נאוטילוס (צוללת, 1800)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שרטוט של הצוללת
דגם של הצוללת במוזיאון בשרבור

נאוטילוס (Nautilus) הייתה צוללת צבאית נסיונית שתוכננה ונבנתה על ידי רוברט פולטון והושקה ב-1800. היא נקראה על שם הרכיכה נאוטילוס. לאחר מכן נקראו צוללות נוספות בשם "נאוטילוס" על שמה, כולל הצוללת הבדיונית מספרו של ז'ול ורן, 20,000 מיל מתחת למים והצוללת הגרעינית הראשונה נאוטילוס[1].

תכנון ובנייה

הצוללת תוכננה בין השנים 17931797 על ידי הממציא האמריקאי רוברט פולטון עבור הרפובליקה הצרפתית הראשונה. הוא הציע את התכנון פעמיים לדירקטוריון (הנהלת הרפובליקה), שסירב לממן את הצוללת כל עוד לא טיבעה ספינה בריטית. לבסוף הסכים משרד הימיה לממן את בניית הצוללת, בהסכמתו של נפוליאון בונפרטה, בין השאר בשל השתדלותו של לפלס. הצוללת נבנתה בין השנים 1797 - 1799 במספנה ברואן. הצוללות הושקה לנהר הסיין ליד רואן ב-29 ביולי 1800. לאחר מכן הוסעה הצוללת לנמל לה הבר, שם התחרתה עם סירת משוטים שנעה מעל פני המים. הצוללת סיימה את מעבר 110 המטרים של מסלול ההתחרות שתי דקות לפני הסירה.

מבנה הצוללת ותפקודה

צורת הצוללת היה כשל טיפה מאורכת עם מבנה כיפתי, ששימש כמגדל פיקוד, ניווט, תצפית ואף לכניסה ויציאה. אורך הצוללת היה 6.47 מטרים ורוחבה בנקודה הרחבה 1.93 מטרים. גופה היה עשוי צלעות עץ שצופו בלוחות נחושת. היא הונעה ידנית מתוך גוף הצוללת באמצעות מדחף עץ. שני לוחות עץ שימשו כהגה כיוון והגה עומק. בעת ציפה נפתח מעל הצוללת מפרש מתקפל. עבור כניסת חמצן שימש שנורקל עשוי עור, שהיה נסגר בעת צלילה.

הצוללת תוכננה במטרה לשנע ולהטיל מוקשים ימיים שכונו "פגרים" או "טורפדו". מנגנון מיוחד כעין רובה בראש הכיפה יועד לירות כעין צִלְצָל על מנת שיינעץ בתחתית העץ של ספינת אויב ויצמיד לה "קוף מחט" בו מושחל כבל ארוך עם מוקש, מתיחת הכבל תוך כדי התרחקות הצוללת הייתה מצמידה את המוקש לתחתית כלי השיט ולבסוף גורמת לפיצוצו במגע עם כלי השיט. פולטון הדגים את המנגנון הן לממשלת צרפת והן לממשלת בריטניה, אך הרעיון לא זכה להתקבל. במסגרת הניסויים צללה הצוללת לעומק של כ-8 מטרים והצליחה לפוצץ מפרשית.

פולטון סיכם את הנושא בספר ב-1810 שנקרא "Torpedo war and submarine explosions"‏[2].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נאוטילוס בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

נאוטילוס (צוללת, 1800)36989704Q1500360