סטנלי האת'אווי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סטנלי האת'אווי
Stanley Hathaway
סטנלי האת'אווי
סטנלי האת'אווי
לידה אסיאולה, נברסקה, ארצות הברית
פטירה שאיין, ויומינג, ארצות הברית
שם מלא סטנלי קנאפ האת'אווי
שם לידה סטנלי קנאפ
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מקום קבורה בית הקברות ואלי ויו, טורינגטון, ויומינג, ארצות הברית
מזכיר הפנים של ארצות הברית ה־40
12 ביוני 19759 באוקטובר 1975
(17 שבועות ויום)
תחת נשיא ארצות הברית ג'רלד פורד
מושל ויומינג ה־27
2 בינואר 19676 בינואר 1975
(8 שנים)

סטנלי "סטן" קנאפ האת'אוויאנגלית: Stanley Knapp Hathaway;‏ ) היה עורך דין ופוליטיקאי אמריקאי, שכיהן כמושל ויומינג ה-27 בשנים 19671975, ולאחר מכן מיוני ועד אוקטובר 1975 כמזכיר הפנים של ארצות הברית בממשלו של הנשיא ג'רלד פורד.

ראשית חייו

סטנלי האת'אווי נולד באסיאולה שבנברסקה, כחמישי בבין ששת ילדיהם של לילי (לבית קוהלר) ורוברט קנאפ.[1] בעקבות מות אמו כאשר היה בן שנתיים, הוא אומץ על ידי דודנית שלו, ולמה, ובן זוגה, פרנקלין ארל האת'אווי. בני הזוג האת'אווי התגוררו בחווה ליד הנטלי, ויומינג. סטן האת'אווי התחנך בבית ספר המחוזי ששכן בחדר אחד בקרבת מקום, ולאחר מכן המשיך בבית הספר התיכון של הנטלי, שם הוא סיים את לימודיו ב-1941 ונשא את הנאום מטעם כיתתו.

שירות צבאי

לאחר שלמד לזמן קצר באוניברסיטת ויומינג, הפסיק האת'אווי את לימודיו בראשית 1942 והתגייס לחילות האוויר של צבא ארצות הברית בעקבות המתקפה על פרל הארבור בדצמבר 1941, והוכשר כאלחוטן וכתותחן. הוא הוצב בקבוצת ההפצצה ה-401 של חיל האוויר השמיני של ארצות הברית, שהטיסה מפציצי B-17 מאנגליה, והשתתף ב-35 משימות הפצצה בשמי גרמניה וצרפת, כשיחידתו ספגה לעיתים קרובות אבדות כבדות.[2]

במשימת הפצצה בפיקודו של ג'יימס דוליטל מעל לייפציג, ספגו מטוסו של האת'אווי וצוותו אש אויב כבדה כאשר ביצעו שלושה סבבי הפצצה על מטרתם, בית זיקוק לנפט. במהלך כל המשימה הזאת, אבדו 56 מטוסים אמריקאים ויותר מ-500 איש, ובסך הכל ספגה יחידתו של האת'אווי אבדות בשיעור של 50 אחוז במהלך מלחמת העולם השנייה.

בסתיו 1944, כאשר היה צוותו של האת'אווי במשימה מעל פרנקפורט, ומטוסם נפגע מאש נ"מ. הם איבדו שלושה ממנועי המטוס לפני שעלה בידם לנחות בשדה תעופה בצרפת, שם הם חולצו בסופו של דבר על ידי תנועת ההתנגדות הצרפתית. על שירותו במהלך המלחמה, עוטר האת'אווי בצלב המלחמה של צרפת, בציונים לשבח יחידתים נשיאותיים וחמש פעמים במדליית האוויר.[2]

המשך לימודיו ונישואיו

לאחר שחרורו, החל האת'אווי בלימודים באוניברסיטת נברסקה–לינקולן, שם הוא סיים לימודי תואר בוגר אוניברסיטה. ב-1950 הוא סיים את לימודיו בבית הספר למשפטים של האוניברסיטה. בעת לימודיו הוא הכיר את רוברטה "בובי" הארלי, וב-1948 הם נישאו. לאחר סיום לימודי המשפטים, עבר הזוג לטורינגטון שבוויומינג, שם פתח האת'אווי משרד עורכי דין, ורעייתו עבדה בעיקר כמורה לאנגלית בבית הספר חטיבת הביניים של טורינגטון. לזוג נולדו שתי בנות.

ראשית הקריירה פוליטית

בשנים 19541962 שימש האת'אווי כתובע של מחוז גושן שבדרום-מזרח ויומינג.[2] ב-1962 הוא נבחר כיושב ראש המפלגה הרפובליקנית במחוז וכמזכיר הוועדה המרכזית של המפלגה בוויומינג. ב-1963 הוא נבחר כיושב ראש הוועדה המרכזית של המפלגה בוויומינג, ובמשך שנתיים הוא היה חבר הוועדה הרפובליקנית הלאומית.

