יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: מכלולזציה, קטגוריות ועוד.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
מסנן ספרתי הוא מונח בעיבוד אותות ספרתי, המתאר מערכת המבצעת פעולה ליניארית על דגימות של אות. במוצא המסנן מתקבלות דגימות חדשות כאשר כל דגימה היא סכום משוקלל של הדגימות שלפניה או אחריה. באמצעות המסנן ניתן להדגיש או להפחית תכונות של אות דגום. ישנו קשר הדוק בין המסננים הספרתיים לבין המסננים האנלוגיים, ובתנאים מסוימים ניתן לבצע סינון ספרתי על אות דגום במקום דגימה של אות אנלוגי שעבר סינון אנלוגי.
מימושים של מסנן ספרתי יכולים להיעשות בתוכנה על גבי מעבד כללי או על גבי מעבד אותות ספרתי (DSP), אשר מתוכנן בין השאר על מנת לתמוך בפעולות של סינון באמצעות מקבול של פעולות והוראות ייעודיות לביצוע של מכפלה וסכימה בפקודה אחת. מקובל גם לממש מסננים ספרתיים ב-FPGA או לבנות חומרה ייעודית על מנת לעמוד בדרישות של real time.
ניתן לייצג מסנן ספרתי באופן מתמטי בכמה דרכים. ראשית באמצעות משוואת הפרשים, הנתונה לפי:
כאשר הוא אות הכניסה ו- הוא אות המוצא, והמקדמים ו- הם מקדמי המסנן. במערכת פרקטית הסכימה אינה מתבצעת על גבי אינסוף מקדמים אלא על מספר סופי, והאינדקס הראשון של הסכימה הוא אפס, במקרה זה המסנן נקרא סיבתי. הסכום השני נקרא משוב (Feedback). שימו לב שצורה שקולה לרישום המשוואה היא באמצעות קונבולוציה:
כאשר .
כאשר שווה לאפס לכל ו- הוא בעל מספר סופי של מקדמים המסנן נקרא FIR - Finite Impulse Response כלומר, תגובה סופית להלם (ראו מסנן FIR), אחרת הוא נקרא IIR - Infinite Impulse Response (ראו מסנן IIR), כלומר תגובה אינסופית להלם. הכוונה להלם של קרונקר המוגדר כ-
נהוג לסמן את התגובה להלם כ-. אם מדובר בתגובה סופית להלם, כלומר אזי:
במקרה ש- אינו אפס, ניתן להציג את תגובת המערכת להלם כסדרה אינסופית של מקדמים הפועלים על אות הכניסה, ללא משוב.
ראו למטה דוגמה כיצד מוצאים תגובה אינסופית למערכת עם משוב.
את משוואת ההפרשים ניתן להמיר לייצוג באמצעות התמרת Z:
כאשר נתון לפי:
ן- מוגדרים באופן דומה.
באופן דומה להתמרת ה-Z, ניתן להתייחס למקדמי המסנן כמקדמים של טור פורייה. בהקשר של מסננים ואותות דגומים הסיגנל בתדר ידוע כ-DTFT[1] - Discrete Time Fourier Transform. למשל, עבור האות נקבל:
הסיבה לכך שכותבים בתלות ב- היא כדי להדגיש את מחזוריות ה- שלו.
דוגמה
נניח כי מקדמי המסנן הם אז משוואת ההפרשים היא:
אם נסתכל על האיבר הקודם במוצא נקבל:
אם נציב את המשוואה השנייה בראשונה נקבל:
וכך ניתן להמשיך הלאה, כאשר נשים לב כי המקדם של יתקרב לאפס ככל שנמשיך. על מנת לקבל נוסחה סגורה, נסתכל על התמרת Z של המערכת:
ואם נחזור לתחום הזמן נקבל:
מימוש
עבור מסנני FIR מדובר בסכימה פשוטה למדי, למשל על מימוש של המסנן .
ישנם שני סוגים נפוצים למימוש של מסנן IIR:
Direct Form 1
זהו מימוש[2] המבוסס על חישוב מפורש של משוואת ההפרשים של המסנן. עבור סכימה זו נדרשים 2N השהיות ו-2N סכימות, כאשר N הוא סדר הפולינום של התמרת ה-Z של המערכת (בהנחה שסדר המונה וסדר המכנה זהה).
Direct Form 2
מימוש[3] זה מבוסס על הפעלת המכנה של התמרת ה-Z של המסנן ולאחר מכן הפעלת המונה על התוצאה. עבור סכימה זו נדרשים N השהיות ו-2N סכימות.
כפי שהראינו קודם ניתן להשתמש בדגימות של מסנן אנלוגי לתכנון מסנן ספרתי, ולכן למסננים אנלוגיים רבים יש גרסה ספרתית. למשל מסנן צ'בישב או מסנן באטרווארת'.
מסננים מסתגלים
מסנן מסתגל הוא מסנן אשר מקדמיו משתנים בזמן בהתאם לקריטריון אופטימיזציה כלשהו. לדוגמה, נניח שאות ידוע, , עובר סינון אנלוגי ואנו מעוניינים לשערך את המסנן באופן ספרתי מתוך דגימות של אות המוצא , למשל בשיטת Least Mean Squares.
ניתן להתחיל מניחוש התחלתי , ולחשב את השגיאה הרגעית: