נובי גוד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

נובִי גוֹדרוסית: Новый Год, "השנה החדשה") הוא חג לציון תחילתה של השנה האזרחית. החג נחוג במדינות ברית המועצות לשעבר בלילה שבין ה-31 בדצמבר ל-1 בינואר. החג נחוג גם בידי מהגרים ממדינות ברית המועצות לשעבר ובני משפחתם במדינות שונות בעולם, בהם חלק מהעולים מברית המועצות מאז שנות ה-90 למדינת ישראל.

רקע

חג המולד נחוג בכנסייה הפראבוסלאבית ב-25 בדצמבר כחג דתי בעל תכנים דתיים. בשל העובדה שהכנסייה חוגגת את החגים לפי לוח השנה היוליאני, הרי שבלוח השנה הגרגוריאני חלים החגים 13 יום מאוחר יותר, כלומר ב-7 בינואר וב-14 בינואר, בהתאמה. בלוח השנה הליטורגי של הכנסייה חל ראש השנה ב-1 בספטמבר.

את חגיגות השנה החדשה ב-1 בינואר הביא לאימפריה הרוסית הצאר פיוטר הראשון בשנת 1699, כאשר ניסה לקרב את הקיסרות הרוסית לעולם המערבי בו הוא שהה תקופה ארוכה מחייו. פיוטר הראשון הוציא צו על פיו האימפריה תאמץ את ספירת הנוצרים.

נובי גוד בישראל

בישראל, חלק מהעולים ממדינות ברית המועצות, וילדיהם שנולדו בישראל, נוהגים לחגוג בקרב המשפחה והחברים את הנובי גוד.

בשלהי שנות ה-90, אפשר צה"ל לראשונה לחיילים יוצאי ברית המועצות לשעבר לקבל יום חופשה כדי לחגוג את נובי גוד עם משפחותיהם בביתם[1].

ב-2011 אישרה הכנסת את הוספת ה-1 בינואר כיום בחירה, במסגרת תיקון חוק חופשה שנתית בתאריכים ייחודיים[2].

במספר ערים בישראל הועלו הצעות שונות לייסד חגיגות נובי גוד בצורה רשמית בכל שנה, ולהכיר בחג כנכס תרבותי של יוצאי ברית המועצות. הצעות שלא התקבלו[3][4][5][6].

היהדות החרדית והדתית מתנגדת למכירת היולקה ושאר סממני החג בפרהסיה, עקב כך שמדובר במנהגי גויים ובהתבוללות[6].

לפי מסורת רבת-שנים של רוסיה, נשיא רוסיה נושא נאום חגיגי קצר אשר משודר בטלוויזיה הממלכתית מספר דקות לפני החצות. בישראל נוהג זה אומץ בידי ערוץ 9, שמשדר בדרך כלל נאום ברכה מפי הנשיא או ראש הממשלה או שר בכיר. כך למשל, בשנת 2013 שודרה ברכה מפי שר הכלכלה נפתלי בנט[7], ואילו בשנת 2015 היה זה ראש הממשלה בנימין נתניהו[8].

ראו גם

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

נובי גוד30210047