מוקדמות גביע העולם בכדורגל
מוקדמות גביע העולם בכדורגל הוא התהליך אותו עוברות נבחרות לאומיות על מנת להעפיל לגביע העולם בכדורגל (המונדיאל). גביע העולם בכדורגל הוא אירוע בינלאומי, ומשחקי המוקדמות משמשים להפחתת מספר המשתתפות מכ-200 ל-32, ובעתיד (החל ממונדיאל 2026), צפוי מספר זה להתרחב ל-48 נבחרות.
נכון לפברואר 2022 במוקדמות מונדיאל 2022 נערכו בסך הכל 16,224 משחקי מוקדמות בין הנבחרות המשתתפות, בהם הובקעו בסך הכל 23,535 שערים (ממוצע של 1.45 שערים למשחק). כל נבחרת ששיחקה במוקדמות המונדיאל הפסידה לפחות פעם אחת.
מוקדמות גביע העולטורנירי העפלה מאורגנים על ידי קונפדרציות פיפ"א ונערכים בששת האזורים הגאוגרפיים שתחת חסותן (אפריקה, אסיה, צפון ומרכז אמריקה והקריביים, דרום אמריקה, אוקיאניה, אירופה). לפני כל טורניר מוקדמות קובעת פיפ"א את מספר המקומות המוקצה לכל אזור גאוגרפי. מארחת המונדיאל מקבלת כרטיס אוטומטי לטורניר. עד מונדיאל 2002 היה נהוג שגם האלופה המכהנת מקבלת מקום אוטומטי בטורניר שלאחר הזכייה, אך החל ממונדיאל 2006 גם היא צריכה להשתתף במוקדמות.
מבנה מוקדמות המונדיאל השתנה רבות במשך השנים. במונדיאל 1930 כלל לא נערך טורניר המוקדמות מאחר שפיפ"א הזמינה 13 נבחרות להשתתף בטורניר באורוגוואי, והחל מ-1933 החל תהליך המוקדמות שאורכו כשנתיים. משחק מוקדמות המונדיאל הראשון נערך ב-11 ביוני 1933, כאשר שוודיה גברה בסטוקהולם על אסטוניה בתוצאה 6 - 2, כחלק ממוקדמות מונדיאל 1934. מספר הנבחרות המעפילות לטורניר השתנה במשך השנים מ-16 ל-32, וצפוי לעלות אף ל-48, אך למרות זאת נותר טורניר המוקדמות במבנה דומה לאורך ההיסטוריה של המונדיאל. הנבחרות חולקו לבתים לפי שיוך גאוגרפי, והן מתחרות על מספר קבוע מראש של מקומות בטורניר הגמר, כשמקום אחד או שניים נשמרים לפלייאוף בין יבשתי.
המבנה הבסיסי של טורניר המוקדמות הוא בתים בעלי מספר נבחרות שונה. הנבחרות מקבלות 3 נקודות עבור ניצחון, נקודה עבור תיקו, ואפס נקודות עבור הפסד. פיפ"א קבעה מספר כללים שנועדו לדרג נבחרות בעלות מספר נקודות שווה, התקפים בכל המצבים:
- הפרש שערים
- מספר השערים הכללי שהובקע על ידי כל נבחרת.
אם גם במצב זה נותר השוויון, יופעלו הכללים הבאים:
- מספר נקודות במפגשים בין הנבחרות הנמצאות בשוויון.
- הפרש שערים במשחקים בין הנבחרות.
- מספר השערים שהובקע על ידי כל אחת מהנבחרות במפגשים ביניהן.
אם גם לאחר מקרה זה נותר שוויון ייערך משחק פלייאוף במיקום נייטרלי, עם הארכה ודו-קרב פנדלים במקרה הצורך, אם פיפ"א תצליח לתאם אותו בלוח המשחקים של כלל הנבחרות. במקרה ולא ניתן לערוך משחק פלייאוף יישבר השוויון בין הנבחרות באמצעות הגרלה.
במשחקי המוקדמות הנערכים באופ"א (קונפדרציית הכדורגל של אירופה) נהוג לערוך פלייאוף יבשתי בין הנבחרות שסיימו במקום השני בבתי המוקדמות, מאחר שהיא מקבלת את מספר המקומות הגבוה ביותר במונדיאל. משחקים אלו נערכים בשיטת בית וחוץ (כלומר, כל נבחרת מארחת משחק אחד), ומוכרעים לפי הפרש שערים כללי או הפרש שערי חוץ, ובמקרה של שוויון באמצעות הארכה ודו-קרב פנדלים. פיפ"א עורכת גם משחקי פלייאוף בין-יבשתיים, כגון בין ניו זילנד (אוקיאניה) לבחריין (אסיה) במוקדמות מונדיאל 2010. ם בכדורגל33552920Q565657