מרינה רסקובה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרינה מיכאילובנה רסקובה
Мари́на Миха́йловна Раско́ва
לידה 28 במרץ 1912
מוסקבה, האימפריה הרוסית
נהרג 4 בינואר 1943 (בגיל 30)
מחוז סרטוב, ברית המועצות
השתייכות חיל האוויר הסובייטי
תקופת הפעילות 19381943 (כ־5 שנים)
דרגה מיור
תפקידים בשירות
מפקד רגימנט אווירי
פעולות ומבצעים
מלחמת העולם השנייה
עיטורים
גיבור ברית המועצות
עיטור לנין עיטור לנין עיטור המלחמה הפטריוטית הגדולה מדרגה ראשונה

מרינה מיכאילובנה רסקובהרוסית: Мари́на Миха́йловна Раско́ва;‏ 28 במרץ 19124 בינואר 1943) הייתה חלוצת טיס בברית המועצות. במהלך מלחמת העולם השנייה הקימה יחידות מטוסי קרב שהורכבו מנשים. גיבורת ברית המועצות.

ביוגרפיה

נולדה בשם מרינה מלינינה במוסקבה לאב זמר אופרה ואמרגן ולאם מורה. אביה נהרג בתאונת דרכים כשהייתה בת 7. לאחר סיום בית ספר תיכון החלה ללמוד בקונסרבטוריון של מוסקבה. היא חלתה בדלקת האוזן האמצעית, אשר פגעה בשמיעה שלה מה שמנע ממנה להיות זמרת. היא החלה לעבוד כלבורנטית במפעל לייצור צבעים. בשנת 1931 החלה לעבוד באחת המעבדות של אקדמיית חיל האוויר במוסקבה. במהלך עבודתה באקדמיה החלה ללמוד בה, במגמת ניווט. בשנת 1933 עברה בהצלחה את מבחני ההסמכה והפכה לנווטת הראשונה בחיל האוויר הסובייטי. כנווטת השתתפה בטיסות ניסוי באקדמיה. בשנת 1935 השלימה הסמכה לטיס. בשנת 1936 החלה להדריך את צוערי טיס באקדמיה. בפברואר 1937 עברה באופן רשמי מחיל האוויר לנ.ק.ו.ד., שם הועסקה כיועצת בנושאי תעופה. המשיכה לטוס במקביל לעבודה בנ.ק.ו.ד - הא השתתפה בכמה טיסות ארוכות טווח כנווטת. בספטמבר 1938 היא לקחה חלק בטיסה ארוכת טווח במיוחד : ממוסקבה לקומסומולסק על אמור, מרחק של כ-6000 קילומטר. את הטיסה ביצע צוות שהורכב מנשים בלבד ומטרתו הייתה לשבור שיא עולמי של אורך הטיסה במטוס, המופעל בידי צוות נשי. בהתקרב המטוס אל היעד הראות הפכה ללקויה ורסקובה התקשתה להמשיך לנווט את המטוס. הדלק כמעט אזל וקברניט החליטה שהיא תבצע נחיתת אונס. במטוס, בו בוצעה הטיסה, תא הנווט היה ממוקם מתחת לבטן המטוס והיה חשש כי במקרה של נחיתת אונס התא ירוסק והנווטת שבתוכו תימחץ למוות. לכן, רסקובה צנחה מן המטוס, לפני שהצוות החל בנחיתה. משב רוח חזקה הרחיק אותה ממקום הנחיתה. הוא נאלצה לשרוד במשך 10 ימים בתוך היער, עד שהמחלצים מצאו אותה. כל הצוות נסע חזרה למוסקבה, שם הן התקבלו כגיבורות. ב-2 בנובמבר 1938 הוענק לשלושת חברות הצוות תואר גיבור ברית המועצות. בכך הן הפכו לשלוש הנשים הראשונות, בעלות תואר זה.

לאחר הפלישה הנאצית לברית המועצות ביקשה מרינה רסקובה לעבור מנ.ק.ו.ד. בחזרה לחיל האוויר. בקשתה נענתה בחיוב. מרינה רסקובה פעלה באופן נמרץ להקמת יחידות בחיל האוויר הסובייטי שתורכבנה מנשים. היא ניצלה את היכרותה האישית עם יוסיף סטלין ובעזרתם הצליחה לקבל את הסכמת הפיקוד הבכיר של חיל האוויר להקמת שלושה רגימנטים של נשים טייסות. כל הצוותים, צוותי הקרקע, המכונאות והחימוש הורכבו מנשים בלבד: רגימנט מס' 586 (מטוסי יירוט מדגם יאק-1), רגימנט מס' 587 (מפציצי צלילה מדגם פטליאקוב Pe-2), רגימנט מס' 588 (מפציצי לילה מדגם Po-2). בתחילת 1942 מונתה רסקובה לפקד על רגימנט מס' 587 והחלה בהקמה והאימון שלו. בסיס היחידה היה ליד עיר אנגלס במחוז סרטוב. הקמה, גיוס ואימון הצוותים הסתיימו בנובמבר 1942. הרגימנט הופנה לחזית סטלינגרד. ב-2 בינואר 1942 טסו כל מטוסי היחידה (מלבד 3) לבסיס החדש שלהם בקרבת סטלינגרד. שלושה מטוסים לא השתתפו בטיסה, בשל בעיות טכניות בהם (כולל מטוסה של רסקובה). מרינה רסקובה שבה מהבסיס החדש כעבור יומיים כדי להוביל את שלושת המטוסים הנותרים אל הבסיס החדש. טיסת חזרה התעכבה בשל הרוחות החזקות וסערת שלג. לקראת צהריי היום של 4 בינואר 1943 פסקה סערת השלגים, אך הרוחות לא נחלשו. רסקובה החליטה לא להמתין לשמזג אוויר נוח יותר- היא נתנה פקודה להמראה. במהלך הטיסה נתקלו שלושת המטוסים בקבוצת עננים סמיכים, רסקובה נתנה פקודה להמשיך במסלול המתוכנן. אל הבסיס החדש בקרבת סטלינגרד הגיע רק מטוס אחד מתוך השלושה. יום למחרת אותר בשטח צוות של המטוס השני - הטייסים הצליחו לבצע נחיתת אונס וכל אנשי הצוות שרדו את הנחיתה. מטוסה של מרינה רסקובה נעלם. שרידי מטוסה התגלו ב7-בינואר 1943- בתוך השרידים נמצאו גופות שלה ושל אנשי צוותה. גופתה הוטסה למוסקבה, שם היא נקברה בטקס ממלכתי בבית הקברות של חומת הקרמלין.

חיים אישיים

בשנת 1930 היא התחתנה עם מהנדס בשם סרגיי רסקוב (לכן שינתה את שם משפחתה לרסקובה). בשנת 1931 נולדה להם בת. בני הזוג התגרשו בשנת 1935.

הנצחה

  • רגימנט האווירי, עליו פיקדה רסקובה, נקרא על שמה.
  • ספינת משא של הצי הסוחר נקראה על שמה
  • בערים סרטוב ואנגלס הוצבו אנדרטאות לזכרה.
  • רחובות וכיכרות במוסקבה ובערים נוספות בברית המועצות נקראו על שמה (נכון להיום רחובות על שמה נשארו רק ברוסיה – בשאר מדינות ברית המועצות לשעבר השמות שונו).
  • בברית המועצות וברוסיה הונפקו בולי דואר לזכרה.
  • בעיר סרטוב בית ספר תיכון נושא את שמה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרינה רסקובה בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מרינה רסקובה40806338Q49463