מפתח רכב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפתח לרכב במערכת ההצתה

מפתח לרכב או מפתח לרכב הוא מפתח המשמש לפתיחה ו/או התנעה של רכב. עיצובים מודרניים של מפתחות הם בדרך כלל סימטריים, וחלקם משתמשים בחריצים משני הצדדים, במקום קצוות חתוכים, כדי להפעיל את המנעול. יש לו שימושים מרובים לרכב שאיתו הוא נמכר. מפתח לרכב יכול לפתוח את הדלתות, כמו גם להפעיל את ההצתה, לפתוח את תא הכפפות וגם לפתוח את תא המטען של המכונית. חלק מהמכוניות מגיעות עם מפתח נוסף הידוע כמפתח "ספייר". מפתחות ספיירים מסוימים, במיוחד אלה השייכים לרכבים בעלי ביצועים גבוהים, מרחיקים לכת ומגבילים את תפוקת הכוח של המנוע. [1] לאחרונה, תכונות כגון אימובילייזרים מקודדים יושמו בכלי רכב חדשים יותר. מערכות מתוחכמות יותר הופכות את ההצתה לתלויה במכשירים אלקטרוניים, ולא במתג המפתח המכני. מספר מערכות אלו, כמו KeeLoq ו-Megamos Crypto הוכחו כחלשות ופגיעות להתקפות קריפטיות . [2]

מערכות כניסה ללא מפתח, המשתמשות במקלדות צמודות-דלת, שלט מפתח, מכשירי סמארט-פון וטאבלטים, או שלט רחוק במקום מפתח קלאסי, הפכו לתכונה סטנדרטית ברוב המכוניות החדשות. חלקם באמצעות חיישן קירבה ובכך דלתות הרכב נפתחות אוטומטית כאשר המכשיר מזוהה בקרבת הרכב.

חלק מהמפתחות המשכוללים לרכב הם מרכיב חובה בכדי למנוע מקרי גניבה. מרצדס בנץ למשל, משתמשת במפתח לחתוך המשתמש בקרן אינפרא אדום מקודדת המתקשרת עם מחשב המכונית, ואם הקודים תואמים, ניתן להתניע את המכונית. המפתחות הללו עשויים להיות יקרים להחלפה, ואם הם אובדים ויכולים לעלות מאות ועד אלפי שקלים.

מפתח Switchblade זהה בעצם לכל מפתח רכב אחר, למעט במראה החיצוני. מפתח Switchblade נועד להתקפל בתוך השלט כאשר הוא אינו בשימוש. מפתחות Switchblade הפכו פופולריים מאוד לאחרונה בגלל המראה הקומפקטי החכם שלהם. סוגים אלה של מפתחות נקראים גם מפתחות נשלפים או מפתחות קפיצים. מכיוון שמפתחות Switchblade מפותחים רק עבור דגמי רכב חדשים, הם מצוידים בדרך כלל בשבב משדר מתוכנת.

היסטוריה

למכוניות היו מפתחות גם בעבר, אך מפתחות ההצתה הראשונים שהפעילו גם את מנגנון המתנע הוצגו על ידי קרייזלר ב-1949.

בשנות ה-50, גרסאות מוקדמות של "מפתחות קפיצים" הדומים לסכינים נוצרו על ידי חברת Signa-Craft מניו יורק, עם אבות טיפוס שונים של יצרנית הרכב האמריקאית "מכוניות חלומות" כמו פונטיאק סטרטו-סטריק וקדילק אל קמינו.[דרוש מקור]

Signa-Craft ויצרנים אחרים כמו קרטיס, טיילור לוקס ומר קי ייצרו גם מפתחות עבור יצרנים ודגמים רבים של שנות ה-50–70 הידועים בשם "Crest Keys". אלה היו מפתחות רכב שהציגו עיבוד אמייל של הלוגו של יצרן הרכב על החרטום וצופו בזהב 14 קראט. במהלך שנות ה-60 המוקדמות, המפתחות המיוחדים הללו הפכו כל כך פופולריים עד שחברות נפט כמו Mobil, Texaco ו-Union 76 החלו להנפיק גרסאות עם לוגו משלהן כפריטי קידום מכירות עבור הלקוחות שלהן.[דרוש מקור]

בינתיים, חברות כמו בריגס וסטרטון והורד, יצרו פריטי מפתח עם לוגו של יצרנית הרכב עליהם. אלה נודעו בשם "לוגו ריק". מפתחות אלו היו זהים למפתחות המקוריים שהונפקו על ידי יצרנית הרכב, ואפשרו לבעלים לרכוש מפתחות ספיירים זהים למקור.

