משבר בני הערובה בבית הכנסת בית ישראל בטקסס
משבר בני הערובה בטקסס אירע בין 15 בינואר ל-16 בינואר 2022 כאשר גבר חמוש ברובה השתלט על בית כנסת של קהילה יהודית רפורמית (קהילת בית ישראל) בעיר קוליוויל (אנ') בטקסס והחזיק בארבעה מתפללים, ביניהם רב הקהילה צ'ארלי סיטרון וואקר כבני ערובה.
החוטף דרש לשחרר מהכלא את עאפיה סידיקי, מחבלת איסלאמית ממוצא פקיסטני שנידונה ל-86 שנות מאסר בניסיון לרצוח חייל אמריקני.
תשע שעות מאוחר יותר, שוחרר אחד מבני הערובה, וכעבור 12 שעות פרץ צוות מיחידת חילוץ בני הערובה של ה-FBI לבית הכנסת, שיחרר את שאר בני הערובה והרג את החוטף.
ב-FBI אמרו כי החוטף התמקד בנושא שאינו קשור ישירות לקהילה היהודית, וכי אין אינדיקציה לכך שהוא קשור לרשת טרור רחבה יותר.
רקע
קהילת בית ישראל הוקמה רשמית ב-1999 עם 25 משפחות חברים ושייכות לאיחוד הקהילות העבריות האמריקאיות, כיום האיחוד של היהדות הרפורמית. בית הספר הדתי בקולוויל נפתח עם 75 ילדים רשומים וכיום הקהילה מונה למעלה מ-60 משפחות ויותר ממאה ילדים.
בערב פסח בשנת 2019, התרחש אירוע ירי על רקע אנטישמי בבית הכנסת של חב"ד בעיירה פאווי שבפרברי סן דייגו שבקליפורניה. באירוע נרצחה לורי גילברט קיי בת ה-60. עוד שלושה בני אדם נפצעו באירוע, ביניהם רב בכיר בקהילת חב"ד שבעיר, ישראל גולדשטיין שנורה בידיו. על פי דיווחים שיצאו מבית החולים נפצעה גם ילדה כבת 8 שנפצעה מרסיס[1].
משבר בני ערובה
ב-15 בינואר 2022 בשעה 10:41 במהלך תפילת השבת, פרץ גבר חמוש ברובה לבית הכנסת של היהודית רפורמית (קהילת בית ישראל) בעיר קוליוויל בטקסס.
בגלל התפשטות נגיף האומיקרון הועברה רוב הפעילות של הקהילה לזום ובתפילת שבת בבוקר לא נכחו הרבה אנשים. באותו בוקר הגיעו רק 4 אנשים למבנה. במהלך האירוע הוא הסכים לשחרר את אחד מבני הערובה, אחד מהמבוגרים יותר.
בשידור חי בדף הפייסבוק של בית הכנסת הרפורמי הוא נשמע מדבר בטלפון עם נציגי המשטרה ומאיים עליהם שלא ייכנסו למקום. "אם מישהו ינסה להיכנס לבניין הזה, אני אומר לכם, כולם ימותו". השידור החי מבית הכנסת בטקסס נקטע מעט לפני השעה 14:00.
כוחות גדולים של המשטרה יחד עם יחידות מיוחדות ללוחמה בטרור ולחילוץ בני ערובה וכן סוכנים של ה-FBI הוזעקו למקום וניהלו את המשא ומתן. השטח הסמוך לבית הכנסת פונה והתושבים בסביבה הקרובה התבקשו שלא להגיע לאזור.
במהלך המגעים בין ה-FBI לחוטף, רשת CNN דיווחה כי החוטף שוחח עם רבנית מוכרת מניו-יורק, וסיפר לה על מי שלטענתו היא אחותו, היושבת במאסר פדרלי, ולטענתו הופללה.
