סטפן טרלצקי
תבנית מנהיג ריקה סטפן טרלצקי (Stefan Terlezki; 29 באוקטובר 1927 – 21 בפברואר 2006) היה פוליטיקאי בריטי מהמפלגה השמרנית וחבר פרלמנט בשנים 1983–1987. טרלצקי נולד בכפר סמוך לאנטוניבקה, כפר ליד טלומאץ' שבמערב אוקראינה של היום ושהיה חלק מפולין באותה התקופה. טרלצקי חי תחת הכיבוש של גרמניה הנאצית בתקופת מלחמת העולם השנייה, וחי בברית המועצות אחר כך, ובעקבות כך הפך למתנגד למשטרים טוטליטריים.
ביוגרפיה
חייו מוקדמים
טרלצקי נולד באולישיב שליד אנטוניבקה.[1] מורתו בבית הספר בכפר הייתה משוררת שירי הילדים האוקראינית מריאקה פידהיריאנקה (Марійка Підгірянка). אביו היה אולסקה טרלצקי, שעסק בחקלאות והועסק גם במפעל לבנים. אביו ארגן הפגנה בדרישה לקיצור שעות העבודה, ובעקבות כך נעצר לתקופה בידי הרשויות בפולין.
תחת שלטון הנאצים ועד ההגירה לוויילס
ב-1939 נכבשה מערב אוקראינה על ידי כוחות רוסים, והיא סופחה לברית המועצות. אחד מדודיו של טרלצקי סווג כקולאק לאחר ששילם לשכנים שעזרו בקצירה. בעקבות זאת נשלח לסיביר. גם בני דודיו שהיו סטודנטים שנחשדו בפעילות לאומית אוקראינית נרדפו על ידי הרשויות. אולסקה טרלצקי בירך תחילה את הקומוניזם והיה ליושב ראש אנטוניבקה, אולם המשך פרש מכך.
לאחר הפלישה הגרמנית ב-1941, נשלח סטפן טרלצקי לעבודות כפייה, שבמסגרתן עסק בין בתיקון גשר רכבת מעל הדניסטר שהרס הצבא האדום בנסיגתו. טרלצקי היה גם עד לרציחתם של יהודים שהושלכו על ידי נאצים מגשר. סטפן נשלח על ידי אביו למטלות שונות לסיוע ליהודים באמצעות השגת אישורים מזויפים עבורם.
ב-1942 הגיעו הגרמנים לבית ספרו של טרלצקי, ולקחו בני נוער לעבודות כפייה עבור הרייך השלישי. טרלצקי שהיה אז בן 14, נשלח לעבוד עבור חקלאי אוסטרי בפויצברג ליד גראץ.[1] ב-1943 נפטרה אולנה, אמו של טרלצקי.
במאי 1945 הגיעו כוחות הצבא האדום לפויצברג שהבטיחו להשיב את עובדי הכפייה למולדת. טרלצקי היה חלק מקבוצה שנשלחה ברכבת והגיעה למחנה בבורגנלנד שבמזרח אוסטריה, שם התבקש להתגייס לצבא האדום לטובת מלחמה ביפנים. טרלצקי ברח מהמחנה ושם לפויצברג, שהייתה לחלק מאזור הכיבוש הבריטי. הוא נשלח למחנה פליטים בפילאך שבקרינתיה שם עבד עבור הצבא הבריטי. ב-1948 הותר לו להגר לבריטניה, והוא הגיע להארוויץ', ומשם נשלח לוויילס. בווילס החל לעבוד בתחום המלונאות.
חייו בוויילס וכחבר פרלמנט
ב-1955 נישא למארי בומפורד.
את הקריירה הפוליטית החל טרלצקי ב-1968 אז היה נציג המפלגה השמרנית במועצת העיר קרדיף. הוא התמודד בבחירות הכלליות לפרלמנט, אך הפסיד לג'יימס קלהאן במחוז קרדיף דרום מזרח.
טרלצקי נהנה מפרסום ציבורי כיושב ראש קבוצת הכדורגל המקומית קארדיף סיטי בין 1975 ל-1977. הוא סירב לנסוע לברית המועצות כאשר הקבוצה שיחקה נגד דינמו טביליסי, בנימוק שהוא לא מעוניין להסתכן להישלח לסיביר כעריק של הצבא האדום. אביו ואחותו היו נשלחו לסיביר בתקופתו של יוסיף סטלין.
בבחירות ב-1983 זכה טרלצקי להיות חבר פרלמנט מטעם מחוז הבחירה של מערב קרדיף. טלרצקי ביקש ממזכיר החוץ ג'פרי האו להעלות בפני מקבילו הסובייטי אנדריי גרומיקו, את המקרה של אביו. בעקבות זאת באוקטובר 1984 נפגש עם אביו בלונדון,[2] ובהמשך הותר לאביו לחזור לאנטוניבקה, שבה נפטר ב-1986.
ב-1989 מונה טרלצקי לנציג של ממשלת בריטניה במועצת זכויות האדם של מועצת אירופה.
עם התפרקותה של ברית המועצות ב-1991 תמך טלרצקי באוקראינה העצמאית, והתנגד לקשרים החזקים עם רוסיה ולקיומם של בסיסי צבא רוסיים בחצי האי קרים. הוא תמך בעידוד השפה האוקראינית והימנעות מרוסית.
ב-2005 הוציא אוטוביוגרפיה "From War to Westminster".[3] הוא נפטר ב-21 בפברואר 2006.
קישורים חיצוניים
- Obituary: Stefan Terlezki, the Guardian, 2006-03-01 (באנגלית)
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 Obituary: Stefan Terlezki, the Guardian, 2006-03-01 (באנגלית)
- ^ Seperation Ends, The Press-Courier. (באנגלית)
- ^ Stefan Terlezki, From War to Westminster, Casemate Publishers, 2005-10-19. (באנגלית)
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] סטפן טרלצקי33359949