מפת בינטינג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מפת בונטינג)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפת העולם בצורת תלתן (אוסף המפות על שם ערן לאור)

מפת בינטינגגרמנית: Bünting) היא מפת עולם שצוירה על ידי הכומר, התאולוג והקרטוגרף הפרוטסטנטי היינריך בינטינג ופורסמה בספרו "מסע דרך ספרי הקודש" (Itinerarium Sacrae Scripturae) בשנת 1581. המפה זכתה לפופולריות רבה ולגרסאות רבות, אך עותק מקורי אחד שלה שמור בספרייה הלאומית בירושלים, באוסף המפות על שם ערן לאור.

תיאור המפה

המפה היא מפה פיגורטיבית, המתארת את העולם בדמות תלתן תלת עלי, שירושלים במרכז המפה. התלתן הוא חלק מסמלה של העיר הגרמנית הנובר, שבה נולד בינטינג, וכן מסמלת את השילוש ה"קדוש" בנצרות. הדבר רשום בגרמנית (בכתב גותי) בכותרת המפה "העולם בדמות עלה התלתן, סמלה של עיר הולדתי מכורתי - הנובר".

ירושלים ממוקמת במרכז שלוש היבשות, כאשר לכל יבשת צבע שונה - אירופה באדום, אסיה בירוק ואפריקה בצהוב. בין אפריקה ואסיה מצוי הים האדום הצבוע אף הוא באדום ולא בכחול. בראש המפה מופיעים איים המסמלים את אנגליה ודנמרק (כנראה הכוונה לסקנדינביה) למול חופי צרפת, ובקצה השמאלי התחתון של המפה מצויה יבשת אמריקה המכונה "העולם החדש".

בשטח הים של המפה מצוירות בנות ים ומפלצות ימיות.

ביבשת אירופה מצוירת עיר אחת - רומא, ומופיעים שמות ארצות רבות. באסיה מצוירות ערים רבות ובהן דמשק, ובאפריקה שלוש ערים ובהן אלכסנדריה.

גודל המפה 38 על 30 ס"מ.

דגם פסיפס של המפה מותקן על גדר כיכר ספרא, היא כיכר עיריית ירושלים. הדגם נוצר על ידי האמן ארמאן דריאן והוקדש לכבודו של עזריאל זליג הויזדורף, חלוץ ופילנתרופ ירושלמי במאה ה-19, על ידי הקרן החדשה לירושלים לטובת תושביה. דגם נוסף של המפה מצויר על הרצפה שמתחת לפסל גלובוס המתכת בפארק טדי בירושלים.

לקריאה נוספת

  • ריכב רובין, ירושלים במפות ובמראות: מן התקופה הביזנטית ועד המאה הי"ט, נהר הוצאה לאור וכנרת בית הוצאה לאור, 1987.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
מפת בינטינג26718284