סחיטה (מיצוי)
סחיטה היא פעולה, שבה מחולצים נוזלים מן הצומח, ממאכלים כגון ירקות ופירות. הסחיטה עשויה להתבצע לכיוונו של כלי קיבולת מסוים, כגון כוס או בקבוק או קערה, והצטברות הנוזל בכלי הקיבולת יכולה להיקרא מיץ.
באופן כללי
ישנן שיטות רבות, שבהן ניתן לסחוט נוזלים מצמח מסוים, החל מסחיטת פירות באופן ידני ועד לסחיטה באמצעות ציוד תעשייתי. סחיטה היא בדרך כלל השיטה המועדפת לצריכת כמויות גדולות של תוצרת מיצים במהירות, ולעיתים קרובות היא נעשית באופן יעיל יותר באמצעות מכשיר ביתי, הנקרא מסחטה, שבה שמים את הפרי בחרוט, ואותו מועכים בעזרת ידית המסחטה. לאחר מכן, יש להוציא את שאריות הקליפה. בנוסף למסחטות ידניות, ישנן מסחטות אוטומטיות, שפעולתן מבוססת על שימוש בחשמל.
באמריקה, הסחיטה התפרסמה בזכות גייאלורד האוזר, ג'יי קורדיך ונורמן וו. ווקר.[1][2]
שיטות
לאורך ההיסטוריה, פותחו שיטות שונות של סחיטת פירות וירקות מן הצומח, כגון: כלים ידניים בצורת חבית, מטחנות המופעלות בעזרת יד וקונוסים הפוכים בהם אפשר למעוך את הפרי. אולם, בסחטנים של היום ניתן להשתמש בעזרת ידית, ואף קיימים סחטנים אלקטרונים, שפעולתם החשמלית מתבססת על 200 עד 1000 או יותר וואט. ישנם מספר סוגים של סחטנים אלקטרונים, וכל אחד מהם מתאפיין בצורה שונה של פעולת הסחיטה.
- לועס (באנגלית: Masticating) משתמש בהילוך יחיד המנוע בצורה ידנית; פעולה איטית יותר; לישה וטוחנת פריטים המונחים בחרוט
- צנטריפוגלי (באנגלית: Centrifugal) משתמש בלהב מסתובב בדומה לסל מגורד; טוחן במהירות פריטים וזורק עיסה בכלי קיבול
- רוטט (באנגלית: Triturating) משתמש בהילוכים תאומים; פועל באופן איטי יותר; לעיתים קרובות יש מספר שימושים
הערות שוליים
- ^ Sarah Laskow, The Man Who First Juiced Vegetables, The Atlantic, 20 בנובמבר 2014 (באנגלית)
- ^ Shoshi Parks, American women’s obsession with being thin began with this ‘scientist’, Medium, 29 במאי 2018 (באנגלית)
סחיטה (מיצוי)31165977