נוער יחד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוער יחד
פעילות יצירת מפגשים של חברת השווים של לקווי הראיה והעיוורים במסגרות חינוך רגילות
מדינה ישראל
מטה הארגון בית חינוך עיוורים בירושלים
מקום פעילות כל הארץ
מייסדים בית חינוך עיוורים בירושלים, משרד החינוך, משרד הרווחה, "אופק לילדינו" וארגון הג'וינט.
חברים מעל 250
מנכ"ל שאבי דויטש
תקופת הפעילות 2000–הווה (כ־25 שנים)
http://www.ivrim.org/yachad/main.html

נוער יחד הוא פרויקט למען בני נוער בעלי לקות ראייה או עיוורון מגילאי 10 עד 21, הלומדים במסגרות חינוך רגילות ברחבי הארץ. "נועד יחד" נותנת אפשרות לעשיית פעילות חינוכית במסגרת לא פורמלית. העמותה שייכת למוסד בית חינוך עיוורים בירושלים ושם היא מקיימת את רוב פעילותה. פרט לעבודה המשותפת עם הגורמים השונים בבית חינוך עיוורים, עבדה יחדיו עם עמותת "אופק לילדינו", משרד החינוך ומשרד הרווחה.

היסטוריה

"נוער יחד" הוקם בקיץ 2000, על מנת לספק לבני נוער לקווי ראיה ועיוורים הלומדים במערכות החינוך הרגילות אפשרות להיחשף, ליצור קשר ולחוות תחושה של שווה בין שווים. הפרויקט הוקם ביוזמת חיים רשלבך, מנכ"ל בית חינוך עיוורים בירושלים דאז, אשר מינה לראש הפעילות את שבי דויטש, היום מנכ"ל בית חינוך עיוורים. לרעיון חברו משרד החינוך, בראשות המפקחת על העיוורים, ברכה ברכה, משרד הרווחה, באחריות יוסי קורסיה, עמותת "אופק לילדינו" (הורים לילדים לקווי ראיה ועיוורים), ברשותה של גילה זידל וארגון הג'וינט. בתחילה, היה הפרויקט ניסיוני בלבד ומנה שלושים וחמישה בני נוער לקויי ראייה ועיוורים מכל רחבי הארץ. במשך השנים לקחו חלק פעיל ב"נוער יחד" מתנדבים ומתנדבות רבים - בנות שירות לאומי מטעם בית חינוך עיוורים, בני ישיבות הסדר ומכינות מכל הארץ וכן חניכים מתוך "נוער יחד" אשר הדריכו בקבוצות הצעירות.

בשנים 2003-2000 העמותה קיימה שלוש פעילויות מרכזיות בשנה: מפגשים בחופשת חנוכה, בחופשת פסח ובחופשת הקיץ. ב-2004, נוספו לקיום שלושת המפגשים הגדולים, ארבע שבתות, לרב בבית חינוך עיוורים, וכן מפגשים אזוריים – בצפון, במרכז ובדרום – בהם לקחו חלק החניכים המתגוררים באותו האזור. בשנת 2005 שאבי דויטש, מנהל "נוער יחד", רצה להרחיב את פעילות העמותה ופנה לארגוני עיוורים בארצות הברית למען יצירת פעילות משותפת, מה שתרם להגעתם לארץ של שני בני נוער עיוורים מארצות הברית, שלקחו חלק פעיל במפגש בחופשת הקיץ.

מספר החניכים הגיע ל-120 בשנת 2006, והצוות המקצועי ברשות העובדת הסוציאלית, סולי חסיד, החליט לפצל את הקבוצה לפי גילאים - חטיבה צעירה, חטיבה עליונה (תיכון) ובוגרים. עם השנים העמותה הלכה והתרחבה ואנשי המקצוע קבעו שלמען יחס אישי לכל חניך והתאמת תכנים לפי גיל צריך לפצל שוב את הקבוצות. ב-2009 הקבוצות פוצלו לכיתות ז'-ח', ט'-י', יא'-יב' ובוגרים.

ב-2010 חגג "נוער יחד" עשור להקמתו. לקראת מאורע זה, אשר התרחש ב-22.7.10 חברו מספר חניכים ומתנדבים מתוך העמותה כדי לארגן זאת. האירוע כלל את ההצגה "נקודת מבט", בכיכובם של חלק מהחניכים ובבימויה של חדוה מאירה כחלון, שהתנדבה בארגון, ההצגה עסקה בעולמם של בני נוער עיוורים ולקווי ראיה והמחישה לצופים בה רגעים, חוויות ורגשות שונים של נוער זה. כמו כן כלל אירוע העשור עיתון ודיסק שהופקו במיוחד. לאירוע הוזמנו חניכים, רכזים ומתנדבים שלקחו חלק בפעילות "נוער יחד" מאז הקמתו.

"נוער יחד" הוסיף והתרחב וכיום מונה הארגון שש קבוצות בשמות רמון,סיני, ארבל, גולן, חרמון, תבור וגלבוע וכן, את פעילותה של קבוצת "באבא" - חניכים מתוך הארגון שנפגשים באופן קבוע מדי שבועיים, על מנת להתחזק, ללמוד ולהבין את הכוחות הטמונים בהם.

פעילות

פעילות הארגון משלבת בתוכה מפגשים בבית חינוך עיוורים בעלי תוכן סדנאי וחינוכי וטיולים בכל רחבי הארץ בעלי אופי אתגרי. פרט לכך ישנם פעילויות מיוחדת כמו גדנ"ע, מסע ישראלי וימי התנדבות המותאמים לצרכיהם של חניכי הארגון. הפעילות מתרחשת בכל ימי השנה וכוללת שלושה מפגשים גדולים (חנוכה, פסח והחופש הגדול) וכן ארבע שבתות בשנה בנוסף לכך מתרחשים פעם בשבועיים מפגשים הנקראים "בתי קפה" בהם מגיעים החניכים לבית חינוך בירושלים כדי להיפגש עם חבריהם מכלל הקבוצות השונות ולדבר על נושאים שבקבוצת השווים הזו, יבינו אותם. כלל הפעילויות כוללות אין באופן ממשי, ואין באופן עקיף, נושאים הקשורים להתמודדות עם לקות הראייה, העיוורות והשלכותיהם על חייהם של בני הנוער. – נושאים כמו מצב חברתי, מציאת בני זוג, התנדבות לצבא, זכויות המגיעות בשל בעיית הראייה והעיוורות, אתגרים פיזיים ועוד.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
נוער יחד26422775