ניזוני קרקעית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דג שריין, דג שהתפתח לתזונה מהקרקעית ונפוץ באקווריום.
גנוניים מסננים פלנקטון חולף.
סנדל קבור בחול אורב לטרף.
מלפפון ים מהמין Actinopyga mauritiana.

ניזוני קרקעית (Bottom feeder) הם בעלי חיים שוכני מים שונים הניזונים מקרקעית הים או מקווה מים אחר. המונח אינו מתאר סוג מזון מסוים אלא התנהגות הקשורה לתזונה מיצורים שוכני קרקעית (אנ') בו נכללים מינים אוכלי צמחים, אוכלי כל, אוכלי נבלות ואף מספר טורפים והמונח מכיל גם מינים הניזונים מאצות וצמחייה הצומחת קרוב לקרקעית. ישנם חסרי חוליות רבים השייכים לקבוצה זו כמו שושנות ים, תולעים טבעתיות, סרטנים, סרטני נהרות, קווצי עור, צדפות וחלזונות הניזונים כחלק משכבת הקרקעית ואלה מכונים בשם "benthivore", בעוד דגים וחסרי חוליות אחרים ניזוני קרקעית מכונים בשם "benthivorous".

אוכלי רקבובית הם המקבילים היבשתיים של הקבוצה, אף שאצלם מדובר בעיקר באכילת שיירי אדמה.

צורות תזונת קרקעית

מינים רבים של ניזוני קרקעית הם אוכלי רקבובית או שיירים הניזונים בעיקר משלג ימי נופל ומשאריות חולפות הנמצאות לידם ומרקבובית. חלקם מסננים אותם בלסתות או צבתות כמו סרטנאים בעוד אחרים משתמשים בשאיבה סיפונית. מחזור זה חשוב מאוד לסביבה הימית, לרבות במעמקי הים מאחר שהוא מסייע למחזור הביוגאוכימי של המים. הדבר נעשה בידי חסרי חוליות רבים כמו מלפפוני ים, מספר אלמוגים ושושנות ים, תולעים וכמה סרטנאים.

מינים אחרים הם אוכלי צמחים כמו קיפודי ים, חסילונים ועוד ומינים נוספים הם אוכלי בשר שונים, ביניהם ישנם מינים הצדים ניזוני קרקעית אחרים וגם אוכלי נבלות הנמשכים לפגרים ששקעו.

חלק מהטורפים אורבים לטרף ובמקרים רבים הם מוסווים הייטב או מכוסים בחול או בוץ המצוי על הקרקעית. אחרים כמו התולעת בוביט חופרת בקרקעית ומציצה מהקצה כששאר הגוף קבור בחול.

דגים ניזוני קרקעית

ישנם דגים רבים ניזוני קרקעית (אנ') ביניהם: סוליתאים, בקלאים, צלופחאים, דגי בס, קברנוניים, דקריים, לוטייניים, בתרניים, דגי-לטאים, קרפיוניים, כמה מיני שפמנונאים וכמה דגי סחוס כמו טריגונאים וכרישים כמו מפרקתניים.

אצל דגי קרקעית סנפיר השת והחזה מעוגלים ושטוחים יחסית כדי שיוכלו לשכב על הקרקעית כשהם ניזונים וחלקם איבדו גם את סנפיריהם התחתונים או הפכו לשטוחים יותר (למשל הטריגוניים והצלופחים), כשהיוצא מהכלל הוא אצל הסוליתאים - הדגים השטוחים השוכבים קבוע על צידיהם וחלקם כמו השטחנוניים עוברים בהתבגרות מעבר של עין אחת אל צידה של חברתה מצד הפנים, כדי שתופנה מעלה ולא לתחתית הקרקעית בה היא חסרת תועלת.

מינים רבים מכילים גם פיות המופנים מטה כדי שיתאימו לאכילת מזון המצוי תחתיהם. עם זאת דגים האורבים לטרף כמו עקרבנוניים, אבנוניים, שטחראשיים או אצטגנוניים בעלי פיות מגודלים הפונים מעלה ויכולים לבלוע במהירות טרף השוחה מעליהם, לעיתים בלי לראותם.

דגים נוספים ניזוני קרקעית כוללים שפמנונאים וקרפיונאים או חדקנאים הסורקים את המים בעזרת הבינים החשים בטרף קבור במים. למספר דגים חושים מחודדים לחישת מזון קבור כמו דגי חשמל. ישנם גם דגים כמו הגנוניים החוטפים פלנקטון חולף במים בקרבתם.

באקוווריום

מינים ניזוני קרקעית כמו שרייניים וקוריסיים הם במקרים רבים פופולרים אם לא חיוניים לאקווריום המכיל דגים, מאחר שרבים מהם מנקים שאריות לכלוך הנופלות על קרקעית האקווריום, אף ששאריות מהם יכולות גם לגרום לעלייה בלכלוך היחסי באקווריום[1]. מינים נוספים נמכרים לאכילת אצות הצומחות באקווריום וגורמות לזיהומים רבים[2].

דגים פופולרים נוספים כוללים מינים שאינם "מנקים" את האקווריום, למשל שפמנונאים שונים, קרפיוניים וכמה סרטני מים מתוקים. ישנם גם ניזוני קרקעית שוכני ים פופולרים באקווריומים גדולים כמו כרישים וטריגונאים.

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ Datta, Subhendu (2012). "Aquarium Water Quality Management". Training Manual on Ornamental Fish Breeding & Culture. 2: 34–49.
  2. ^ Pedersen, Ole. (2011). The algal-free planted aquarium - grazing control. The Aquatic Gardener. 24. 32-39


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33075031ניזוני קרקעית