מרי אזרחי
מרי אזרחי הוגדר על ידי ג'ון רולס כ"פעולה ציבורית, בלתי אלימה, מצפונית אך פוליטית ומנוגדת לחוק, הנעשית בדרך כלל כדי לחולל שינוי בחוק או במדיניות הממשלה" (ג'ון רולס, מרי אזרחי, בתרגום אביבה גורן). המרי הוא מחאה של אזרחים כנגד מעשי השלטון ומדיניותו, מעשים שלדעתם נוגדים את הבסיס החוקי של המדינה. מחוללי מרי אזרחי מקבלים את הלגיטימיות של השלטון, אך לא את מעשיו והם מנסים לשנות את פעולות השלטון. מרי אזרחי נבדל מהפיכה בכך שמבצעי הפיכות אינם מקבלים את הלגיטימיות של השלטון, ומנסים להחליפו תוך שימוש בכוח. הוגים רבים, הגדירו אף הם את המרי האזרחי ועל אף השונות בהגדרות, הם מסכימים כי מדובר בפעולה בלתי חוקית של אזרח כלפי ממשלו שלו.
מקור המרי האזרחי הוא לרוב תחושה של סתירה בין חוק המדינה לבין חוק מוסרי שנתפס בעיני המוחים כחוק עליון על חוקי האדם וכחוק אוניברסלי. דרך מימוש המחאה תהייה לרוב הפרה סמלית ומכוונת של אותו חוק נגדו מוחים וזאת תוך נכונות לשאת בעונש על הפרה זו.
מאפייני המרי האזרחי
- המרי האזרחי הוא בראש ובראשונה אקט פוליטי: מטרתו הראשונה היא שכנוע הרוב בצדקת המרי. המרי פונה לחוש הצדק של הציבור.
- מבצעי מרי אזרחי עשויים להיעזר בבתי משפט, אך לא יקבלו פסק דין של בית משפט הנוגד את דעתם.
- המרי האזרחי הוא פעולה פומבית המהווה פניה לרוב. המרי האזרחי אינו יכול - ואף אינו מנסה למנוע את המעשים עליהם המחאה.
- המרי האזרחי אינו אלים, היות שאלימות נוגדת את הצגתו של המרי כפניה לדעת הרוב, וכן בשל המודעות לחוסר היכולת למנוע, גם על ידי פעולה אלימה, את מעשי הממשלה.
- המרי מקפיד על "אי ציות לחוק בגבולות הנאמנות לחוק" (רולס): היות שהמרי רואה את הממשלה ואת חוקי המדינה (מלבד נשוא המחאה) כלגיטימיים, לא ינקטו פעולות המנוגדות מהותית את חוקי המדינה.
לפיכך, מרי אזרחי בא לידי ביטוי בפעולות שקטות יחסית אך מאורגנות היטב של סרבנות, הבנויה בעיקר על הימנעות מביצוע פעולות שהשלטון דורש: הימנעות משירות בצבא, הימנעות מתשלום מסים, שביתה כללית וכדומה, ועד פעולות אקטיביות יותר: הפגנות, שריפת צמיגים, חסימת כבישים וכדומה.
מרי אזרחי ייתכן במדינות דמוקרטיות, המגלות סובלנות כלפיו, אך במקרים מסוימים גם תחת שלטון כיבוש. ישנם מקרים נדירים - כמו בתחילת מלחמת האזרחים האמריקנית, בהם מתדרדר מרי אזרחי למלחמת אזרחים של ממש.
מקרים ידועים של מרי אזרחי
- סירובן של שלוש עשרה המושבות האמריקניות לשלם את מיסי הכפייה הבריטיים, דבר שהוביל לבסוף למלחמת העצמאות של ארצות הברית. ספק אם מדובר במרי אזרחי שכן היה זה מאבק לעצמאות הנראה יותר כמרד מאשר כמרי אזרחי.
- מאבקו של גנדי בשלטון הבריטי בהודו: זהו מקרה חריג של מאבק לעצמאות על ידי מרי אזרחי. ספק אם זהו מרי אזרחי - מדובר במרד לא אלים כלפי השלטון והחוק הבריטיים.
- מאבקו של מרטין לותר קינג למען שוויון זכויות לאפרו-אמריקאים בארצות הברית.
- ההתנגדות בארצות הברית למעורבות במלחמת וייטנאם.
ראו גם
לקריאה נוספת
- חמי בן נון, מרי אזרחי, (מהדורה עדכנית) הוצאת רסלינג, יולי 2014
- פיטר סינגר, מוסר הלכה למעשה, ירושלים: מאגנס, 2009
- הנרי דייוויד תורו, אי-ציות אזרחי, תורגם מאנגלית על ידי דפנה לוי, הוצאת רסלינג, 2006
- ג'ון רולס, תאוריה של צדק
קישורים חיצוניים
- חמי בן נון, מרי אזרחי, באתר משרד החינוך.
23218368מרי אזרחי