מזכירות האומות המאוחדות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מזכירות האומות המאוחדות
United Nations Secretariat
מידע כללי
מזכיר המחלקה אנטוניו גוטרש

מזכירות האומות המאוחדות היא אחד מששת הגופים העיקריים של האומות המאוחדות.[1] המזכירות היא הזרוע המבצעת של האו"ם. למזכירות תפקיד חשוב בקביעת סדר היום של גופי הדיון וקבלת ההחלטות של האו"ם (כלומר, העצרת הכללית, המועצה הכלכלית חברתית ומועצת הביטחון), וביישום ההחלטות שלהם. המזכיר הכללי, שממונה על ידי האסיפה הכללית, הוא ראש המזכירות.[2]

המחלקה לעניינים פוליטיים של האו"ם (אנ'), שיש לה תפקיד מקביל למשרד החוץ, היא חלק מהמזכירות. כך גם מחלקת מבצעי השלום של האו"ם (אנ'). המזכירות היא המקור העיקרי לניתוח כלכלי ופוליטי עבור העצרת הכללית ומועצת הביטחון; היא מנהלת פעולות ביוזמת גופי הדיון של האו"ם, מפעילה משימות פוליטיות, מכינה הערכות המקדימות את מבצעי שמירת השלום, ממנה את ראשי מבצעי שמירת השלום, עורכת סקרים ומחקרים, מתקשרת עם שחקנים לא-מדינתיים כגון תקשורת וארגונים לא ממשלתיים, ואחראית לפרסום כל האמנות וההסכמים הבינלאומיים.[3]

מזכ"ל האו"ם

ערך מורחב – המזכיר הכללי של האומות המאוחדות

תפקידיו של מזכ"ל האו"ם כוללים סיוע בפתרון סכסוכים בינלאומיים, ניהול מבצעי שמירת שלום, ארגון כנסים בינלאומיים, איסוף מידע על יישום החלטות מועצת הביטחון והתייעצות עם הממשלות החברות בנוגע ליוזמות שונות. משרדי המזכירות המרכזיים בתחום זה כוללים את משרד המתאם לעניינים הומניטריים ואת המחלקה לפעולות שמירת שלום. המזכיר הכללי רשאי להביא לידיעת מועצת הביטחון כל עניין שלדעתו עלול לאיים על השלום והביטחון הבינלאומיים. מזכ"ל האו"ם הנוכחי הוא אנטוניו גוטרש.

ארגון

המזכירות מחולקת למשרדים ומחלקות.[2] ההיררכיה בתוך כל אחד מהם היא כדלקמן:

משרד: מינימום של 20 אנשי מקצוע תחת פיקוחו של חבר צוות D-2 (ראש חטיבה), או במקרים בודדים עוזר מזכ"ל או תת-מזכ"ל
חטיבה: מינימום 15 אנשי מקצוע בפיקוח איש צוות D-2 (ראש חטיבה)
שירות: מינימום 8 אנשי מקצוע בפיקוח איש צוות D-1 (מנהל כללי)
סעיף: מינימום 4 אנשי מקצוע בפיקוח של חבר צוות P-4 (8-12 שנות ניסיון) או P-5 (13-17 שנות ניסיון)
יחידה: מינימום 4 תפקידים בפיקוח מפקד

משרדים

מחלקות

משרדים אחרים

ועדות אזוריות של האו"ם

דרגות

  • מזכ"ל האו"ם
  • סגן מזכ"ל האו"ם
  • תת-מזכ"ל האו"ם
  • עוזר מזכ"ל האו"ם
  • D-2: מנהל ראשי
  • D-1: דירקטור
  • P-5: קצין בכיר
  • P-4: קצין ראשון
  • P-3: קצין שני
  • P-2: קצין עמית
  • P-1: עוזר קצין[4]

כוח אדם

נכון ל-31 בדצמבר 2022, ישנם 36,791 אנשי צוות במזכירות האו"ם מיותר מ-190 לאומים והם עובדים ב-474 תחנות עבודה.[5] הזכאות לתעסוקה מבוססת על תהליך הגשת מועמדות תחרותית, וישנן הזדמנויות במגוון תפקידים, החל מהתמחויות ועד לתפקידי ביניים ומינויים בכירים.[6] הכישורים כוללים "הסטנדרטים הגבוהים ביותר של יעילות, יכולת ויושרה", על פי מגילת האו"ם. חברי הסגל ממונים על ידי המזכ"ל בלבד ומוצבים במוסדות האו"ם. חברי הצוות מתמנים על בסיס זמני או קבוע, על פי שיקול דעתו של המזכ"ל.[7] במהלך גיוס העובדים, ייצוג גיאוגרפי הוא גורם בחירה בולט במיוחד על מנת שכוח העבודה של האו"ם ישקף במדויק את היקף המדינות החברות באו"ם. האמנה קובעת כי חברי הצוות אחראים "רק לארגון" ונאסר עליהם לבצע כל פעולה או השפעה שעשויה לרמוז על השתייכות לממשלה או לארגון מחוץ לאו"ם.