מופעים של חובבי רכב

חובבי רכב, שנכנסים לתערוכות תחרותיות, מנסים לשמור על מראה הרשמי של מפתחות המכונית שלהם. שופטי תערוכות רכב בררניים לרוב יתנו ציון נמוך לרכב אם אין לו סט מפתחות נכון עם הלוגו המקורי של יצרן הרכב וקוד הנעילה המוטבע עליהם. רבים מחלקי הלוגו המקוריים הללו אינם מיוצרים עוד וזמינים רק ממלאי ישן ומצטמצם. [3]

סוגים

חיתוך פנימי

מפתח חיתוך פנימי של מכונית מסוג פולקסווגן

למפתח חיתוך פנימי (המכונה גם "חיתוך לייזר") יש להב מלבני עם חריץ גלי שחותך את מרכז פני הלהב, בעומק קבוע.

בדרך כלל למפתח יש חריץ גלי זהה בגב הלהב, מה שהופך אותו לסימטרי כך שהוא עובד לא משנה באיזה כיוון הוא מוחדר. יש לחתוך מפתחות אלו על ידי מכונות מיוחדות לחיתוך המיועדות עבורם. [4]

משיב

מפתחות משדר עשויים להיקרא גם "מפתחות שבב". מפתחות משדר הם מפתחות הצתה לרכב עם מעגלים פולטי אותות בנויים בתוכם.

כאשר המפתח מסובב בצילינדר ההצתה, מחשב הרכב משדר אות רדיו למעגל למשיב שבמפתח. למשיב אין סוללה; הוא מופעל על ידי אות הרדיו עצמו. למשיב יש בדרך כלל שבב מחשב שמתוכנת להגיב על ידי שליחת אות מקודד בחזרה למחשב המכונית. אם המשיב לא מגיב או אם שהקוד שגוי, המנוע לא יתניע. מכוניות רבות משתתקות אם נעשה שימוש במפתח הלא נכון. מפתחות מהסוג הזה מצליחים להגן על מכוניות מפני גניבה בשתי דרכים: החדרת המפתח בכוח לצילינדר ההצתה לא תתניע את המכונית, וקשה לשכפל את המפתחות. זו הסיבה שמפתחות שבבים מאוד פופולריים במכוניות מודרניות ועוזרים בלהפחית את מקרי גניבות הרכבים.

אנשים רבים שיש להם מפתחות משדר, אינם מודעים לעובדה כי המעגל מוסתר בתוך ראש הפלסטיק של המפתח. מצד שני, ג'נרל מוטורס ייצרה את מה שמכונה מפתחות VATS (מערכת נגד גניבת רכב) במהלך שנות ה-90, שלעיתים קרובות מאמינים בטעות שהם משדרים, אך למעשה משתמשים בנגד פשוט, הנראה בלהב של המפתח. אם ההתנגדות החשמלית של הנגד שגויה, או שהמפתח הוא מפתח רגיל ללא נגד, המעגל של מערכת החשמל של המכונית לא יאפשר את התנעת המנוע.

ראו גם

  • מנעולים חשמליים לדלתות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מפתח רכב בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Gary Labb. "Prevention". Orange County Auto Theft Task Force. ארכיון מ-15 באוגוסט 2010. נבדק ב-10 ביוני 2010. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "Dismantling Megamos Crypto: Wirelessly Lockpicking a Vehicle Immobilizer" (PDF). USENIX. 2015 (PDF). {{cite web}}: Check |archive-url= value (עזרה)תחזוקה - ציטוט: url-status (link)
  3. ^ Antique Classic Marque Car Keys 2nd Edition by Don Stewart, 1993|Url=https://assaflocksmith.com/
  4. ^ Framon Sidewinder Instruction Manual Error in Webarchive template: URL לא תקין. Retrieved 8 August 2014.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מפתח רכב34611488Q2736159