מתא"ם
מתא"ם הוא מבחן מיון לתארים מתקדמים בפסיכולוגיה, שנערך על ידי המרכז הארצי לבחינות ולהערכה בישראל. בחינת המתא"ם הוחלה לראשונה בשנת 2000.
מבנה המבחן
המבחן מורכב משני פרקים: פרק העוסק בשיטות מחקר בפסיכולוגיה, ומשקלו 30% מהציון ופרק העוסק בהבנה ובניתוח של מאמרים מתחומי הפסיכולוגיה השונים, שפורסמו בכתבי עת מדעיים. משך המבחן הוא כ-5 שעות. בדומה לציוני הבחינה הפסיכומטרית, גם במבחן המתא"ם הציונים הם יחסיים, כלומר משקפים את הישגי הנבחן ביחס לשאר הנבחנים. הציונים המדווחים הם ציוני תקן כשהממוצע הוא 100 וסטיית התקן היא 20. הציונים נעים בין 50 לבין 150. מבחן המתא"ם נערך פעם אחת בשנה, בחודש אוקטובר, לפני תחילת שנת הלימודים האקדמית.
משמעות המבחן
הגשת הציון במבחן המתא"ם הוא חלק מתהליך המיון שעוברים המועמדים ללימודים בכל המגמות הטיפוליות בארץ. ברוב האוניברסיטאות, משמש הציון גם למיון לקראת הקבלה ללימודים במגמות החברתיות והמחקריות. על אף שהמשקל היחסי שניתן לציון המתא"ם במיון המועמדים (לעומת שאר הנתונים) משתנה בין המוסדות השונים, ברוב האוניברסיטאות ציון המתא"ם הוא המדד המשמעותי ביותר במיון המתמודדים. הציון בבחינת מתא"ם תקף לצורך הרשמה לשלוש שנות הלימודים הבאות לאחר הבחינה. לדוגמה, תוצאות מתא"ם במועד 2019 תקפות אפוא לנרשמים לתשפ"א (2021-2020), תשפ"ב (2022-2021), ותשפ"ג (2023-2022).
המתא"ם בוחן יכולות מחקריות בלבד ואינו בוחן את כשירות המועמד למקצוע טיפולי מבחינה אישיותית.
קישורים חיצוניים
- בחינת קבלה ללימודי תואר מתקדם - פסיכולוגיה - מתא"ם, באתר המרכז הארצי לבחינות והערכה
- דפנה ליאל, הדרך הארוכה למקצוע הפסיכולוגיה, באתר מאקו, 9 באפריל 2012
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] מתא"ם28717124