לגו. מחנה ריכוז, 1996

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

לגו. מחנה ריכוז, 1996פולנית: LEGO. Obóz Koncentracyjny) היא עבודת אמנות הבנויה מחלקי המשחק לגו ומהווה דגם של מחנה ריכוז גרמני, האסירים ואנשי הסגל שלו ומעשי העינויים והרצח המתרחשים בו. העבודה נוצרה בשנת 1996 על ידי האמן הפולני זביגנייב ליברה (Zbigniew Libera).[1]

העבודה

העבודה מורכבת משבע קופסאות בגדלים שונים, המכילות ערכות (Kit) של חלקי לגו להרכבה. הקופסאות המכילות את הערכות מעוצבות בסגנון גרפי זהה לערכות הרכבה מקוריות של חברת לגו ונושאות את תמונות הדגמים. לוגו החברה מופיע על הקופסאות ולידו הכיתוב: עבודה זו של זביגנייב ליברה נתמכה (sponsored) על ידי לגו.

שבע הקופסאות מכילות ערכות הרכבה של מספר דגמים:

  • דגם בסיסי של מחנה ריכוז, שבו גדרות תיל, מגדלי שמירה, צריפים, גרדום, אסירים ושומרים;
  • ארבעה אסירים מאחורי גדר תיל;
  • שומר מכה אסיר באלה;
  • מפקד המחנה עם שני שומרים לצדו;
  • בניין משרפות בעל שלוש ארובות, ערימת גופות אסירים לידו ואסירים גוררים גופת אסיר לתוכו;
  • חדר עינויים לאסירים, ובו מענה ואסיר מעונה.

העבודה נוצרה בשלושה עותקים. שניים מהם נמכרו למוזיאונים - המוזיאון היהודי של ניו יורק ובית ההיסטוריה בבון.[2] השלישי נמכר לאספן פרטי.

העבודה הוצגה בגרסאות שונות שלה במוזיאונים ובגלריות ברחבי העולם.[3] בין השאר הוצג תיעוד של העבודה ב-2008 במסגרת התערוכה "שדים" במוזיאון בת ים.[4]

יצירת העבודה

ליברה ציין בראיון עמו כי ברקע ליצירת העבודה עמדה השתיקה בפולין בימי ילדותו אודות גורלם של יהודי פולין והיהודים קורבנות מחנות הריכוז וההשמדה בכלל: קיום המחנות לא הוסתר, אך קורבנותיהם הוזכרו כפולנים בלבד. יצירת העבודה הייתה לדבריו תגובה מצדו לשתיקה זו.[5]

העבודה נוצרה בעקבות פעילותו של ליברה יחד עם המרכז לאמנות עכשווית בעיר ורשה שבפולין, אשר קישר אמנים עם נותני חסות שונים שהציעו לממן את עבודתם. הסניף המקומי של חברת לגו הזמין את ליברה להשתמש בחלקים מתוך קטלוג החברה. לדברי ליברה, הוא התכוון בתחילה לבנות דגם של מוסד חברתי כגון בית חולים, בית סוהר או גולאג, ואולם בסופו של דבר בנה דגם של מחנה ריכוז.

החלקים ששימשו אותו לבניית הדגמים נלקחו כמעט כולם מתוך ערכות הרכבה של חברת לגו, והוא יצר בעצמו חלקים בודדים נוספים (גדרות התיל, שערים ושינויים קלים במבנה הגגות). כדמויות האסירים שימשו את ליברה דמויות לגו של שלדים, שנלקחו מתוך ערכה להרכבת משחק של שודדי ים. דמויות השומרים נלקחו מערכה המכילה דמויות שוטרים.

התגובות לעבודה

עבודה זו של ליברה עוררה תגובות עזות ומעורבות. ליברה הואשם על ידי מבקרי אמנות שונים ועל ידי ניצולי שואה בטריוויאליזציה של השואה.[6] מנגד נשמעו תגובות חיוביות רבות לעבודה. מבקר התרבות סטפן פיינסטיין כתב: המרכיבים של זוועה שכזו מתקיימים בתוך תרבותנו. כל מה שדרוש הוא האדם הנכון ש"ירכיב" את החלקים בסדר הנכון.[7]

חברת לגו טענה כי לא ידעה על כוונותיו של ליברה בעת שנתנה לו רשות שימוש בחלקי משחק שלה.[8] היא לא הגיבה להצגת העבודה בפולין, אך יצאה נגד הכוונה להציגה בדנמרק ואף נקטה צעדים משפטיים כדי למנוע זאת. החברה חזרה בה מכך בהמשך, מסיבות משפטיות ובלחץ כלי התקשורת שם. בכל אתר בו מוצגת העבודה מובאת הסתייגות מטעמה והבהרה כי היא איננה עומדת מאחוריה.

בעקבות יצירת העבודה דחה ליברה הזמנה להעלות תערוכה של עבודותיו בביתן הפולני בביאנלה של ונציה ב-1997. הוא דחה את ההזמנה משום שאוצר הביתן התנה אותה בהשמטת עבודת הלגו מן התערוכה.

מקורות

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ להרחבה ראו Zbigniew Libera.
  2. ^ להרחבה ראו Haus der Geschichte.
  3. ^ http://raster.art.pl/gallery/artists/libera/libera_lego.htm.
  4. ^ להרחבה על התערוכה ראו http://www.haaretz.co.il/1.3356214.
  5. ^ גילרמן, 2008.
  6. ^ גילרמן, 2008.
  7. ^ http://www.othervoices.org/2.1/feinstein/auschwitz.html.
  8. ^ לטענת ליברה, הוא הראה לנציג חברת לגו רישומים של הדגם שהתכוון לבנות, אך זה לא גילה בו עניין (גילרמן, 2008).
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
לגו. מחנה ריכוז, 199631280887