סדרת שבי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

סדרת שבי היא סדרת אימונים שנועדה להכין לוחמים לשרוד ולהתמודד עם חקירות ותנאי שבי. האימון הוא חלק מהכשרתם של לוחמי יחידות העילית בצה"ל ושל צוערים בקורס טיס. המונח הבינלאומי לאימון זה הוא SERE.

מהלך הסדרה

מעט מאוד פורסם על פרטי מהלך הסדרה, אך ידוע כי היא אורכת שבועיים, ומטרתה לדמות ללוחם מצב של כישלון במבצע שאליו יצא ונפילה בשבי. במהלך הסדרה היחידה המתורגלת "נשבית" ומוחזקת בתנאי שבי. שוביה המדומים מכים את החיילים, משפילים אותם ומקללים אותם, והכול כדי ליצור הדמיה של נפילה בשבי. חיילים שעברו את הסדרה מעידים כי חשבו ש"שוביהם" איבדו שליטה.

אומנם אי אפשר לדמות את מציאות השבי, אבל פדויי שבי דיווחו כי ההכשרה הוכיחה את עצמה כיעילה לדעת למה לצפות מהשבי ומעצמם בתנאים אלה.

היסטוריית התרגיל

ככל הידוע, תרגיל השבי היה קיים כבר בשנותיה הראשונות של המדינה, ובמהלך השנים חלו בה כמה שנויים.

במתכונתו בשנות השישים והשבעים של המאה הקודמת היה זה תרגיל פתע. במהלך ניווט לילה שיגרתי, החניכים הופתעו מן המארב ו"נפלו בשבי". הם הובלו למתקן חקירות ועברו חקירות אינטנסיביות במשך חמישה ימים בצורה מציאותית ככל האפשר עם בידוד, תנאים קשים, כליאה, לחץ פיזי, חקירה ו"הדמיות עינויים". בגמר התרגיל קוימה הערכה. חניכים שלא עברו בהצלחה או פרשו במהלכו הסתכנו בהדחה. לתרגיל הפתע קדם תדריך שניתן מספר ימים לפניו שעסק בפקודת מטכ"ל - זכויות וחובות החייל בשבי. הכוח האדום (ביום אויב) היה מורכב מחוקרים מיחידה 504 והסוהרים היו שוטרים צבאיים.

מלחמת יום הכיפורים נשבו מספר רב של חיילים, בהם חיילים שעברו את תרגיל השבי. עמוס לויטוב,[1] נווט קרב שנפל בשבי המצרים במלחמת ההתשה העיד לאחר חזרתו לארץ כי התרגיל הכין אותו היטב לשבי והקל עליו. בעקבות עדויות על תנאי השבי במדינות ערב הפיק צה"ל לקחים, וחלו שינויים ניכרים במהלך הסדרה.

בתחילת שנות ה-80 עבר האימון שינוי מהותי.[2] מתרגיל פתע שאי מעבר מוצלח שלו סיכן בהדחה, לסדרת אימון לימודית-חווייתית מובנית באופן מתודי שאינה ממיינת. לכל חניך הוצמד פסיכולוג שהוכשר כחונך לתרגיל וליווה אותו לאורך כל שלביו. היא כללה שלושה חלקים:

  • כיתת לימוד - טכניקות ותרגילי חקירה, סיפור כיסוי, ביטחון מידע, התמודדות מנטלית בחקירה, פסיכולוגית שבי, קוד התנהגות בשבי, אמנות ז'נבה, תדריכים וסיפורי פדויי שבי.
  • מעבדת סימולציה - התנסות בחקירה מדומה בתנאי מעבדה.
  • תרגיל מסכם - במהלך מסע לילה, החניכים הופתעו מן המארב ו"נפלו בשבי". הם הובלו למתקן חקירות ועברו חקירות במשך 36 שעות בתנאי בידוד, כליאה ולחץ. הדגש הוסט מהתמודדות בלחץ פיזי להתמודדות מנטלית מול תרגילי חקירה מגוונים. במידת הצורך, החונכים הורשו לקיים "הפסקה מתודית" במהלך התרגיל ולתת פידבק לחניכים.

לאחר חזרתו של גלעד שליט הוא נשאל לגבי התנאים שבהם הוא הוחזק בשבי, ובעקבות מידע שמסר התרגיל שונה שוב.

היחידות המשתתפות בתרגיל

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^
    שגיאות פרמטריות בתבנית:הארץ

    פרמטרי חובה [ 4 ] חסרים
    "חזרתי מן השבי לא טייס ולא נווט. חזרתי אסטרונאוט", באתר הארץ
  2. ^ לצוערי קורס טיס החל משנת 1981
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
סדרת שבי30039997