מושל ויומינג

ב-1966 נבחר האת'אווי כמושל ויומינג. ב-1970 הוא נבחר לתקופת כהונה שנייה ברוב גדול. הוא סירב להתמודד בבחירות לכהונה שלישית.[2]

תקופת כהונתו כמושל עמדה בסימן של ארגון מחדש של ממשלת המדינה והעברת חוקים סביבתיים חדשים, כולל אכיפת תקנים לאיכות האוויר והמים, תקנות כרייה, והקמת המחלקה לאיכות הסביבה של ויומינג. מחלקות נוספות שהוקמו בתקופת כהונתו של האת'אווי כמושל היו מחלקת הפנאי, שתפקידה היה לפקח ולשפר את הטיפול בפארקים המדינתיים ולספק תמיכה לתעשיית התיירות של ויומינג. כמו כן הוקמה מחלקת התכנון והפיתוח הכלכלי, שתפקידה היה לקדם את הצמיחה הכלכלית של המדינה. כאשר נבחר האת'אווי למשרת המושל, היה מצב הכלכלה של ויומינג עגום, אך הוא נקט במספר יוזמות שהפכו את כלכלת המדינה על פיה ובתום כהונתו ניתן היה לרשום בה פריחה.[2]

הישג מרכזי נוסף של ממשלו של האת'אווי היה הנהגתו לראשונה של מס מכרות ב-1969, ותיקון לחוקת ויומינג ב-1974, שיצר קרן נאמנות קבועה לכרייה, שהטילה מס בשיעור של 1.5 אחוז על הפקת מינרלים בתחומי המדינה, הכנסות שהופקדו בקופת הקרן. העיקרון של קרן הנאמנות, שב-2005 נרשמו בקופתה 2.25 מיליארד דולר, היה שלא ניתן להוציא מכספיה, אך ההכנסות ממנה עוברות לקרן הכללית של המדינה.

רעייתו, רוברטה האת'אווי, הייתה גם היא פעילה במהלך השנים הללו כגברת הראשונה של ויומינג לקידום יוזמות חדשות רבות. בין אלו נכללו הקמת מועצת אומנות שהעניקה תמיכה מכספי תרומות לקידום האומניות במדינה; הקמת מועצה אינדיאנית לשיפור הרווחה של האינדיאנים שחיו בשמורות האינדיאנים במדינה ובניית שווקים למלאכות האומנות האינדיאנית ומוצרים נוספים, כמו שטיחים ארוגים ותכשיטים; ושיפור והרחבה משמעותיים של תוכניות הממשלה לבריאות הנפש ברחבי המדינה.

במהלך כהונתו כמושל, שימש האת'אווי כיושב ראש ועידת המושלים של מדינות המערב (שבין חבריה נמנה אז מושל קליפורניה ולימים הנשיא רונלד רייגן), וכן כיושב ראש ועדת המושלים הבין-מדינתית לענייני נפט, כיושב ראש ועדת המושלים הלאומית למשאבי טבע ולניהול הסביבה, וכיושב ראש הוועדה למדינות הרי הרוקי. אחד מהמינויים האחרונים של האת'אווי בעת כהונתו היה זה של ריצ'רד ו. תומאס כשופט בבית המשפט העליון של ויומינג, משרה שבה הוא כיהן מדצמבר 1974 ועד פברואר 2001.

מזכיר הפנים של ארצות הברית

לאחר תום כהונתו כמושל ויומינג ב-1975, מונה האת'אווי כמזכיר הפנים של ארצות הברית בממשלו של הנשיא ג'רלד פורד, משרה שאליה הוא נכנס לאחר הליכי שימוע ארוכים וקשים בסנאט של ארצות הברית. במהלך תקופת כהונתו הקצרה כמזכיר הפנים, היה האת'אווי אחראי לקידום תוכנית החכירה הפדרלית למכרות הפחם. עם זאת, בעקבות בעיות בריאות אישיות הוא התפטר באותה שנה מתפקידו ושב לוויומינג.[2]

שנותיו האחרונות

לאחר שובו לוויומינג באוקטובר 1975, שב האת'אווי לעסוק בעריכת דין והיה שותף לפתיחת משרד עורכי הדין "האת'אווי, ספייט וקונץ" בשאיין. הוא גם היה חבר במועצות המנהלים של החברות פסיפיקורפ, נרקו, הבנק הראשון של ויומינג ושל תאגיד אפאצ'י. הוא גם היה מרצה אמריטוס של מכון ראקלסהאוס לסביבה ומשאבי טבע של אוניברסיטת ויומינג.

ב-2003 העניק מושל ויומינג דייוויד פרוידנטל לבני הזוג האת'אווי את "פרס המושל להצטיינות באומנויות".[3] ב-2005 הקצה בית המחוקקים של ויומינג סכום של 400 מיליון דולר לקרן מלגות על שם האת'אווי. במסגרת תוכנית זו, בוגרי בתי הספר התיכוניים בוויומינג שהגיעו לרמה מסוימת מקבלים מלגה מלאה לעלויות הלימודים באוניברסיטת ויומינג, או בכל קולג' קהילתי בתחומי המדינה.[2]

סטנלי האת'אווי נפטר בשאיין ב-4 באוקטובר 2005 לאחר מחלה קשה, שנה לאחר מות רעייתו. בני הזוג האת'אווי נטמנו בבית הקברות ואלי ויו שבטורינגטון.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סטנלי האת'אווי בוויקישיתוף

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32238517סטנלי האת'אווי