כדי שהיא תחשב למדינת המוצא. דיונים רבים התנהלו בארגון הסחר העולמי בניסיון לקבוע כללים אחדים לקביעת מדינת המקור[7].
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ keith dinnie, COUNTRY-OF-ORIGIN 1965-2004: A LITERATURE REVIEW, 2003
- ^ COUNTRY-OF-ORIGIN EFFECTS ON CONSUMERS' WILLINGNESS TO BUY. FOREIGN PRODUCTS: AN EXPERIMENT IN CONSUMER DECISION. MAKING, page 1
- ^ 19 U.S. Code § 1304 - Marking of imported articles and containers
- ^ U.S. meat labels to detail animal’s origin; Canada, Mexico raise concern, Washington Post, May 24, 2013
- ^ World Trade Organization Rules Against Popular U.S. Country-of-Origin Meat Labels on Which Consumers Rely, Public Citizen, October 20, 2014
- ^ Antoni Estevadeordal, Kati Suominen, Rules of Origin in the World Trading System, November 14, 2003, page 3
- ^ Antoni Estevadeordal, Kati Suominen, Rules of Origin in the World Trading System, November 14, 2003, page
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] סימון מדינת מוצא21406000