מוזיאון ארנסט
מוזיאון ארנסט (בהונגרית: Ernst Múzeum) היה מוזיאון אמנות הונגרי עכשווי בבודפשט. בתחילה היה זה המוזיאון הפרטי של היהודי-הונגרי לאיוש ארנסט, אותו הקים במאי 1912. לימים היה זה אחד מהמוסדות המסונפים להיכל האמנות. בשנת 2013 פסק המוזיאון מלהתקיים. כיום "מרכז הצילום בן זמננו על שם רוברט קאפה" ממוקם במקום הזה.
היסטוריה
בתקופת חיי הבעלים
לאיוש ארנסט, שנולד למשפחת סוחרים יהודית עשירה, לא המשיך את עיסוקו של אביו, סיטונאות מסורתית, אלא התמסר לאיסוף דברי אמנות ולמתן חסות לאמנים מודרניים. כבר בגיל 15 החל לאסוף תמונות וחפצים שהיו קשורים להונגריה. עד שנת 1912 הוא צבר שפע של חומרים היסטוריים ואמנותיים, שעל בסיסם פתח בשנת באותה השנה את המוזיאון הפרטי שלו, מוזיאון ארנסט.
בניין המוזיאון היה ממוקם ברחוב נאג'מזה 8 (Nagymező utca) בבודפשט. המוזיאון עוצב על ידי דיולה פודור.
בבניין אנחנו יכולים לראות גם את היצירות של שני אמנים בולטים של האר נובו ההונגרי, המבואה, תוכננה על ידי אדן לכנר, והויטראז'ים הצבעוניים עוצבו יוז'ף ריפל-רונאי ומנו רוט.
לאיוש ארנסט והמוזיאון שלו מילאו תפקיד משמעותי באמנות התקופה, ובנוסף הציג המוזיאון את זיכרונות העבר ההונגרי. אמנים הונגרים מודרניים הצליחו להציג את עצמם במוזיאון ארנסט כחלק מתערוכות קולקטיביות או תערוכות אוסף. לאיוש ארנסט מעולם לא יכול היה לוותר על הערכת היצירות התרבותיות של זמנו, בנוסף לזכרונות העבר ההונגרי.
הוא הפך את אוסף האמנות ואת האוסף ההיסטורי ההונגרי שלו לאוצר ציבורי, וארגן כל העת תערוכות. התערוכות של מוזיאון ארנסט קיבלו במהרה תפקיד חשוב במהלך המשבר הראשון של "היכל האמניות", בשל הצגתם של יצירות אמנות מודרניות. תערוכות זיכרון של המוזיאון היו בולטות (למשל, יוז'ף ריפל-רונאי, תיוודאר קוסטקה צ'ונטווארי, דיולה דרקוביץ').
משנת 1917 ארגן לאיוש ארנסט מכירות פומביות באיכות גבוהה בהשתתפות סופר האמנות ההונגרי-יהודי בלה לאזאר. עושרו הפך לקורבן תשוקתו לרכישת דברי אמנות: כל בתיו, הנדל"ן שלו, תכשיטיו, פיקדונותיו בבנקים ועוד. עד 1937 בערך הוא השקיע שני מיליון פנגו הונגרי במוזיאון, התעקש על כל יצירה באוסף שלו, לא רצה למכור אפילו יצירה אחת והעדיף למסור אותה למדינה. המסירה התמשכה, ארנסט צבר חוב עצום, ולבסוף התאבד בהשליכו עצמו לדנובה.
לאחר מות הבעלים
בעקבות התאבדותו של לאיוש ארנסט בשנת 1937, נמכר האוסף העשיר והמקוטלג באופן מקצועי במכרז ב -1939. רוב היצירות נקנו על ידי מוזיאונים הונגריים. לאחר מלחמת העולם השנייה, בשנת 1950, הפך המוזיאון לשעבר של ארנסט, מסונפת להיכל האמניות - לתערוכות אמנות התקופה.
מוזיאון ארנסט, בעל ההיסטוריה הארוכה של תערוכות, אורגן מחדש בשנת 2000, במילניום, למוסד עם גלריית דורוטיה, שגם לה היסטוריה ארוכה. המוסד הוקם כחברה ללא מטרות רווח על ידי "המשרד למורשת התרבותית הלאומית".
מטרתו של מוזיאון ארנסט היא לשמר את זכרו של המייסד לאיוש ארנסט, לא רק על שמו אלא גם על מסורותיו. הפונקציות שלאיוש ארנסט ייעד למוזיאון שלו דרושות עד היום.
לקריאה נוספת
- לקסיקון אומנותי.אנה זאדור, אישטוואן גנתון. כרך 1 בודפשט :הוצאת אקדמיה, 1965. ארנסט לאיוש. עמוד 638.
- המוזיאונים של הונגריה. בודפשט : הוצאת וינצה, 1998. מוזיאון ארנסט l. 16. עמ '. מסת"ב 963-9069-99-X
- אניקה רוקה: אוסף לאיוש ארנסט ומוזיאון ארנסט 2001
- מאמר בעיתון (הבוקר?): לאיוש ארנסט, אפריל 1937, מיום השלישי גופתו של לאיוש ארנסט נמצאת בחדר המתים בראצקווה.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון ארנסט
- האוסף של לאיוש ארנסט ומוזיאון ארנסט
מוזיאון ארנסט30387598Q990938