משחק גלילה צדדית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

לכידת מסך מתוך משחק הגלילה הצדדית "Secret Maryo Chronicles"

משחק גלילה צדדיתאנגלית: Side-Scrolling video game) הוא משחק וידאו בו דמות השחקן ועולם המשחק נראים כל העת מזווית צדדית בעוד שהמסך עוקב אחר דמות השחקן כאשר היא נעה ברחבי עולם המשחק. משחקי גלילה צדדית יכולים להיות הן דו-ממדיים, כמו המשחק האחים סופר מריו, והן תלת-ממדיים, כמו המשחק LittleBigPlanet. המעבר ממשחקים שהכילו גרפיקה עם מסך סטטי למשחקים עם גרפיקה שהכילה גרפיקה נגללת, במהלך תקופת תור הזהב של אולמות הארקייד והדור השלישי של קונסולות המשחקים, היווה זינוק משמעותי בעיצוב משחקי וידאו, בדומה למעבר לגרפיקת תלת-ממד במהלך הדור החמישי של קונסולות המשחקים.[1]

תמיכת חומרה לרקעי גלילה חלקים נבנית לתוך משחקי ארקייד, לכמה קונסולות משחקים ולמחשבים אישיים. בין הדוגמאות לכך נמנים מחשבי 8-ביט של חברת אטארי ושל Nintendo Entertainment System, וכן קונסולות 16-ביט כדוגמת Super Nintendo Entertainment System וכן סגה ג'נסיס. קונסולות אלה של 16-ביט הוסיפו שכבות רבות, בהן ניתן לגלול באופן עצמאי ליצירת אפקט של גלילת פרלקסה.

שימוש נפוץ בפורמט של גלילה צדדית נמצא במשחקי פלטפורמה כדוגמת האחים סופר מריו משנת 1985. הפורמט פופולרי גם בסוגות משחקים אחרות כמו משחקי מכות ("Battletoads") או משחקי יריות ("Gradius" (אנ') ו-"R-Type"). מידת הוספתה של הגלילה הצדדית לתוך המשחק תלויה במשחק עצמו, כאשר לעיתים קרובות המסך יגלול ימינה או שמאלה בהתאם למהירותה ולכיוונה של דמות השחקן. במשחקים או שלבים אחרים, המסך יעקוב אחרי השחקן אך יגלול רק קדימה ולא אחורנית, ולכן אי אפשר לבקר באותו מקום פעם נוספת. כמה משחקים כוללים גלילה צדדית שנעה בקצב אחיד, ונדרש מהשחקן לעמוד בקצב כדי לשרוד. מצב זה נקרא בשם "גלילה אוטומטית" (auto-scrolling). המסך במשחקי Shoot 'em up כמו R-Type (אנ') נגללים בעצמם. סדרת משחקי מריו משתמשים בשלושת מצבי הגלילה הצדדית.

בדרך כלל, המסך שבמשחק גלילה צדדית כולל מצלמה שמתמקדת בדמות השחקן. משחקים אחרים מכוונים את המצלמה יחד עם תנועת הדמות, מה שגורם לדמות להתמקם שלא במרכז המסך ובכך להראות יותר מרווח ופרטים בכיוון אליו היא רצה.

משחק יכול להשתמש במכניקת הגלילה הצדדית מבלי להיחשב כמשחק וידאו בגלילה צדדית. דוגמה למשחק כזה היא משחק זירת קרב מרובת משתתפים בשם Awesomenauts (אנ'), שבו נעשה שימוש במכניקת גלילה צדדית היות שמטרת המשחק לא בהכרח מושגת באמצעות טכניקה זו.

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ IGN Presents the History of SEGA, Travis Fahs, June 14th 2012


ערך זה הוא קצרמר בנושא משחקים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

משחק גלילה צדדית38784175Q1223895