מוריס מותמד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית

מוריס מותמדפרסית: موریس معتمد; נולד ב-1945) היה נציג הקהילה היהודית במג'לס - הפרלמנט האיראני. מותמד נבחר למג'לס בשנת 2000 ושוב בשנת 2004. הוא ייצג את יהודי איראן מתוקף חוק שנשמר בחוקה האיראנית המחייב לשריין מושב בפרלמנט בעבור המיעוטים הרשמיים זורואסטרים, יהודים ונוצרים[1]; חוק זה חל גם בחוקה הקודמת משנת 1906.

קריירה

בפרלמנט האיראני, מותמד היה פעיל בהגנה על יהודים, נוצרים וזורואסטרים נגד אפליה. הוא גם לקח חלק משמעותי במאמצים להקלת המשפטים נגד חלק מחברי הקהילה היהודית באשמת ריגול לא חוקי, או ניסיון הימלטות מהמדינה. כמו כן הוא השתתף גם כחבר בוועדת האנרגיה הפרלמנטרית באיראן. באמצעי תקשורת שונים, מותמד הביע באופן קבוע את תמיכתו בעמדות הרשמיות של ממשלת איראן לעניינים בינלאומיים, על מנת להדגיש את הנאמנות הלאומית של יהודי איראן למדינה, כולל תמיכה בתוכנית הגרעין של איראן.

בהתייחס להערות הכחשת שואה שנאמרו על ידי נשיא איראן לשעבר, מחמוד אחמדינז'אד, מותמד הפגין חששות משמעותיים וציין כי ”הכחשה של טרגדיה היסטורית גדולה שכזאת הקשורה לקהילה היהודית יכולה להיחשב כעלבון לכל הקהילות היהודיות בעולם”. הוא גם מתח ביקורת על הטלוויזיה האיראנית בעקבות שידור תוכניות אנטישמיות אך הוסיף כי ”היהודים האיראניים נוכחים במדינה הזאת במשך זמן רב, במשך 2,700 שנה הם היו בהבנה מלאה עם החברה, הם חיו בידידות ובאחווה, לכן אני לא חושב שהעלאת נושא שכזה יכולה להזיק לקהילה היהודית באיראן”.[2]

בשנת 2005 הוא גינה שידור סדרה עיניה הכחולות של זהרה האנטישמית בטלוויזיה.

ביולי 2007 התראיין לתקשורת אודות יוזמה של הסוכנות היהודית למתן סכום של כ-10,000 דולר לכל יהודי איראני שיעלה לישראל והתנגד להצעה[3]. מותמד אמר "ההצעה מרמזת כי אפשר לעודד את יהודי איראן להגר באמצעות כסף. יהודי איראן הורשו תמיד להגר ושלושה רבעים עשו זאת לאחר המהפכה. אולם 70% מהם העדיפו לצאת לאמריקה ולא לישראל"[4].

הערות שוליים

  1. ^ The Victory Of The Reformists In Iran Does Not Mean Increased Aliyah, באתר Global Jewish Agenda, ‏24 בפברואר 2000 (באנגלית)
  2. ^ Golnaz Esfandiari, Iran Report: February 22, 2006, ברדיו אירופה החופשית, ‏22 בפברואר 2006 (באנגלית)
  3. ^ יוסי מלמן, יהודי איראן: לא נעלה לישראל תמורת תמריץ כספי, באתר TheMarker‏, 14 ביולי 2007
  4. ^ חדשות נענע10, יהדות איראן: לא נעלה בתמורה לכסף, באתר חדשות 13 (לשעבר ערוץ עשר), 15 ביולי 2007
ערך זה הוא קצרמר בנושא איראן. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מוריס מותמד35179488Q1397504