המחבלת, עאפיה סידיקי, היא מחבלת איסלאמית ממוצא פקיסטני המוחזקת במאסר בבית כלא פדרלי בטקסס לא רחוק מבית הכנסת בו התרחשה החטיפה, לאחר שהשתתפה בפיגוע נגד חיילים אמריקנים, נעצרה על ידי הצבא האמריקאי באפגניסטן ונגזרו עליה 86 שנות מאסר.
בתגובה, עורכת דינה של המחבלת, מרווה אלביילי אמרה כי אין לה כל קשר לאירוע וכי האסירה "לא מעוניינת בשום אקט אלים שיבוצע בשמה".
שחרור בני הערובה
תשע שעות מאוחר יותר, אחד מבני הערובה שוחרר, וכעבור 12 שעות צוות מיחידת חילוץ בני הערובה של ה-FBI פרץ לבית הכנסת ושיחרר את שאר בני הערובה. חברת הקונגרס האמריקאית, בת' ואן דוין, אישרה לכתבים ב- "Fort Worth Star-Telegram" כי התוקף מת.
ב-FBI אמרו כי החוטף התמקד בנושא שאינו קשור ישירות לקהילה היהודית, וכי אין אינדיקציה לכך שהוא קשור לרשת טרור רחבה יותר[2].
חקירת האירוע
החוטף, אכרם, בריטי איסלאמי בן 44 ממוצא פקיסטני. הגיע לארצות הברית באופן חוקי בדצמבר 2021, והתגורר בבלקבורן, בלנקשייר 18[3].
את האקדח קנה בבוקרו של אירוע החטיפה.
ב-FBI אמרו כי החוטף התמקד בנושא שאינו קשור ישירות לקהילה היהודית, וכי אין אינדיקציה לכך שהוא קשור לרשת טרור רחבה יותר.
במסגרת חקירת האירוע, נעצרו שני בניו של המחבל בבריטניה בחשד שהיו בקשר איתו במהלך האירוע[4].
מהקהילה המוסלמית בבלקבורן נמסרה הודעה בשם משפחת אכרם[5] לפיה הוא לוקה בבעיות נפשיות[6].
תגובות לאירוע
- שרת החוץ הבריטית ליז טראס גינתה את התקרית, וכינתה אותה מעשה טרור אנטישמי[7].
- הוושינגטון פוסט דיווח כי התקרית זעזעה קהילות יהודיות בארצות הברית וברחבי העולם.
- תומכי אל-קאעידה בולטים תיארו את חטיפת בני הערובה כ"מעורר השראה" וכאזהרה לאויביהם.
- הליגה נגד השמצה פרסמה דו"ח המתעד תיאוריות קונספירציה בקשר למשבר, כולל טענות לפיהן התקרית הייתה עבודה פנימית של ממשלת ארצות הברית. תומכי תנועת הקונספירציה הפוליטית של הימין הרדיקלי בארצה"ב כינו את בני הערובה "שחקני משבר QAnon"[8].
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ החטיפה בבית הכנסת בטקסס: כל בני הערובה שוחררו בחיים, החוטף נהרג
- ^ "תפילותינו נענו": אחרי יותר מ-12 שעות, כל בני הערובה בבית הכנסת בטקסס שוחררו בשלום; החוטף נהרג
- ^ FBI identifies hostage-taker at Texas synagogue
- ^ סוכנויות הידיעות, האירוע בבית הכנסת בטקסס: שני בני הנוער שנעצרו הם בניו של החשוד במעשה, באתר מעריב אונליין, 17 בינואר 2022
- ^ אחיו של אכרם, גולבר אכרם
- ^ Synagogue Hostage-Taker Had ‘Mental Health Issues,’ Brother Says
- ^ Texas synagogue hostage-taker was British
- ^ Extremists Respond to Colleyville Hostage Crisis with Antisemitism, Islamophobia
34812775משבר בני הערובה בבית הכנסת בית ישראל בטקסס