לדלג לתוכן

סאמנה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
סאמנה (חמאה מזוקקת) לפני קירור
סאמנה לאחר הקירור

סמנֵה (יש שהוגים: סמנַה. בערבית: سمن (=סמן) או سمنة (=סמנה)) היא חמאה מזוקקת הנמצאת בשימוש במטבח התימני בפרט ובמטבחים הערביים בכלל. במהלך תהליך הזיקוק מוציאים את חלקי החלב המוצקים מהחמאה (חלבונים וסוכר חלב), פעולה המאריכה את חיי המדף של הסמנה, וכמו כן הופכת אותה לתוסף מזון שאינו אלרגני.[דרוש מקור][1] במטבח התימני מוסיפים את הסמנה לתבשילים שונים, ובייחוד נפוץ השימוש שלה בהכנת פתות וכתוסף לכובאנה.

אופן הכנה

את הסמנה מכינים בשני שלבים. בראשון ממיסים חבילות חמאה בסיר, ומסירים את השכבה העליונה של הקצף המתהווה תוך כדי הבישול. בשלב השני, לאחר שהקצף נעלם כליל, שופכים את תכולת הסיר המסונן לצנצנת וסוגרים היטב.

לעיתים, כדי להעניק לסמנה טעם, מוסיפים גרגירי חילבה קלויים. לקבלת טעם מעושן, שופכים את החמאה המותכת לצנצנת שעישנו בתוכה זמן קצר קודם לכן ענף קלוי של עץ דודינה (ככל הנראה דודונאה דביקה, שת' (شث) בערבית[2]) או גפן[3].

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סאמנה בוויקישיתוף

הערות שוליים

סאמנה33219444Q2397413