המזכירות, שבסיסה בניו יורק, פועלת באמצעות תחנות עבודה באדיס אבבה, בנגקוק, ביירות, ז'נבה, ניירובי, סנטיאגו ווינה, בנוסף למשרדים בכל רחבי העולם.[2]

מחקר מצא שהגורמים הבאים משחקים תפקיד משמעותי בבחירת עובדי המזכירות: רצון להשיג מספר מינימלי של עובדים מכל מדינה, גודל האוכלוסייה והערכת חובות. המדינות המיוצגות ביותר במזכירות הן דמוקרטיות קטנות ועשירות. המדינות הנורדיות בולטות, במיוחד, בכל הנוגע לייצוג יתר.[8]

מעמד האישה במזכירות

ייצוג נשים באו"ם, במיוחד בתפקידי ניהול וקבלת החלטות ברמה D-1 ומעלה, היה יעד של העצרת הכללית של האו"ם מאז 1970. החל מ-1984 פרסמה מזכירות האו"ם, על מנת להשיג שוויון מגדרי, כמה "תוכניות פעולה" לחמש שנים, כולל תוכניות אסטרטגיות, לשיפור מעמד הנשים במזכירות.[9] עם זאת, לתוכניות אלה לא הייתה ההשפעה הרצויה, וההתקדמות בהשגת שוויון מגדרי נותרה איטית.

בדצמבר 1994, "האכזבה" של העצרת הכללית של האו"ם מכך שיעד השוויון המגדרי שלה לא הושג, דחקה במזכ"ל האו"ם לתעדף גיוס וקידום נשים כדי להגיע לייצוג של 50/50 במשרות D1 ומעלה עד שנת 2000.[10] בפברואר 2004, יעד השוויון המגדרי של המזכירות עודכן שוב ל-2015.[11] בשנת 2009, למרות התוכניות והחלטות העצרת הכללית, ייצוג הנשים במזכירות האו"ם נותר נמוך בהרבה מהיעד השוויוני ועמד על 29.2 אחוזים.  

אמצעים מיוחדים להשגת שוויון מגדרי

כדי להבטיח שהיעד לשוויון מגדרי שנקבע על ידי העצרת הכללית יושג, פרסמה המזכירות בספטמבר 1999 הוראה מנהלית (AI) בנושא "אמצעים מיוחדים להשגת שוויון מגדרי". ב-4 בספטמבר 2012, בדו"חות השנתיים לעצרת הכללית, שכותרתם "שיפור מעמד הנשים במערכת האומות המאוחדות", הצהיר המזכ"ל באן קי-מון כי מטרת האמצעים המיוחדים היא להבטיח "איזון מגדרי בגיוס וקידום", וכי אמצעים מיוחדים יישארו בתוקף עד שתושג "המטרה של שוויון מגדרי", והם יישמרו לתקופה מסוימת.[12] המזכ"ל, בהמלצותיו לעצרת הכללית, ציין כי "מזכירות האומות המאוחדות, בהתאם להחלטת ועדת המדיניות בראשות המזכ"ל" אמורה "להבטיח יישום יעיל של אמצעים מיוחדים לשוויון מגדרי. אמצעים אלה כוללים בחירה חובה של מועמדות בעלות כישורים שווים או טובים יותר..."

רפורמות

מאז הקמתה, המזכירות עברה רפורמות נרחבות. ב-21 במרץ 2005 הציע המזכ"ל קופי אנאן מספר רפורמות למזכירות. הוא הודיע על כוונתו למנות יועץ מדעי, להקים משרד תמיכה לבניית שלום, להקים מנגנון קבלת החלטות בסגנון קבינט ולחזק את פונקציית התיווך. הוא גם ביקש מהאסיפה הכללית להקצות כספים לגיוס חד פעמי של עובדים, לעבוד אתו בתיקון כללי התקציב ומשאבי האנוש, להעניק למזכ"ל יותר סמכויות ניהוליות וגמישות, לחזק את המשרד לשירותי פיקוח פנימי ו"לבחון את כל המנדטים בני יותר מחמש שנים כדי לראות אם הפעילויות הנוגעות בדבר עדיין נחוצות באמת או אם ניתן להקצות מחדש את המשאבים שהוקצו להן בתגובה לאתגרים חדשים ומתעוררים".

ראו גם

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מזכירות האומות המאוחדות41062039Q220563