מבצע המאמץ הפעיל
מבצע המאמץ הפעיל (באנגלית: Operation Active Endeavour) הוא מבצע של נאט"ו בים התיכון אשר מאז פברואר 2006 השתתפה בו רוסיה. המטרה העיקרית של המבצע היא למנוע הברחת חומרים שיכולים לשמש מחבלים (כולל חומרי נפץ ונשק להשמדה המונית). בנוסף נועד המבצע להבטיח את בטיחות מעברם של משאבי האנרגיה דרך הים התיכון. בשנת 2006 תכננה נאט"ו להרחיב את מנדט הפעולות גל לים השחור.
המבצע החל ב-26 באוקטובר 2001, בעקבות פיגועי הטרור בארצות הברית. המבצע היה הפעם הראשונה בה הופעל סעיף 5 לאמנה הצפון-אטלנטית משנת 1949, הקובע מתן סיוע קולקטיבי למדינת נאט"ו שהותקפה.
המבצע כלל אוניות שטח, מטוסי סיור ימיים, צוללות וסירות מהירות. בשיתוף פעולה זה, נעשה מעקב תצפית אחר ספינות חשודות ובדיקתן. במקרה של סירוב לחיפוש, מידע אודות הספינה החשודה מועבר לנמל היעד, מכיוון שנאט"ו אינה כשיר לעצור ספינות. בסוף שנת 2005 נבחנו כ-59 אלף אוניות ונערך חיפוש על סיפונן של 80 אוניות.
ב-5 בפברואר 2006 שייטת של ספינות רוסיות מצי הים השחור של הפדרציה הרוסית שטו בים התיכון כדי להשתתף במבצע. רוסיה ונאט"ו מאמינים שהמבצע הימי תסמן את תחילתו של שלב חדש של שיתוף פעולה צבאי בין הצדדים.
המבצע בוטל ב-9 באוקטובר 2016 ובמקומו הושק מבצע "Sea Guardian" (אנ') שאינו קשור ליישום סעיף 5 להגנה קולקטיבית.[1]
קישורים חיצוניים
- האתר הרשמי של מבצע מאמץ פעיל
- אתר הפיקוד הדרומי של נאט"ו למבצע
- דחווח על כל פעילות חשודה בים התיכון למרכז המשלוחים של נאט"ו (NSC)
- ניתוח מצב. ההשפעה המתמשכת של המבצעים על השינוי של נאט"ו, באתר נאט"ו (בעברית)
הערות שוליים
- ^ "Operation Active Endeavour" (באנגלית). Allied Maritime Command.
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] מבצע המאמץ הפעיל29903286