מחלת פרייברג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מחלת פרייברג
Freiberg's disease
נמק בעצם המסרק השנייה
נמק בעצם המסרק השנייה
נמק בעצם המסרק השנייה
תחום אורתופדיה
מיקום אנטומי כף הרגל
שכיחות לא שכיח
תסמינים כאבים בכף הרגל

מחלת פרייברג (באנגלית: Freiberg's Infraction/ או Freiberg's disease) היא מחלה בה יש הפרעה באספקת הדם לרקמה (נמק אווסקולרי) בעצמות המסרק (באנגלית: metatarsal bones) של כף הרגל[1].

המחלה מתאפיינת בכאבים, נפיחות ונוקשות בקדמת כף הרגל (בגב כף הרגל ותחתית) עד לחוסר יכולת לדרוך על כף הרגל.

המחלה איננה שכיחה. היא מופיעה לרוב בקרב נשים, בעיקר צעירות, ספורטאים ואלה עם אצבע שנייה בכף הרגל ארוכה במיוחד. בדרך כלל התופעות הן לאחר הליכה מרובה, עלייה במדרגות וריצה.

רוב המקרים מופיעים במפרק המסרק השני והשלישי ובדרך כלל ברגל אחת בלבד. טווח הגילאים במחלה זו הוא בין גיל ההתבגרות לבין העשור השני לחיים. עם זאת, נודע בספרות הרפואית שהמחלה יכולה להופיע מגיל ילדות ועד זקנה.

האבחון נעשה על ידי צילום רנטגן, MRI או אולטרה-סאונד (US).

היסטוריה

המחלה תוארה לראשונה על ידי אלפרד ה. פרייברג (Alfred H. Freiberg) בשנת 1914. הוא מצא שישה מקרים של נשים צעירות (רובן עד גיל 18) אשר התלוננו על כאב בכף הרגל באזור מפרק המסרק השני. הן צלעו וחשו אי נוחות כללית בכף הרגל. לכולן היו ממצאי רנטגן דומים: קריסה של משטח העצם במפרק המסרק השני[2].

אטיולוגיה

עצמות המסרק הן ארוכות וממוקמות בין עצמות שורש כף הרגל לבין עצמות הגלילים (עצמות אצבעות כף הרגל). לכל עצם מסרק שלושה חלקים ותפקידה הוא לתמוך במשקל הגוף וליצור בסיס יציב להליכה או ריצה.

המחלה מתפתחת בדרך כלל בעצם המסרק השנייה אבל יכולה להופיע בכל עצם מסרק אחרת. הפתופיזיולוגיה לשחיקה של קצה העצם המעוגל (אפיפיזה) במפרק בין ראש המסרק לבסיס האצבע אינה ידועה, אך מחקרים מצביעים על שילוב של פגיעה בכלי הדם[1], נטייה גנטית וביומכניקה שונה. הפרעה באספקת הדם לראשי המסרקים גורמת לספיגה של עצם תת-סחוסית וקריסה קלה של מרכז קליפת העצם במפרק. בהמשך מתפתחים זיזים צדיים ותיכוניים סביב קליפת העצם השקועה. עם התפתחות המחלה העצם השקועה מתנתקת והופכת להיות גוף חופשי. בשלב האחרון, ראש העצם נעשה שטוח, הגוף החופשי לעיתים כבר נספג ומתפתחים שינויים ניווניים.

טיפול במחלה

  • הטיפול [3][4]הראשוני הוא בדרך כלל מספר שבועות של מנוחה לכף הרגל.
  • חימום או קירור כף הרגל, עיסוי ומתיחת החלק הקדמי של הרגל, דיקור ו us סביב הרקמות הרכות - כל אלה להגברת זרימת הדם במקום, להפחתת הכאבים ולהורדת נוקשות השרירים.
  • שימוש בנעליים רחבות ובמדרסים עם הגבהה מתחת לעצמות המסרק להקלת העומס על המפרקים בבסיס האצבעות.
  • תרגילי מתיחה וחיזוק של שרירי כף הרגל ושרירים אחוריים של השוק.
  • תרופות להפחתת כאב ודלקת.
  • במקרים נדירים תבוצע פעולה כירורגית.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מחלת פרייברג בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39220338מחלת פרייברג