סדר עולמי חדש
סדר עולמי חדש הוא ביטוי משדה המושגים של המדינאות, בדרך כלל, שמשמעותו שינוי מערכתי כולל בסדרי העדיפויות ויחסי הכוחות בין מדינות וגופים בינלאומיים לכלל מערך בעל מהות חדשה. הביטוי מוצג במשנות מדינאים, בדרך כלל, כמקושר אל רעיונות המודרנה והקידמה.
אזכורים ושימושים
מקורו של הביטוי סדר עולמי חדש (לטינית: "novus ordo seclorum") בתרבות הרומית בעת העתיקה. בעת החדשה, הביטוי צורף לסמל של ארצות הברית ב-1776.
מאז נעשה בו שימוש רב, בעיתות של שינוי דרמטי במחשבה הפוליטית העולמית ובמאזן הכוחות הבין-מעצמתי. במאה ה-20, השתמש בביטוי נשיא ארצות הברית וודרו וילסון, בהתייחס לתמורה העולמית שהתחוללה בשנים שלאחר מלחמת העולם הראשונה, ובהקשר להקמתו של חבר הלאומים. ה"מלחמה שתסיים את כל המלחמות" הייתה זרז חזק עבור הפוליטיקה הבינלאומית, ורבים חשו שהעולם לא יוכל להמשיך ולהתנהל כמו מקודם. המונח נעלם משימוש כשנהיה ברור כי חבר הלאומים אינו יוצר סדר כזה, ונשמע שוב פעמים ספורות בזמן היצירה של ארגון האומות המאוחדות.
לאחר סיום המלחמה הקרה אוזכר הביטוי על ידי רבים, שביניהם בלט נשיא ארצות הברית לשעבר ג'ורג' בוש האב. תחושתם הייתה כי לסיום המלחמה הקרה תהיינה השפעות דרמטיות על מאזן הכוחות העולמי, כולל התקווה שסיומה יסמן את תחילתו של עידן חדש של שיתוף פעולה בינלאומי באמצעות האו"ם.
המונח פיתח גם כמה משמעויות שליליות. אצל כמה הוגי דעות מונח זה מתאר קונספירציה שנרקמה בין קבוצת ה"עילית" השולטת בעולם לבין ממשלות העולם להעלות ממשלה עולמית פאשיסטית לשלטון בעזרת האו"ם. מספר קבוצות בימין האמריקני כמו אגודת ג'ון בירץ' השתמשו במונח הזה רבות בהזהירם מפני קונספירציות להעלות את ארגון האו"ם למעמד של ממשלה עולמית. אחרים השתמשו במונח כדי לצייר את ארצות הברית כבריון שכבר לא חייב לתת דין וחשבון לאף אחד, ומשתמש במצב הנוכחי כדי להרחיב את השפעתו. כך, הצירוף של מדינות ממזרח אירופה לברית נאט"ו, הסכסוך בקוסובו, מלחמת עיראק, והבידוד של אומות "שאינן מתכופפות" כולם נראים כדוגמאות לגישה הבריונית הזו. למתנגדי ארצות הברית, השימוש של בוש במונח "סדר עולמי חדש" נתפס כביטוי לגישה זו.
מונחים קרובים הם "הסדר הכלכלי הבינלאומי החדש" ו"סדר המידע הבינלאומי החדש" שהיו פופולריים בארגון האו"ם ובארגונים המסונפים לו (בעיקר אונסק"ו) בשנות ה-70 וה-80. מונחים אלו שימשו במיוחד קבוצות של מדינות מתפתחות (למשל ה-G77, או המדינות הבלתי-מזדהות) בהתייחסן לחלוקה מחדש של עושר בקנה מידה עולמי, והשליטה על המדיה לעצירת ה"השמצה" של מדינות הפריפריה ("העולם השלישי"). מדינות מערביות תקפו את התוכניות האלו כתוכניות להרוס את הקפיטליזם וחופש הבעת הדעה; והתוכניות הללו נזנחו בשקט בשנות ה-80 אחרי שמדינות מערביות איימו לפרוש מגופי או"ם (ארצות הברית ובריטניה מימשו את האיום הזה ופרשו מאונסק"ו, ומאז שתיהן חזרו אליו).
בראשית המאה ה-21
בראשית המאה ה-21, המונח המודרני מתייחס ומתבסס בין היתר על HAARP ועל מודלים כלכליים לניתוב ושליטה באוכלוסייה בדרכים שונות.
הביטוי "הסדר העולמי החדש" (אנגלית: "New World Order") מתייחס להתהוות שלטון ביורוקרטי-קולקטיבי עולמי יחיד.[1][2] הכוונה היא בדרך כלל לתאוריות קונספירטיביות הגורסות כי רשת בין-לאומית של טייקונים, מנהיגים ובעלי השפעה עולמית, כמו גם גורמים נסתרים בעלי עוצמה, שואפים לכונן ממשלה עולמית טוטליטרית. לפיכך, תומכי התאוריות הללו מאמינים לרוב כי שורה רחבה של ארגונים, כמו גם דמויות היסטוריות ונוכחיות בעלות השפעה, הם חלק מתוכנית שמטרתה הסופית שליטה עולמית, ורבים מהאירועים והאסונות הפוקדים את העולם הם למעשה שלבים מתוכננים ויזומים שנועדו לקדם את שליטת אותה ממשלת צללים על העולם.[3] ישנם כלכלנים, אשר רואים בגידול האוכלוסייה העולמית כמפריעה להתפתחות חיובית של הכלכלה.[4][5] יועץ הממשל האמריקאי, לשעבר, ג'ון הולדרן דן בספרו בשליטה באוכלוסייה באמצעות פרוצדורות של דילול, כגון הדברת מזון ומים והפלות כפויות.[6]
ראו גם
הערות שוליים
- ^ ראו: אויבים מבפנים: תרבות הקונספירציה באמריקה המודרנית, ספרו של רוברט אלן גולדברג (2001)
- ^ תרבות של קונספירציה: חזון אפוקליפסי באמריקה המודרנית, ספרו של מייקל ברקון (2003).
- ^ הערך בוויקיפדיה האנגלית
- ^ [www.earth-policy.org/Books/chap10.PDF, מודל וחזון כלכלי ]
- ^ דילול אוכלוסייה Foxnews)
- ^ ECOSCIENCE:POPULATION,RESOURCES,ENVIRONMENT (1977)
סדר עולמי חדש27921404