מיתוס עשרת האחוזים של המוח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוח האדם

מיתוס עשרת האחוזים של המוח (מוכר גם כמיתוס 8 האחוזים או 5 האחוזים) הוא אגדה אורבנית הטוענת שאדם ממוצע משתמש רק בעשרה אחוזים ממוחו ואילו שאר חלקי המוח נשארים ללא שימוש, אולם ניתן להתאמץ ולשפר את האינטליגנציה ובכך להגדיל את אחוז השימוש במוח.

מקור המיתוס

קיימות מספר השערות באשר למקור הטענה. יש הטוענים כי מקורה בציטוט שגוי של אלברט איינשטיין, אך אפילו האנשים העובדים בארכיון אלברט איינשטיין באוניברסיטה העברית לא מצאו שום אזכור לציטוט, כך שיכול להיות שגם זה רק מיתוס. אחרים טוענים שמקור הטענה באבי הפסיכולוגיה המודרנית ויליאם ג'יימס, מתוך מאמר שכתב ב-1908 ובו נאמר "אנחנו משתמשים רק בחלק קטן של הפוטנציאל המנטלי והפיזי שלנו"[1]. אחרים טוענים כי המקור הוא בקארל לאשלי, שפרסם תוצאות מחקר שעשה בשנות ה-20 וה-30 של המאה ה-20, בו הסיר חלקים מקליפות המוח של חולדות ולמרות זאת הן המשיכו לתפקד וללמוד דברים חדשים. כמו כן, ממצאים רפואיים בהם רואים אצל נפגעי מוח שונים הראו שאף על פי שחלקים במוח הוסרו או נפגעו, האדם ממשיך לתפקד כרגיל כפי שהוכח במחקר מ-1980 שנערך על ידי הנוירולוג ד"ר ג'ון לורבר.[2] דוגמה נוספת היא פציינטים שעברו הסרה של חלק הימני או השמאלי במוחם והתפקוד היום יומי שלהם לא נפגע, כפי שהוצג במחקר של לין קיי פול מ-2019.

הפרכת המיתוס

הנוירולוג בארי בירשטיין (אנ') כתב מספר ראיות להפרכת הטענה: מחקרים על נזק מוחי מוכיחים כי כמעט ואין מקום במוח שניתן לפגוע בו בלי לגרום לקריסת מערכות קריטית במוח[דרוש מקור].


קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ The Energies of Men, p. 12
  2. ^ "Is Your Brain Really Necessary?", באתר Science,‏ 12 בדצמבר 1980
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מיתוס עשרת האחוזים של המוח30371831