מה שטוב לאירופה טוב לישראל
מה שטוב לאירופה טוב לישראל הוא שמה של רפורמה בתחום הייבוא, לפיה מוצרים המגיעים מאירופה לישראל וקיבלו את אישור התקן האירופי ייפטרו מחובת בדיקת המוצרים בישראל על פי התקן הישראלי. מטרת הרפורמה היא להקל על תהליך ייבוא המוצרים מאירופה והרחבת התחרות בשוק הישראלי מתוך הנחה שהדבר יביא להורדת מחירי המוצרים. הרפורמה אושרה בכנסת ב-5 באוגוסט 2024, כתיקון מס' 19 לחוק התקנים, ונכנסה לתוקף ב-1 בינואר 2025.
רקע ומטרות הרפורמה
ממשלת בנט-לפיד החלה ברפורמת יבוא, שפטרה קטגוריות רבות של מוצרים מעמידה בתקן הישראלי - כל עוד הם עומדים בתקן האירופי, אך נותר קושי רגולטורי.[1] עד הרפורמה הנוכחית הונהג במדינת ישראל נוהל לפיו כל מוצר שמיובא מחוץ לארץ צריך לעבור בדיקות על פי התקן הישראלי, שמייקרות בכ-10%-12%.[2] לעלות זו התווספה גם עלות האחסון בספינות שממתינות בנמל לאישור התקינה כדי לפרוק את המוצרים.[דרושה הבהרה] הרפורמה, שהוצעה על ידי שר הכלכלה ניר ברקת, מבטלת את חובת הבדיקה הישראלית בכל הקשור למוצרים המיובאים מאירופה וקיבלו את האישורים האירופיים לאיכות המוצרים, וכך תקצץ הן בעלות הייבוא עצמו והן בעלות העגינה בהמתנה לפריקת המוצרים.
הורדת מחירי הייבוא צפויה להביא גם להורדת מחירי המוצרים המקומיים, בשל הגדלת התחרות ביניהם. בנוסף, משרד הכלכלה מעריך כי ההקלות יאפשרו להכניס יותר יבואנים קטנים ויבואנים מקבילים, בתחומים בהם שולטים היבואנים הגדולים.[2]
הרפורמה אושרה בכנסת ב-5 באוגוסט 2024, ונכנסה לתוקף ב-1 בינואר 2025.[3][4]
המוצרים עליהם תחול הרפורמה
הרפורמה חלה על מוצרי יבוא בעיקר בתחומי התמרוקים, טואלטיקה, מוצרי מזון, מוצרי חשמל, צעצועים, כלי בית ועוד. בתחום התחבורה היא רק על אופניים חשמליים.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ↑ נווית זומר, שר הכלכלה מנסה להרחיב את רפורמת הייבוא של הממשלה הקודמת, באתר ynet, 22 ביוני 2023
- ^ 2.0 2.1 רונית מורגנשטרן, אלה המוצרים שייכללו ברפורמה "מה שטוב לאירופה טוב לישראל", באתר מאקו, 17 ביולי 2024
- ↑ ynet, רפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" אושרה בקריאה שנייה ושלישית, באתר ynet, 5 באוגוסט 2024
- ↑ דנה ירקצי, רפורמת מה שטוב לאירופה - מה היא כוללת? | כל הפרטים, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 17 ביולי 2024
מה שטוב לאירופה טוב לישראל40802647