ניקודם קארו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית מדען ריקה ניקודם קארוגרמנית: Nikodem Caro;‏ 23 במאי 187127 ביוני 1935) היה תעשיין כימי ויזם, אבי תעשיית החנקן הגרמנית[1].

ביוגרפיה

קארו נולד בלודז' לאלברט קארו שהגיע ללודז' מפוזן ורוזה לבית רובינשטיין מורשה[2]. סבו של קארו מצד אביו היה דמות ידועה בתנועת הרפורמה. בשנת 1888 החל ללמוד כימיה באוניברסיטה הטכנית המלכותית בשרלוטנבורג. בשנת 1892 הוא הוכתר בתואר דוקטור על ידי אוניברסיטת רוסטוק. הוא הקים לעצמו מעבדה כדי לעבוד כיועץ ובמסגרת זאת קשר קשרים עם אדולף פרנק. השניים חיממו קרביד סידן (אנ') וקרביד בריום בתוך זרם של חנקן ומצאו ששניהם סוחפים חנקן. הם הסיקו מכך שקרבידים אלקליים סוחפים חנקן בטמפרטורות גבוהות. ב-31 במרץ 1895 הם הגישו את הפטנט הראשון המשותף שלהם, על ייצור ציאנידים מקרבידים, במיוחד בריום ציאניד[3].

בעקבות הפטנט פנתה אליהם חברת דינאמיט ובקשה מהם למצוא דרך לייצור נתרן ציאניד לצורך טיהור זהב מתוך עפרות עם תכולת זהב נמוכה. במסגרת מחקריהם הם גילו תהליך לייצור ציאנמיד הסידן מקרביד סידן עם חנקן יבש בכ-1,100 מעלות צלזיוס.

בשנת 1900, גילה קארו שחימום ציאנמיד הסידן עם אדים מייצר אמוניה.

קארו הקים שורה של בתי חרושת. בין השאר הקים בשנת 1908 בבידגושץ' בית חרושת גדול לדשן מבוסס סידן ובשנת 1915, במסגרת המאמץ המלחמתי של מלחמת העולם הראשונה הקים בחוז'וב בית חרושת חדיש לייצור חנקן לתעשיית הדשן[4].

קארו היה נשיא הסינדיקט הבינלאומי של תעשיית החנקן. בשנת 1913 קיבל מהקיסר ווילהלם את התואר פרופסור ולאחר מכן היה ל"יועץ סתרים"[1].

בשנת 1926 הצטרף לוועד להוצאת אנציקלופדיה יודאיקה בעברית ובגרמנית של הוצאת אשכול[5]. בשנת 1932 היה מעורב במשפט מתוקשר במסגרת סכסוך עם חתנו שנפרד מבתו[6].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ניקודם קארו בוויקישיתוף

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
ניקודם קארו27481603