אל-מדינה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מדינה (עיר))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אל-מדינה
المدينة
פוטומונטז' של אל-מדינה
פוטומונטז' של אל-מדינה
מדינה ערב הסעודיתערב הסעודית ערב הסעודית
מחוז אל-מדינה
תאריך ייסוד המאה ה-9 לפנה"ס
שטח 589 קמ"ר
גובה 620 מטרים
 ‑ הנקודה הגבוהה הר אוחוד (אנ') (1,077 מטרים)
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 1,411,599[1] (2022)
אזור זמן UTC +3
אתר העיר
העיר בתמונה משנת 1926 לערך

אל-מַדִינָה אל-מֻנַוַּרַהערבית: ٱلْمَدِيْنَة ٱلْمُنَوَّرَة, בתרגום מילולי: "העיר המוארת"; לרוב מכונה בקיצור "אל-מדינה", المدينة) היא העיר השנייה בקדושתה למוסלמים (משום ששם נמצא מסגד הנביא) אחרי מכה ובירת מחוז בעל שם זהה במערב ערב הסעודית. לפי מפקד האוכלוסין האחרון משנת 2022 אוכלוסיית העיר מונה כ-1.41 מיליון בני אדם ובכך היא העיר הרביעית בגודלה בערב הסעודית, אחרי ריאד, ג'דה ומכה. בתקופה שקדמה לאסלאם (תקופת "הג'אהליה") היה שמה יַ֫תְ'רִבּ (يثرب).

מכה ואל-מדינה נמצאות שתיהן במחוז חִג'אז במערב חצי-האי ערב. בשנות ה-20 של המאה ה-20 נכבש המחוז בידי משפחת אל סעוד ממחוז נג'ד במרכז חצי-האי. עם הקמת ממלכת ערב הסעודית שבירתה ריאד (בירת נג'ד), החל מלך סעודיה לכנות את עצמו "חַ֫'אדִם אל-חַרַמַ֫יְן א-שַּרִיפַ֫יְן" כלומר, "משרתם של שני המקומות ה"קדושים"".

אל-מדינה בתולדות האסלאם

מוחמד, הנחשב באסלאם לגדול הנביאים, נולד בעיר מכה וגדל בה. בעיר מכה הוא גם החל לשאת את דבריו שהחשיבם כ"נבואות". "נבואות" אלה הן חלק מהקוראן ומכונות "הסורות של מכה". הטפותיו של מוחמד הביאו למתיחות רבה בינו לבין שליטי מכה, עד שנאלץ למצוא מקום מקלט לו ולחסידיו.  

כמקום מקלט בחר לו מוחמד את ית'ריב. זאת לאחר שבני שבט ח'זרג' מית'ריב הציעו לו לעבור ולהתגורר בשכנותם. הם האמינו כי מוחמד, מנהיג רוחני שבא מחוץ לעיר, עשוי לאחד את בני ית'ריב המסוכסכים ביניהם ולשמש להם מנהיג ובורר. בנוסף, הם שמעו מהיהודים שנביא עומד להופיע, וסברו שכדאי להקדים ולהתחבר עמו, לפני שיעשו זאת היהודים.

מוחמד הגיע להסכם מחייב עם קבוצה גדולה וייצוגית יותר של בני שבטים מית'ריב שהכירו בנבואתו, נשבעו לו אמונים והתחייבו להגן עליו כאילו היה בן משפחתם.

ראשונים היו אלו חסידיו שהיגרו בקבוצות קטנות ממכה לית'ריב, ובשנת 622, הצטרף אליהם מוחמד. מסע זה מוצג במסורת האסלאמית כמסעו של מנהיג ומושיע למקום בו חיכו לו בכליון עיניים. מסע זה מכונה הג'רה, ולוח השנה המוסלמי קובע אותו כשנה הראשונה לספירה המוסלמית. העיר ית'ריב תיקרא לימים "מדינת א-נבי", כלומר "עיר הנביא", או בקיצור "מדינה" וזה מקור השם (הקידומת "אל" בשם "אל-מדינה", משמשת בערבית כמו ה' הידיעה בעברית).

בית'רב היו למוחמד תומכים וחסידים שמכונים "אל-אנצאר", העוזרים, שהצטרפו לתומכיו שהיגרו איתו ממכה. יחדיו הפכו שתי קבוצות המאמינים ל"אֻ֫מַּה", קהילה דתית-פוליטית אחת אשר נבדלת מן החברה האלילית ונלחמת בה כאיש אחד.

בעיר זו התבסס מוחמד, והחל לגבש את חוקי האסלאם. חוקים אלה נחשבים אף הם ל"נבואות", מהווים חלק מהקוראן ומכונים: "הסורות של אל-מדינה".

בית'ריב ובסביבתה ישבו שלושה שבטי יהודים גדולים: בני נצ'יר, בני קוריט'ה ובני קינוקאע. היהודים עסקו בחקלאות, במלאכה, בצורפות ובהכנת כלי נשק. בני ית'ריב היו אלו שהשפיעו על אבו כרב אסעד מלך חמיר שצר על העיר ית'ריב להתגייר. יש הסבורים שחוקי האסלאם הראשונים הושפעו מדיני ההלכה היהודית שלמד מוחמד בית'רב. דוגמאות לכך הן קביעתו שיש לצום ביום העשירי של החודש הראשון בשנה המוסלמית, וכן ההנחיה לפנות בעת התפילה לכיוון ירושלים. בסופו של דבר הסתכסך מוחמד עם שבטי היהודים ואף נלחם בהם. לכללים שקבע בזמנו אין כיום מעמד מחייב באסלאם, והם הוחלפו עוד בימיו של מוחמד בחובת הצום במהלך שעות היום במשך חודש הרמדאן, ובהוראה לפנות לכיוון מכה בעת התפילה.

בעיר אל-מדינה נמצא עד היום מסגד המכונה "ד'וּ אל-קִבְּלַתַ֫יְן", בעל שתי הקִבְּלוֹת. קִ֫בְּלה היא הכיוון אליו מפנה המוסלמי את פניו בזמן התפילה, וזהו גם המקום שבו יש לבנות את ה"מִחְרַ֫אבּ", גומחה בקיר המסגד שאליה פונים המתפללים. במסגד באל-מדינה יש שני מחראבים – האחד פונה אל מכה והאחר אל ירושלים.[2]


מוחמד נקבר באל-מדינה, ובה נקברו גם שלושת הח'ליפים המוסלמים הראשונים. העלייה לרגל לאל-מדינה אינה חובה על המוסלמים, אולם מקובל לבקר בקברי הנביא והח'ליפים לאחר העלייה לרגל למכה ולהתפלל עליהם. מנהג זה אינו מקובל על השיעים: הללו רואים בח'ליף הרביעי, עלי בן אבי טאלב את יורשו הלגיטימי היחיד של מוחמד, ומחשיבים פחות את קברו של מוחמד לעומת קברי עלי ובניו.

אתרים בעיר

בעיר מצויים שלושת המסגדים העתיקים בעולם: מסגד קובא (המסגד העתיק בעולם, הוקם על ידי מוחמד לאחר ההג'רה), מסגד הנביא, ומסגד אל-קיבלתיין (בעל שתי הקיבלות).

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Medina Region (Saudi Arabia): Places in Governorates - Population Statistics, Charts and Map, citypopulation.de
  2. ^ מסגד פתוח עם שתי קיבלות נמצא גם על ידי החוקר יהודה נבו בעיר האבודה סמוך לשדה בוקר.[דרוש מקור]
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38290221אל-מדינה